Simon Porte Jacquemus kläder brukar skapa rubriker.
Simon Porte Jacquemus kläder brukar skapa rubriker. Foto: Instagram

Modedesigner hånas för sin nya kjol: ”Bedrägeri”

En kjol för 2 400 kronor beskrivs nu som ”ett bedrägeri”.

Men bakom plagget står en hyllad, fransk modedesigner. 

Andreas Häggström

Flera modebloggar och modeentusiaster i sociala medier har höjt på ögonbrynen gällande en kjol från designern Simon Porte Jacquemus.

Den 29-årige fransmannen, som har vunnit flera internationella priser, har tagit fram en kjol men som, av bland annat New York Post, snarare beskrivs som ”lurendrejeri”.

Den minimala kjolen går loss för motsvarande 2 400 kronor.

Foto: Luisaviaroma

Plagget består av ett elastiskt band i midjan och en slits på sidan. Det ribbade kjolstyget består dessutom av 65 procent viskos, som är ett i sammanhanget billigt material, samt 35 procent nylon. 

”Förlåt, men att kalla det här för en kjol och sälja den för 2 400 är inte mode, det är ett bedrägeri”, skriver New York Post i ett blogginlägg.

Tidningen skriver vidare att det snarare rör sig om ett ”glorifierat höftskynke” än en kjol.

Beskrivs som ett stjärnskott

Enligt Simon Porte Jacquemus själv skapar inte han inte kläder, utan berättelser, skriver Elle.

Inspirationen till det egna märket fick 29-åringen bland annat efter sin mammas död. Jacquemus är mammas flicknamn och verksamheten blev därmed en indirekt hyllning av sin ena förälder.

Det är heller inte första gången som Simon Porte Jacquemus har skapat rubriker.

Bland övriga produkter finns de här väskorna som fick stor uppmärksamhet under modeveckan i Paris nyligen.

https://www.instagram.com/p/BuY2auLhDUF/https://www.instagram.com/p/Btv_giYBODN/https://www.instagram.com/p/BoMwc1cFq1G/

De här örhängena:

https://www.instagram.com/p/Bqj5uSCgzDO/

Men också den här hatten:

https://www.instagram.com/p/Bma5-zfldef/

Enligt modetidningen Elle är Simon Porte Jacquemus ”Parisstjärnan alla pratar om”, och 29-åringen har hyllats för att vara en av få designers i dag som har lyckats bygga sig ett varumärke att räkna med.

Fransmannen beskrivs som den alla pratar om i modevärlden just nu.

”I vårens hyllade kollektion La bomba går han ifrån de senaste säsongernas tydliga 80-talsinspiration med voluminösa couture-silhuetter. I stället satsar han på en sensuellare look med mjuka draperingar, skjortklänningar och baddräktssnitt i jordigare färgskala. Till det visade han karaktäristiskt lekfulla skor och accessoarer – som konstfulla, dinglande örhängen och superbredbrättade stråhattar”, skrev tidningen om Simon Porte Jacquemus våren 2018.