Make up-artisterna Tine och Tanja tröttnade på att inte hitta allergivänligt smink. Nu lanserar de den första Svanen-märkta sminkkollektionen.
Kollektionen innehåller 18 olika produkter, bland annat puder, ögonskugga, blush och concealer. Än så länge går kollektionen bara att köpa i Danmark och på hemsidan.
1 AV 2
Make up-artisterna Tine och Tanja tröttnade på att inte hitta allergivänligt smink. Nu lanserar de den första Svanen-märkta sminkkollektionen.
Foto: Facebook/Miild Makeup
2 AV 2
Kollektionen innehåller 18 olika produkter, bland annat puder, ögonskugga, blush och concealer. Än så länge går kollektionen bara att köpa i Danmark och på hemsidan.
Foto: Pressbild

Tanja och Tine lanserar världens första Svanen-märkta smink

Make up-artisterna Tine och Tanja tröttnade på att inte hitta allergivänligt smink. 

Nu lanserar de världens första Svanen-märkta sminkkollektion.

– Som make up-artist har jag sett att många lider av obehagliga allergiska reaktioner, precis som jag själv, säger Tanja Gregersen.

Vi blir allt mer medvetna om att de produkter vi appliceras på huden kan påverka såväl oss själva som miljön vi lever i. Enligt en YouGov-undersökning på uppdrag av Miljømærkning Danmark önskar nästan var tredje kvinna att det fanns fler miljömärkta sminkprodukter (januari 2017).

Nu lanseras världens första Svanen-märkta smink på den nordiska marknaden. Det är de danska make up-artisterna Tanja Gregersen och Tine Svendsen som står bakom satsningen.

– Som make up-artist har jag sett att många lider av obehagliga allergiska reaktioner, precis som jag själv, skriver Tanja på Miilds hemsida.

LÄS OCKSÅ: Mineralsmink - guide till smink huden gillar 

Även Tine har egen erfarenhet av allergi. Hon utvecklade allergiska besvär som nysningar och rinnande ögon för bara några år sedan.

– Efter många läkarebesök blev jag rekommenderad att endast använda ekologiskt mineralsmink. Men det visade sig vara nästan omöjligt att hitta. 

"Som make up-artist har jag sett att många lider av obehagliga allergiska reaktioner", säger Tanja (till höger). Foto: Pressbild

"Vi har upplevt en stor efterfrågan på just miljömärkt smink"

Sagt och gjort. Duon bestämde sig för att ta saken i egna händer. Nu lanseras Miilds Svanen-märkta kollektion. Något som glädjer Miljömärkning Sverige.

– Det här är en riktigt rolig och banbrytande nyhet. Vi har upplevt en stor efterfrågan på just miljömärkt smink. Och det är glädjande att äntligen kunna erbjuda konsumenterna hållbara och trygga val även på detta område inom kropps- och skönhetsvården, säger Ulf Eriksson, ansvarig för Svanenmärkning av kosmetika, Miljömärkning Sverige i ett pressmeddelande.

Kollektionen från Miild innehåller 18 olika produkter, bland annat puder, ögonskugga, blush och concealer. Än så länge går kollektionen att köpa i Danmark och på företagets hemsida.

Svanenmärkt smink innebär bland annat:

Ämnen som finns på EU:s lista över misstänkt hormonstörande ämnen inte får användas.

Konserveringsmedel som är klassificerade som allergiframkallande inte är tillåtna.

Produkterna klarar tuffa krav på innehåll av parfymer och på metaller i färgämnen.

Produkterna lever upp till tuffa krav på innehållets miljömässiga egenskaper, till exempel nedbrytbarhet, bioackumulerbarbarhet och giftighet för vattenlevande organismer.

Produkten inte innehåller mikroplaster.