Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Visst kan du få manikyrfina naglar hemma. Börja med att skölja naglarna under varmt vatten så har du mjukat upp nagelbanden och lagt en bra grund.
Visst kan du få manikyrfina naglar hemma. Börja med att skölja naglarna under varmt vatten så har du mjukat upp nagelbanden och lagt en bra grund.
Visst kan du få manikyrfina naglar hemma. Börja med att skölja naglarna under varmt vatten så har du mjukat upp nagelbanden och lagt en bra grund.
Visst kan du få manikyrfina naglar hemma. Börja med att skölja naglarna under varmt vatten så har du mjukat upp nagelbanden och lagt en bra grund. Foto: Thinkstock

Steg för steg: Så fixar du fina naglar hemma

Experten Najet Hamila Strand delar med sig av sina bästa tips.

1. Borsta dina naglar och nagelband med mjuk nagelborste under varmt vatten i en till två minuter.

 

2. Skjut försiktigt tillbaka dina nagelband med en pusher, helst i metall. Har du ingen kan du ta skedsidan på en tunn tesked (vänd den upp och ner). Klipp bort eventuella flikar med en nagelbandstång eller nagelbandssax.

 

3. Fila längd och form på nagelns framkant med en fil för naturliga naglar. Är filen för grov förstör man nageln. Klipp aldrig dina naglar, liksom vid fel fil kan naglarna börja skiva och dela sig.

 

4. Polera ytan och framkanten på dina naglar med en två- eller trestegspolerare. Naglarna ska bli blanka. Det skyddar nageln mot uttorkning, skivningar och dessutom sitter nagellacket bättre och längre.

 

5. Dags för lackning. För bästa hållbarhet och resultat bör du alltid använda underlack, två lager färg och ett lager överlack. Om du lackar alla tio behöver du inte låta varje lager torka utan du går direkt på med nästa lager tills du är klar.

 

6. Låt lackningen vila i tre minuter. Pensla sedan på nagelbandsolja på nagellacket. Oljan gör att ytan på din lackning torkar snabbare och om du skulle komma emot något slipper du oftast märken. Avsluta med handkräm, smörj händerna, nagelbanden och nagellacksytan.

 

 

Experten Najet Hamila. Foto: Foto: Anna Rut Fridholm

7. Var mycket försiktig i cirka 15 minuter och bara lite varsam den nästkommande halvtimmen. Härdningstiden för nagellack är mycket varierande för olika märken men också för olika typer av färger. Transparenta, skimmer- och metallicfärger torkar oftast snabbare än heltäckande, krämiga.

Najet Hamila Strands råd för att hålla naglarna starka och hela:
* Olja naglarna/nagelbanden minst två gånger om dagen. Naglarna blir mer flexibla och man slipper sprickor och skivningar. Det fungerar alldeles utmärkt att göra även när naglarna är lackade.
* Ha alltid en lätt handlotion i väskan och smörj in så ofta du kommer ihåg.
* Använd alltid handskar när du ska handdiska eller utföra annan form av städning som innefattar vatten i kombination med rengöringsmedel.
* Klipp aldrig dina naglar.
* Använd en polerare på framkanten efter att du filat klart längd och form.
* Håll alltid dina naglar lackade. Har du inte tid med en komplett lackning så kan du ta enbart två, tre lager underlack. Det är torrt på max fem minuter och det syns inte om det flagnat lite men det gör dina naglar starkare.
* Använd en remover speciellt utformad för naturliga naglar, aldrig aceton.