Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Smink & make up

Publicerad 21 mar 2018 19:00

SKÖNHETSGUIDE: Veganskt, vegetariskt eller cruelty-free?

Svårt att hålla koll på vad i skönhetsdjungeln som är veganskt?

Svårt att hålla koll på vad i skönhetsdjungeln som är veganskt?

Foto: Shutterstock

När det kommer till smink, hudvård och hygienartiklar är det fler och fler som väljer att gå över till en vegansk livsstil.

Men att hitta beauty som varken är testat på djur eller innehåller animalier är inte alltid så lätt. Hur vet man vilka produkter som är veganvänliga?

Hälsoliv har koll på märkningarna du ska titta efter.

Funderar du på att gå över till vegansk livsstil? Du är inte den enda. Den veganska rörelsen har växt sig starkare de senaste åren, något som återspeglas i både mat och skönhetsprodukter. I dag finns det många märken som stoltserar med att de är veganska. Men hur vet man vad man ska välja? Hälsoliv har satt ihop en guide för att hjälpa dig.

Vad är skillnaden på cruelty-free och veganskt?

Kan en produkt som inte innehåller animalier vara testad på djur? Om du vill utesluta produkter som framtagits på bekostnad av djur är det inte bara innehållsförteckningen du måste hålla koll på, tyvärr. För att hjälpa dig att få bättre koll på läget har Hälsoliv sammanställt några begrepp och märkningar.

KÖP HÄR: Stort utbud av vegan-produkter som även är ekologiska – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv  

LÄS OCKSÅ: 7 skönhetsprodukter du inte visste var veganska

Cruelty-free

Om ett märke är cruelty free betyder det att produkterna inte testas på djur. Produkterna kan dock innehålla ingredienser med animaliskt ursprung, till exempel bivax, äggvita och mjölk.

Vissa märken marknadsför sig som cruelty free utan att vara certifierade. Om du vill vara säker på att du inte blir lurad som konsument ska du hålla utkik efter någon av följande tre märkningar:

1. Leaping bunny: Symbolen är gemensamt framtagen av djurrättsorganisationer i Europa och Nordamerika. Den används i 24 länder. I Sverige är Djurens rätt ansvarig för listan.

2. The beauty bunny: Den här märkningen har den internationella djurrättsorganisationen Peta tagit fram. Företag får endast använda symbolen om de blivit godkända av Peta. 

3. Choose cruelty free: Märkningen är framtagen av en australisk djurrättsorganisation och gäller för företag som har sin produktion i landet.

LÄS OCKSÅ: Test av ekologiska schampon - här är favoriterna 

Vegetariskt

Produkter som är vegetariska innehåller inte djurdelar som benmjöl eller löss, men kan innehålla ingredienser som mjölk och bivax - det vill säga sådant som djuret producerat.

KÖP HÄR: Stort utbud av vegan-produkter som även är ekologiska – erbjudande från webbshopen Happy Green i samarbete med Hälsoliv  

Veganskt

För att en produkt ska klassas som vegansk ska den inte ha testats på djur. Inga animaliska produkter ska ha använts vid tillverkning eller finnas i produkten. För att ett märke ska klassas som veganskt får inga produkter inom moderbolaget innehålla ingredienser av animaliskt ursprung eller testas på djur.

De här märkningarna kan du titta efter för att försäkra dig om att enstaka produkter är godkända.

1. 100% veganskt: Är den första svenska veganmärkningen, framtagen av Djurens rätt. Den är till för alla som tillverkar eller importerar veganska livsmedel eller produkter.

 

2. Vegan society: En certifiering som görs av en brittisk organisation med samma namn.

Smink och hudvård som säljs i Kina

Ytterligare ett kriterium för att sminket eller krämen du använder ska klassas som vegansk och cruelty free är att företaget inte säljer till Kina. Varför är det så? Jo, i Kina är det nämligen lag på att alla produkter som inte tillverkas eller förpackas i landet måste djurtestas innan de säljs på den kinesiska marknaden.