Ett snyggt läppstift kan lyfta din look väsentligt!
1 av 2: Ett snyggt läppstift kan lyfta din look väsentligt! Foto: Shutterstock
Vilken nyans du ska välja baseras på din hudton.
2 av 2: Vilken nyans du ska välja baseras på din hudton. Foto: Shutterstock

Dags att våga läppstift – så vet du vilken färg du passar i

Bästa och billigaste skönhetsknepet? Ett nytt läppstift. Tillhör du dem som inte vågar? Då är det dags att hänga med i läppstiftsskolan. Fixa den perfekta munnen och hitta din nya favoritnyans.

Vi är ganska dåliga på att använda läppstift i Sverige. De flesta kvinnor nöjer sig med lite läppglans. Det är synd – för ett snyggt läppstift kan verkligen lyfta hela ditt utseende – särskilt efter 40!

Det är nu läpparna blir extra nöjda om de får lite hjälp att fixa både formen och fylligheten. En färgkick ger ditt ansikte liv och definition. Samtidigt ser dina läppar större ut eftersom de flesta läppstift också fyller på med vård och näring.

Så våga börja med läppstift! Det kommer inte alls att se så sminkat ut, även om det känns ovant de första gångerna. Inspireras av unga coola tjejer, som Noras röda läppar i succéserien ”Skam”.

Kom bara ihåg att kolla din hudton först, eftersom det är den som avgör vilken nyans som är den rätta för just dig.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Sommarens finaste läppstift

Din hudton kan avgöra vilket läppstift som passar

Vet du inte om du är varm eller kall i huden? Gör vårt enkla hudtest.

1. Ställ dig i dagsljus och titta på handledens ådror.

2. Ser de blå/lila ut, då har du en kall hudton.

3. Är de mer gröna, då är din hudton varm.

Din hudton är: Gyllene

Om din hud är så varm att den nästan är gyllene gäller det att skruva upp värmen i dina läppstiftsfärger.

Dina bästa läppstift finns i varmröda delen av färgskalan, i gott sällskap med orange, korall och lysande rött som hottats upp med en rejäl dos gult. Det låter häftigt – och är helt fab på läpparna.

När du hellre vill ha en mer dämpad look, satsa på en varm nude med ett stråk av persika.

Dina bästa färger: Persika, mango, aprikos, korall och varmröda toner.

Färger du inte passar i: Rent rosa och kalla röda toner. De är helt enkelt för kalla. Din gyllene hud är så mycket varmare i tonen än ljus hud, och skillnaden mellan läppar och hud blir så stor att resultatet blir rent oklädsamt.

LÄS OCKSÅ: Test av ögonfransserum: Vilka håller vad de lovar?

Din hudton är: Varm & ljus

Du som har varm, ljus hud ska välja läppstift från den varma delen av färgskalan. Det är färger som stöter i orange, gult eller brunt. Brunrosa läppstift är perfekt för dig, men du ska passa dig för väldigt mörka, bruntonade stift som ger en alldeles för stark kontrast mot din bleka hud.

Knallröda nyanser, däremot, smickrar din hudton lite extra. Utnyttja det!

Dina bästa färger: klarröd, tomatröd, rödbrun och brunrosa.

Färger du inte passar i: Chockrosa och bärfärger. Båda färgerna är för svala, och kommer att kollidera med din varma ljusa hud.

Din hudton är: Kall & ljus

Om du har en ljus hud med kall underton är det snyggast att matcha med läppstift som också är svala i tonen. Dina bästa läppstift har en dos blå pigment, eftersom de ger färgerna den svalka som krävs.

Dina röda stift ska alltså inte dra mot gult utan vara mer kallt hallonröda. Rött, som är mer rödrosa än korall. Alla dina läppstift behöver förstås inte alls vara knallfärgade. Huvudsaken är att de håller en sval ton i grunden.

Dina bästa färger: Ljusrött, rosa toner från blekt till knalligt, bärfärger som hallon och körsbär.

Färger du inte passar i: Beige och brunt. Det är färger som tvättar bort all färg du har i huden och gör att du ser glåmig och otvättad ut.

Vanliga frågor om läppstift

Jag vill inte se sminkad ut!

Svar: Låt brunrosa och nude-nyanser bli din inkörsport till läppstiftsvärlden. De är snälla och lättburna färger, och som inte kräver någon stor precision. Ju mer hudnära en nyans är, desto viktigare är det att stiftet ger lite glans eller lyster.

Vad gör jag för att läppstiftet ska sitta längre?

Svar: Säkraste tricket är att alltid grunda med ett tunt lager lip-primer, en tunn kräm som gör att läppstiftet får extra fäste. Eller pröva att måla hela läppen med matchande penna i stället. Då märks det mindre när själva färgen glidit bort.

Är flytande läppstift bättre än fast?

Svar: Flytande stift har en helt annan sammansättning. I stället för hög halt av mjukgörande oljor inne­håller de filmformande ämnen som gör att pigmenten lägger sig jämnt och stannar kvar extra länge.

Hur slipper jag rött kladd på tänderna?

Svar: Så snart du målat läpparna stoppar du in pekfingret i munnen. När du sedan snabbt drar ut det följer överflödig färg med.

Varför får jag så torra läppar när jag målar dem?

Svar: Att byta till läppstift med vårdande egenskaper gör stor skillnad. Men först och främst, peela läpparna.

Av: Mette Bundgaard

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!