Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Vackra läppar är pricken över i:et.Vackra läppar är pricken över i:et.Vackra läppar är pricken över i:et.
Vi reder också ut vad skillnaden egentligen är på läppstift, läppglans och hybrider.Vi reder också ut vad skillnaden egentligen är på läppstift, läppglans och hybrider.Vi reder också ut vad skillnaden egentligen är på läppstift, läppglans och hybrider.
1 AV 2
Vackra läppar är pricken över i:et.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vi reder också ut vad skillnaden egentligen är på läppstift, läppglans och hybrider.
Foto: Shutterstock

Så fixar du läckra läppar med rätt produkter

Vad är egentligen skillnaden mellan läppstift, läppglans och så kallade hybrider? Och hur får du läppstiftet att hålla hela dagen? Här är allt du behöver veta för att få vårens finaste leende.

Ett av filmstjärnan och hälsoentreprenören Gwyneth Paltrows mest kända citat låter, fritt översatt från engelska, ungefär så här: ”Skönhet, för mig, är att trivas i min egen hud. Det, eller ett kick ass rött läppstift”. 

För visst gör en klassisk röd mun någonting både med vårt utseende och med vårt humör? Med tanke på att den globala läppstiftsmarknaden, enligt konsultföretaget Grand View Research, omsatte cirka hundra miljarder svenska kronor under 2019 är det högst troligt att det trängs ett gäng läppstift, läppglans eller läpphybrider i din sminknecessär. 

Men vad är då skillnaden mellan läppstift och läppglans? Och hybrider, vad är det egentligen? Här reder vi ut begreppen.

LÄS OCKSÅ: Påsar under ögonen? Expertens bästa tips

Grunda med fukt och skrubb

I dag kan ett läppstift ha en matt och långvarig effekt utan att torka ut – och ett läppglans kan ge läpparna fukt och lyster utan en klibbig eller klistrig känsla. Trendiga hybrider har dessutom suddat ut gränserna, både för kategorierna läppstift och läppglans. Oavsett vilken produkt du tänker använda är det alltid en bra idé att börja med renskrubbade, återfuktade läppar!

1. Vårdande läppbalsam, Tromborg Lip cure tube, cirka 200 kr/15 ml.

2. Exfolierande läppskrubb, Isadora Clean start exfoliating lip scrub.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Höj glansen

Läppglans ger färg, glans och fukt.

I vår känns glansiga läppar mer rätt än någonsin.

Här är fyra vanliga sorter.

1. Gloss och lite färg

Läppglans som antingen bara ger en ofärgad glossig effekt eller är berikad med färgpigment som ger munnen en lätt transparent färg.

2. Med doft och smak

Läppglans som innehåller doftnoter för att lukta och/eller smaka något. Vanliga smaker är till exempel vanilj, kaffe eller choklad.

3. Plumping-effekt

Läppglans med plumping-effekt som gör att läpparna tillfälligt sväller upp och ger en fylligare känsla med hjälp av till exempel mentol.

4. Ljusreflekterande glans

Läppglans med ljusreflekterande pigment (ibland glitterkorn) för att ge en mer skimrande och glossig effekt.

Läppstift – 4 härliga varianter

Läppstiftet är en klassisk makeupingrediens, som dessutom är extra trendig den här säsongen. Vad passar dig?

1. Matta läppstift

Förr betydde läppstift med matt effekt ofta att munnen blev torr och fnasig, i dag finns det moderna läppstift som både klarar av att ge en matt känsla och ge fukt samtidigt. Ett matt läppstift ger din mun en intensiv färgeffekt med en mjuk och jämn yta.

Tips! Läppstift med matt effekt framhäver tyvärr torra fnasigheter ännu mer. Se därför till att dina läppar först är insmorda med lite läppbalsam innan du applicerar ditt matta läppstift. Vill du ha en ännu bättre effekt? Exfoliera läpparna innan du applicerar ditt läppbalsam med hjälp av en läppeeling eller en mjuk frottéhandduk.

2. Glansiga läppstift

Ger munnen en blankare effekt och heter ofta någonting med satin. Ett väldigt bra val för den lite tunnare munnen som vill se fylligare ut. Också ett bra köp för torra läppar eftersom glansiga läppstift också bjuder på massor av fukt. Ger en naturlig till medel färgtäckning.

3. Crèmeläppstift

Innehåller fukt- och fettgivande ingredienser, är enkla att applicera och ger mycket glans. Ett bra val för dig som är ovan vid läppstift. De är tack vare sina mjukgörande egenskaper också ett bra köp för oss som bor i ett lite kallare klimat. Krämiga läppstift har ofta en högre mängd vax, vilket hjälper färgen att stanna kvar på läpparna längre.

4. Longlasting läppstift

Läppstift som ofta är vattenfasta vilket innebär att de håller extra länge. De kan ha en uttorkande effekt, särskilt på läppar som redan är torra. Innehåller i regel mycket pigment och ger därför en stark färgeffekt.

1. Lyxigt läppstift med matt effekt, Hermès beauty Matte lipstick i Rouge casaque, 689 kr.

2. Glansgivande läppstift med återfuktande oljor, Yves Saint Laurent Rouge volupté shine i Coral plume.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

3. Flytande läppstift med lång hållbarhet, Maybelline Superstay matte ink i Pioneer.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Så får du läppstiftet att hålla hela dagen

Nathalie Berzelius, make­upartist som precis lanserat eget skönhetsmärke.

1. Lägg en läppstiftsprimer för att få en jämn yta på munnen. Se till att den även hamnar på kanterna av läpparna, då fäster läppenna och läppstift bättre och förhindrar att din läppfärg ”blöder” ut på kanterna.

2. Applicera läppenna på yttersta delen av

läppen, se till att det blir symmetriskt.

Vill du förstora eller förminska läpparna, satsa på en lite mörkare färg!

3. Fyll i med samma penna över läpparna

för att få en mjukare övergång och inte bara ett tunt streck runt munnen.

4. Applicera läppstift ovanpå din

läppenna. Lägg en pappersnäsduk på läppen och applicera därefter lite puder ovanpå papperet, så att lite av pudret går igenom papperet och hamnar på munnen. Applicera ytterligare ett lager läppstift och pussa av eventuell överflödig färg på din pappersnäsduk. Klart!

Extra allt med hybridläppstift

En hybrid kan klara det mesta. Hybrider har blivit en enormt populär kategori, inte minst eftersom de är så enkla att använda och kan skräd­darsys efter behov och öns­kemål. Hybrider kan till exempel ge färg som ett läppstift, glans som ett läppglans och fukt som ett läppbalsam. Hybrider kan se olika ut, en del ger mer fukt och färg än glans, andra mer fukt och färg men mindre glans. En del ger så mycket glans och färg att de närmast påminner om ett nagellack.

Här är fyra olika exempel på hybrider.

Pen sticks

Mjuka pennor som i regel har fukt som ett läppbalsam, färg som ett läppstift och ibland glans som ett läppglans.

Stains eller tints

Mycket hållbar, ofta vatten­ fast, läppfärg som innehåller en extra hög halt pigment. Ger i regel ingen fukt eller glans och kan verka uttor­kande. Tips! Använd ett läppbalsam innan du applicerar.

Flytande läppstift

Har färgpigment som ett van­ligt läppstift men har glans – och känsla! – som ett läpp­glans. Kan både ge en semimatt och matt effekt.

Balm tint

Mjukgörande läppbalsam i fast form som ger munnen en semitransparent färg. Hållbarheten kan variera, en del påminner mer om matta läppstift medan andra mer känns som färgade läppbalsam.

1. Återfuktande färgat läppglans som ger en fylligare effekt, Sensai Total lip gloss in colours i Shinonome coral.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

2. Vårdande läppolja med intensiv färg och skimmer, Clarins Lip comfort oil shimmer i Pink lady.

Annons: Läs mer om och köp denna produkt här (extern länk) 

3. Pen stick med fukt och intensiv färg, Clinique chubby stick intense moisturizing lip colour balm i Curviest caramel.

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Av Therése Hallberg

 

Se även: