Melanie Ström har precis genomfört en singelfransförlängning.
1 av 8: Melanie Ström har precis genomfört en singelfransförlängning. Foto: Cornelia Nordström
Så här såg det ut när processen började. Behandlingen tar ungefär 2 timmar. Fransstylisten My Bäcklund förbereder genom att placera tejp under Melanies ögon.
2 av 8: Så här såg det ut när processen började. Behandlingen tar ungefär 2 timmar. Fransstylisten My Bäcklund förbereder genom att placera tejp under Melanies ögon. Foto: Cornelia Nordström
Singelfransar mellan 0,10 och 0,20 millimeter tjocka. My Bäcklund plockar varsamt upp dem.
3 av 8: Singelfransar mellan 0,10 och 0,20 millimeter tjocka. My Bäcklund plockar varsamt upp dem. Foto: Cornelia Nordström
Fransarna fästs en och en på Melanies naturliga ögonfransar.
4 av 8: Fransarna fästs en och en på Melanies naturliga ögonfransar. Foto: Cornelia Nordström
Varje frans förses med lim för att fästa på de naturliga ögonfransarna. Det är viktigt att separera varje frans för så det inte ser klumpigt ut.
5 av 8: Varje frans förses med lim för att fästa på de naturliga ögonfransarna. Det är viktigt att separera varje frans för så det inte ser klumpigt ut. Foto: Cornelia Nordström
Melanie undersöker resultatet i en spegel.
6 av 8: Melanie undersöker resultatet i en spegel. Foto: Cornelia Nordström
Så här såg Melanie ut före behandlingen…
7 av 8: Så här såg Melanie ut före behandlingen… Foto: Cornelia Nordström
...och så här ser fransarna ut efter.
8 av 8: ...och så här ser fransarna ut efter. Foto: Cornelia Nordström

Ögonfransförlängning - så går det till

Ögonfransförlängning har blivit vardag för många svenskar.

Vi på Allt om Mode bestämde oss för att göra en djupdykning i fenomenet och ta reda på allt om singelfransar, volymfransar och hur man egentligen sköter sin förlängning.

Här hittar du inspiration, råd och tips!

Har du tröttnat på evigt kladd med mascara? Då kan ögonfransförlängning vara något för dig.

Fler och fler svenskar letar nu efter en mer "permanent" lösning.

Allt om Mode har varit i kontakt med Jenny Bruno på salong Finare Fransar och enligt henne började trenden växa på allvar omkring 2007-2008.

Singelfransar började trenden

Då handlade det om en metod som kallas singelfransar där man doppar en syntetisk frans i lim och sedan fäster dem en och en på kundens egna fransar.

Men de senaste åren har en konkurrent dykt upp - volymfransar. Medan singelfransar ligger på en tjocklek mellan 0,10 till 0,15-0,20 millimeter är volymfransar märkbart tunnare, omkring 0,07. Och man fäster flera på samma frans.

 

LÄS MER: Mascara som gör korta fransar långa

Volymfransar på uppgång

– Volymfransar är det senaste och växer jättemycket. Det ger en naturligare och fylligare look, säger Jenny.

En viktig faktor för en lyckad ögonfransförlängning är att kundens egna fransar separeras en och en. Två naturliga fransar ska inte fästas i en syntetisk frans.

– Det är hela grunden i arbetet, säger Jenny.

Det gäller också att fransen inte hamnar för nära ditt ögonlock, då kan den nämligen trycka på och kännas obehaglig. Tanken är att man ska se en tunn, tunn linje mellan ögonlocket och fransen.

 

LÄS MER: Eyeliner - 12 steg till det perfekta strecket

Akta dig för oseriösa salonger när du gör fransförlängning

Det är därför viktigt att välja en seriös aktör och inte endast gå på billiga priser.

– En fransförlängning ska ta mellan 1,5 till 2 timmar. Om det tar 45 minuter så är det något fuffens, det är en varningsklocka, säger Jenny.

När fransarna börjar falla av kan du göra en så kallad påfyllning. Då sätts nya fransar fast på ställen där du tappat och priset brukar vara märkbart lägre.

 

LÄS MER: Så förlänger du fransarna hemma

Se upp för allergier

Det är viktigt att notera att vissa kan ha eller utveckla allergier mot limmet som används vid ögonfransförlängning. Var därför uppmärksam.

Nedan hittar du några av de vanligaste frågorna som ställs i samband med en ögonfransförlängning. Svaren står Jenny Bruno för.

Maja Unander har valt att göra en påfyllning av sina volymfransar, en ny metod som vuxit fram de senaste åren.
1 av 5: Maja Unander har valt att göra en påfyllning av sina volymfransar, en ny metod som vuxit fram de senaste åren. Foto: Cornelia Nordström
Volymfransar är märkbart tunnare än singelfransar, omkring 0,07 millimeter. Och man fäster flera syntetiska fransar på varje naturlig frans.
2 av 5: Volymfransar är märkbart tunnare än singelfransar, omkring 0,07 millimeter. Och man fäster flera syntetiska fransar på varje naturlig frans. Foto: Cornelia Nordström
När man gör en påfyllning kan tiden det tar variera. Det beror helt på hur många du har tappat.
3 av 5: När man gör en påfyllning kan tiden det tar variera. Det beror helt på hur många du har tappat. Foto: Cornelia Nordström
Fransstylisten Mi Pham fläktar för att fransarna ska torka snabbare.
4 av 5: Fransstylisten Mi Pham fläktar för att fransarna ska torka snabbare. Foto: Cornelia Nordström
Så här blev resultatet.
5 av 5: Så här blev resultatet. Foto: Cornelia Nordström

VANLIGA FRÅGOR

 

Vilken är den vanligaste anledningen till att folk kommer?

– De flesta vill slippa mascara. Andra kommer in för att de ska gifta sig eller ska på fest. Så länge man är nöjd så brukar de flesta komma tillbaka.

 

Kan det vara skadligt med ögonfransförlängning?

– Många upplever att deras egna fransar tunnare och skörare när de slutar. Men det är inget som skadas permanent, dina fransar kommer bli sig själva igen.

 

Finns det farliga kemikalier i limmet?

– Inget som är skadligt. En del kan utveckla allergier och därför vara lite känsliga. Men det är inget som skadar ögonen eller kunderna. Vi använder godkänt lim.

 

Hur länge håller en ögonfransförlängning?

– Omkring fyra veckor. Men sköter man sina fransar väl så håller de längre. Vi skickar alltid med skötselråd med våra kunder

 

Vilka skötselråd finns?

– Ju mindre man pillar och gnuggar desto bättre håller de. Man bör också undvika vatten på fransarna de första 24 timmarna. Undvik också olja och se upp för propylenglykol. Olja finns bland annat i sminkporttagning och propylenglykol i schampo och balsam.

 

Kan man åka på semester och sola och bada?

– Ja! Jag har badat i saltvatten och klor och det har aldrig varit några problem. Däremot kan krämerna och badoljorna göra att limmet löses upp.

 

Hur viktigt är det att kolla upp vilken salong man väljer?

– Väldigt viktigt! Vissa utbildar sig på två dagar och kunderna ser ett billigt pris och tänker "vad bra!". Det drabbar oss andra som är seriösa. Men jag upplever att det har blivit bättre.

 

Kan alla göra en fransförlängning?

– Ja, så länge man har något att fästa i. Min yngsta har varit 14 år och min äldsta 75.

 

Hur mycket kostar det?

– Hos oss kostar en singelförlängning runt 1000 kronor. En volym ligger på 1200 och en påfyllning kostar mellan 550 och 580.

 

Kan man komma in med en referensbild? Ungefär hur man vill se ut?

– Det finns kunder som gör så. Men det kan vara svårt. Alla har olika förutsättningar. Det är en hel vetenskap. En gång hade jag en kund som ville bli sminkad som Kim Kardashian inför sitt bröllop och då fick vi fixa sådana fransar.