Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Makeupartisten guidar
2 AV 2
Foto: Shutterstock

Makeupartistens bästa knep: Så täcker du mörka ringar

Hur sminkar man över mörka ringar under ögonen? 

Makeupartisten Dominika Newelska visar knepen som gör att du ser pigg och fräsch ut - även om du knappt fått en blund.

Om du trodde att det räcker att dutta lite av din foundation under ögonen när du ändå är i gång, då trodde du fel. Det kommer inte få de där mörka halvcirklarna under ögonen att försvinna. I Skönhetsakuten visar makeupartisten Dominika Newelska hur du lekande lätt döljer mörka ringar - med rätt verktyg.

– Det viktigaste är att korrigera innan man täcker. Det räcker inte att ta en ljusare produkt och tro att det ska täcka de mörka ringarna, utan först krävs det en att du grundar med kontrast- eller komplementfärger, säger hon.

Steg 1: Välj en korrigerande concealer

När man väljer komplementfärger utgår man ofta från det klassiska färghjulet du säkert stötte på när du hade bild i grundskolan. De motsatta färgerna i hjulet komplementerar och kontrasterar varandra. Det betyder att de jämte varandra har en förstärkande effekt - rött får grönt att poppa och vice versa - men när pigmenten läggs på varandra släcker de ut varandra. 

Foto: Shutterstock

I sminksammanhang är det främst fem korrigerande färger som säljs: lila, grönt, gult och rosa eller persikofärgat.

Lila - neutraliserar gula toner.

Grönt - neutraliserar röda toner.

Gult - neutraliserar lila toner.

Rosa - neutraliserar bruna toner.

Persika/orange - neutraliserar blå toner.

När det kommer till partiet under ögonen är det lätt att tänka att man är blå. Det är trots allt så man säger. Men Dominika höjer ett varnande finger:

– Man är inte bara blå under ögonen. Man är olika mörk och har olika undertoner som gör att man kan behöva olika komplementfärger. Men oftast bör man tänka att nyansen man korrigerar med ska vara åt det orange, persikofärgade hållet. Det beror lite på hudton också, förklarar Dominika.

Om du har en djupare hudton och är mörk under ögonen kan det till exempel fungera att använda ett rött läppstift för att neutralisera ringarna.

Correction concentrate concealer från Pixi by Petra är en flytande corrector som kommer i två utföranden: en rosa och en persikofärgad.Correction concentrate concealer från Pixi by Petra är en flytande corrector som kommer i två utföranden: en rosa och en persikofärgad.Correction concentrate concealer från Pixi by Petra är en flytande corrector som kommer i två utföranden: en rosa och en persikofärgad.
Correction concentrate concealer från Pixi by Petra är en flytande corrector som kommer i två utföranden: en rosa och en persikofärgad.

Annons: Hitta bästa priset på Pixi correcting concentrate concealer just nu – se Prisjakt (extern länk)

Nordic chic CC color correcting pen från Lumene i nyanserna grön, persika och lila.Nordic chic CC color correcting pen från Lumene i nyanserna grön, persika och lila.Nordic chic CC color correcting pen från Lumene i nyanserna grön, persika och lila.
Nordic chic CC color correcting pen från Lumene i nyanserna grön, persika och lila.

Annons: Hitta bästa priset på Lumene nordic chic CC color correting pen just nu – se Prisjakt (extern länk)

Steg 2: Hitta rätt uppljusande concealer

När du har hittat en färg som neutraliserar är det dags att välja en produkt som ljusar upp. Om du vill täcka blemmor eller rödpartier i ansiktet bör concealern vara så nära färgen på din foundation som möjligt eller, i avsaknad av en sådan, så nära din egen ton som möjligt. Detta eftersom du då vill kamouflera. Men en av grundreglerna när det kommer till området under ögonen är att välja en concealer som är ljusare än ens hudton. 

– Du vill välja en concealer som är något ljusare än din foundation. Då kommer hela partiet ljusas upp så att du ser piggare ut, säger Dominika.

Är du på jakt efter en concealer som funkar under ögonen? Hälsoliv har testat och betygsatt flertalet produkter för att underlätta ditt letande. Du hittar artikeln här.

HD photogenic concealer wand från Nyx professional makeup är en prisvärd flytande concealer som kommer i många olika nyanser, och även finns i korrigerande färger som grön, gul, och lila.HD photogenic concealer wand från Nyx professional makeup är en prisvärd flytande concealer som kommer i många olika nyanser, och även finns i korrigerande färger som grön, gul, och lila.HD photogenic concealer wand från Nyx professional makeup är en prisvärd flytande concealer som kommer i många olika nyanser, och även finns i korrigerande färger som grön, gul, och lila.
HD photogenic concealer wand från Nyx professional makeup är en prisvärd flytande concealer som kommer i många olika nyanser, och även finns i korrigerande färger som grön, gul, och lila.

Annons: Hitta bästa priset på Nyx professional makeup HD photogenic concealer wand just nu – se Prisjakt (extern länk)

Steg 3: Tänk på hur du applicerar

Okej, nu vet du vilken ordning du ska göra saker i och ur du ska välja nyanser. Men hur applicerar man? Borste, svamp eller fingrarna?

Dominika undviker att arbeta med borste när det kommer till just flytande concealer, eftersom det kan smeta ut produkten.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så hittar du rätt foundation för just din hudton 

– Man måste vara försiktig så att man inte bara drar runt produkten på huden. Du vill dutta dit korrigering så att produkten verkligen täcker. Man får lov att använda fingrarna, beroende på produkt. Ibland kan det vara en fördel, om produkten är tjock och krämig så gör värmen från fingrarna den smidigare att jobba med. 

Men hennes bästa tips är en fuktad beautyblender, eller sminksvamp, som klappar in produkten på huden och tar bort överskottsprodukt.

Miracle complexion sponge från Real techniques har både en rundad yta och en platt yta.Miracle complexion sponge från Real techniques har både en rundad yta och en platt yta.Miracle complexion sponge från Real techniques har både en rundad yta och en platt yta.
Miracle complexion sponge från Real techniques har både en rundad yta och en platt yta.

Annons: Hitta bästa priset på Real techniques miracle complexion sponge just nu – se Prisjakt (extern länk)

Hon tipsar också om att lägga den uppljusande concealern i en trekantsform.

– Lägg inte bara direkt under ögonen, utan ljusa upp ett större parti runtom. Tänk en trekant med toppen nedåt, säger hon.

Applicera den uppljusande concealern i form av en trekant.Applicera den uppljusande concealern i form av en trekant.Applicera den uppljusande concealern i form av en trekant.
Applicera den uppljusande concealern i form av en trekant. Foto: Shutterstock

Om du har djupt sittande ögon och en liten kant där de mörka ringarna slutar kan du använda lite ljus, skimrande ögonskugga precis i kanten. Det döljer skuggan som bildas.

LÄS OCKSÅ: Lätta foundationknepet alla borde kunna

LÄS MER: Test av 11 concealers - som suddar ut trötthet och mörka ringar

Steg 4: Fixera med puder

När alla lager ligger på plats och du är nöjd med din look är det dags att plocka fram det transparanta pudret.

Låter det överdrivet? Tänk då efter. Tycker du att concealern har en tendens att samlas i de fina linjerna runt ögonen? 

– Eftersom produkterna är flytande kommer de att flytta på sig under dagen, särskilt runt ögonen eftersom vi blinkar så mycket. Genom att se till att concealern sitter som den ska och sedan lägga lite genomskinligt puder ovanpå ser man till att fixera sminkningen.

Face buffer brush från Isadora är en mindre sminkborste som funkar bra till att fixera sminket på mindre ytor, som under ögonen eller runt näsvingarna.Face buffer brush från Isadora är en mindre sminkborste som funkar bra till att fixera sminket på mindre ytor, som under ögonen eller runt näsvingarna.Face buffer brush från Isadora är en mindre sminkborste som funkar bra till att fixera sminket på mindre ytor, som under ögonen eller runt näsvingarna.
Face buffer brush från Isadora är en mindre sminkborste som funkar bra till att fixera sminket på mindre ytor, som under ögonen eller runt näsvingarna.

Annons: Hitta bästa priset på Isadora face buffer brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vill du bli sminkad?

I Skönhetsakuten vill vi visa hur du gör enkla sminkningar på alla sorters hud och ansikten. Vill du lära dig hur man gör en sotning till fest? Eller hur du bäst sminkar hud med rosacea? Kanske vill du lära dig bästa knepen för att läppstiftet inte ska flyta ut i pussrynkorna? Vi söker modeller som kan tänka sig att bli sminkade i Skönhetsakuten. 

Är du mellan 25 och 100? Har du möjlighet att ta dig till vår studio i Stockholm?

Skriv till oss!

Berätta kort varför du skulle vilja bli sminkad och bifoga ett foto av ditt ansikte. Skriv ”Skönhetsakuten” i ämnesraden.

Mejla till halsoliv@expressen.se