Efter en förkylning kan det vara en bra idé att rensa bland sminket.
1 av 2: Efter en förkylning kan det vara en bra idé att rensa bland sminket. Foto: Shutterstock
Virus och bakterier kan finnas kvar i produkterna - och göra dig sjuk igen.
2 av 2: Virus och bakterier kan finnas kvar i produkterna - och göra dig sjuk igen. Foto: Shutterstock

Så kan smink göra dig sjuk

Vill du undvika att bli sjuk?

Då kan det vara en god idé att städa upp i necessären - särskild om du delar produkter med andra.

Ditt smink kan nämligen vara grogrund för diverse otrevliga bakterier och virus.

Cornelia Thomasson

När sjukdom greppar taget är sminket en snabb väg till ett piggare utseende. Concealer, foundation och rouge kan trolla bort mörka ringar och röda näsor i ett nafs - och vips ser du frisk ut!

Men i stället för att täcka spåren av sjukdomen kan du förebygga genom att rensa i din necessär. Fundera över vilka produkter som använts av fler än dig, sålla ut dem ur necessären och SLÄNG. Att dela med sig av det man har är generöst, men om du har för vana att dela smink med vänner och familjemedlemmar så är det dags att sluta nu. 

Det är nämligen som upplagt för smittor. Särskilt produkter som mascaror, läppstift eller krämer som kommer på burk. Att du fick influensa kan mycket väl ha berott på att din kompis geggade runt med sina fingrar i din burk med läppcerat.

LÄS OCKSÅ: Rädda sminkverktygen från bakteriedöden

1. Släng läppgunket

Läppstift, läppsyl, cerat och läppglans. Enligt Independent ska allt smink som är i kontakt med din mun, och i förlängningen dina luftvägar, åker i sopkorgen direkt. Dessa hylsor och tuber är perfekt grogrund för bakterier och kan också sprida virus som herpes.

Men om du inte står ut med tanken på att skiljas från ditt favoritläppstift riktigt än finns det andra säkerhetsåtgärder du kan vidta. Ett sätt är att skära bort toppen med en kniv, alternativt torka av med en pappershandduk. Sänk ner läppstiftet i ett bad med desinfektionsmedel i en halv minut och låt det sedan lufttorka.

Om du inte vill laborera med desinfektionsmedel kan du, vilket Hälsoliv tidigare skrivit om, lägga läppstiftet i frysen över natten. Men kom ihåg att låta det tina innan användning!

2. Gör dig av med mascaran

En annan produkt som du ska vara försiktig med att låna ut är mascaran. Mascaror kan vara fulla av bakterier och virus som kan orsaka irritation och ögoninflammation.

Även om du inte delat mascara med någon annan är det bra att tänka på att flytande smink blir dåligt fortare än puder. Mascaror brukar hålla i tre till sex månader. Att de börjat lukta är ett säkert tecken på att det är dags att slänga den. På förpackningen hittar du en liten symbol som talar om hur länge den är säker att använda.

LÄS OCKSÅ: Expertens bästa tips för att lindra ögoninflammation

3. Allt gammalt ska ut

När du ändå rensar kan du passa på att slänga sminket som har mer än två år på nacken. Även om dagens smink ofta innehåller ingredienser som är bakteriedödande avtar den effekten med tiden. Särskilt om det är produkter som vi stoppar ner händerna i. De flesta sminkprodukter håller mellan ett halvår till två år efter att de öppnats, leta efter informationen på förpackningen om du är osäker.

LÄS OCKSÅ: 7 hygienartiklar du aldrig ska dela med andra

4. Rengör dina borstar

Många glömmer att även sminkborstar måste ses över. Att slänga en puderborste eller sminksvamp är överilat, men däremot måste de rengöras. Bakterier trivs i smutsiga sminkborstar. De kan både vara en källa till sjukdom och oönskade hudtillstånd som akne. 

Det räcker att tvätta sminkverktygen en gång i veckan. Om du använder svampar och beautyblenders bör du tvätta efter varje användning, eftersom fler bakterier samlas i dem.

Borstar i silikon kan tvättas med ljummet vatten och diskmedel. Till borstar med äkta hår fungerar schampo bra. Svampar kan rengöras med en blandning av olivolja, diskmedel och vatten.