Hur plockar man ögonbrynen utan att det gör ont?
Hur plockar man ögonbrynen utan att det gör ont? Foto: Shutterstock

Så fixar du snygga ögonbryn – hemma

Välformade ögonbryn är en dröm för många.

I den här steg för steg-guiden får du veta hur du hittar den perfekta formen för dig, bästa sättet att plocka och färga samt produkttips.

Helt enkelt hur du fixar snygga bryn hemma.

Bryn, bryn, bryn! De senaste åren har ögonbrynen verkligen stått i rampljuset. Vi har sett markerade tjocka ögonbryn som ser ut att vara målade med en permanent marker, perfekta intatuerade 3D-bryn, vildvuxna buskar som trotsar tyngdlagen och glänser av pomada eller genomskinlig ögonbrynsgel. 

De perfekta ögonbrynen har blivit individuella, och varför skulle det inte vara så? Det är bland det mest uttrycksfulla vi har, så de borde ju få ta sig olika uttryck. 

Den stora variationen har också banat väg för många olika produkter på marknaden. Hälsoliv guidar dig till hur du fixar snygga ögonbryn hemma, med hjälp av enkla tekniker och smink.

Hitta rätt ögonbrynsform för just dig

Trender kommer och trender går och det kan kännas frestande att hoppa på det senaste ögonbrynsmodet. Det är inte fel att testa och experimentera, men om du är ute efter en look som du kommer känna dig nöjd med över tid är det två saker du behöver tänka på, menar Tova Gustavsson Flygt, brynstylist i Benefit brow bar på Sephora i Uppsala.

– Alla ansikten är olika. Om man har ett mindre ansikte behöver man inte ha superstora bryn. Sedan får man också anpassa sina bryn från där man själv har hårväxt, säger hon.

Tova Gustavsson Flygt är brynstylist. Foto: Tova Gustavsson Flygt

Det finns många parametrar man kan ta hänsyn till när man ska hitta sin ögonbrynsform. Ett sätt som brukar bli bra är att ta hjälp av en penna. Börja med att sätta pennan då att den går snett från näsvingen mot yttre ögonvrån. Där pennan möter brynet ska det sluta. Gör samma sak med inre ögonvrån för att räkna ut var ögonbrynet ska börja. För att ta reda på var brynets högsta punkt ska vara, där det ska gå i vinkel, gör du följande: Titta rakt fram i spegeln och vinkla pennan näsvingen så att den löper snett upp över pupillen. 

Plocka och forma ögonbrynen – utan att det gör ont

När man har en bild av hur man vill att ens ögonbryn ska se ut är det dags att forma. Det går att göra mycket med produkter, men man kan också behöva ta bort lite hårstrån för att få till den önskade formen.

Vilken är den bästa metoden – plocka, tråda eller vaxa?

– Jag tycker vaxa, det blir renast linjer. Man får med hela roten och då växer inte hårstrået ut lika fort. När man plockar bryts ofta hårstrået av innan roten, säger Tova Gustavsson Flygt.

För den som inte är van kan det vara bättre att noppa med en pincett eller möjligen städa upp lite med en speciell rakkniv för ögonbrynen, men hur plockar man brynen på bästa sätt? Ögonbrynen kommer inte att se identiska ut. men Tova Gustavsson Flygt menar ändå att det största misstaget är att man plockar ett ögonbryn i taget. 

Tweezermans pincett för noppning av ögonbryn.

Annons: Hitta bästa priset på pincetten från Tweezerman – se Prisjakt (extern länk)

– Ta lite i taget! Backa, kolla dig i spegeln. Ta lika mycket under tidens gång på båda sidor. Börja inte med ett bryn och kör, då är risken att du plockar bort för mycket. Håll hela tiden koll på helheten innan du fortsätter.

Ett tips är att fylla i ögonbrynen i den form du vill ha innan du börjar plocka. Du kan också göra tvärtom och använda en concealer eller ljus ögonpenna för att fylla i de delar av ögonbrynen som ska plockas. Då blir den önskade formen tydlig och det blir även lättare att se vilka strån som ska bort. Så här har William Värnild, makeupartist, tidigare sagt till Hälsoliv:

– Börja med att fylla i ögonbrynet. Forma på ett sådant vis som du önskar att brynet ska se ut, plocka därefter dem strån som du behöver avlägsna för att skapa en form som du fyllt i. Man kan plocka både underifrån och ibland behövs även strån i ovankant plockas bor. 

LÄS MER: Makeupartistens guide: Så hittar du rätt foundation

Smärtfri noppning av ögonbrynen

Alla som någon gång försökt tämja ögonbrynen med pincett vet att det kan gör fasligt ont. För att undvika smärta när man noppar finns det lite olika tips. 

Duscha eller tvätta ansiktet innan så att huden är uppmjukad och varm

Kyl området med is (förslagsvis inlindad i en handduk)

Använd bedövningssalva på området

Dra ut huden lite mellan fingrarna när du noppar

Se till att pincetten du använder får ordentligt grepp.

Det är också bra att dra med pincetten i samma riktning som strået växer. På så sätt undviker du inflammerade hårssäckar och röda prickar.

Färga ögonbrynen hemma – med salongsresultat

Är du sugen på markerade ögonbryn men samtidigt en naturlig look, eller är du helt enkelt inte typen som vill lägga särskilt mycket tid på att fixa med ögonbrynen? Då kan du färga hemma. På marknaden finns det brynfärgning för hemmabruk och färgen brukar hålla i ett par veckor innan det är dags att fylla på. 

Hur vet man vilken färg man ska ha på sina bryn? Det handlar så klart mycket om tycke och smak, men om du är osäker är det här rådet från Tova Gustavsson Flygt:

– Kolla på rötterna på ditt hår. Om du matchar den färgen blir det mest naturligt. Välj också att gå neutralt eller kallt i färgen, om det drar mot en varmare, gulare färg kan det se onaturligt ut.

Frans- och brynfärg för hemmabruk, Refectocil Natural brown no 3.

Annons: Hitta bästa priset på Refectocil ögonbrynsfärg – se Prisjakt (extern länk)

Så länge du vill färga mörkare än din naturliga färg är det inga konstigheter att göra det hemma. Om du däremot vill att de ska vara ljusare är det bättre att gå till en salong och få dem blekta och färgade. 

Vad ska man tänka på för att lyckas med färgen? 

– Ta lite i taget och var försiktig. Researcha brynfärger, vissa är bättre och lättare att jobba med. Använd också vaselin kring brynet eftersom färgen inte fastnar på huden då, säger Tova Gustavsson Flygt.

Tatuera ögonbrynen

På senare år har det även blivit populärt att tatuera ögonbrynen, gärna så kallade 3D-ögonbryn. Det senare är namnet på looken snarare än metoden, där hårstråliknande strån tatueras in. Den vanligaste tekniken är microblading, där små snitt görs i huden och fylls med färg. Resultatet är inte permanent utan håller upp till tre år efter fullbordad behandling.

LÄS OCKSÅ: Här är sminkborstarna du behöver – enligt makeupartisten 

Fylla i ögonbrynen – sminktips och produkter

Vilka ögonbrynsprodukter är bäst: penna, pomada, skugga eller gel? Det finns inget enhälligt svar på den frågan utan handlar mest om vad du vill uppnå för resultat.

Är du ute efter mjuka, naturliga ögonbryn kan komma långt med en snedställd ögonbrynsborste och en brynskugga.

Brow power™ powder, It Cosmetics. Ett diskret brynpuder som anpassar sig till ens hårfärg. Pudret känns alldagligt vid första anblick, men imponerar. Färgen är pigmenterad och ger ett naturligt resultat som går att bygga på. Det som också gör produkten intressant är att den är vattenfast.

Annons: Hitta bästa priset på brynpudret från It Cosmetics just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ögonbrynspomada är en mångsidig och semivåt produkt som kan användas för att skapa en naturlig look eller för att göra riktigt markerade ögonbryn.

Dipbrow pomade från Anastasia Beverly Hills är en ögonbrynspomada som är både dryg och välpigmenterad.

Annons: Hitta bästa priset på brynpomadan från ABH just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ögonbrynspennor är smidiga verktyg som både kan användas för att markera ögonbrynets form men även för att fylla i strå för strå.

Smidig och prisvärd penna från Nyx med en spoolie i ena änden.

Annons: Hitta bästa priset på Nyx professional micro brow pencil – se Prisjakt (extern länk)

Ögonbrynsgeler eller ögonbrynsmascaror kan vara både klara och färgade. En färgad gel kan användas för att definiera de existerande hårstråna och forma, medan de genomskinliga produkterna kan användas ovanpå andra produkter för att ge form eller en lite blötare look.

Couture Brow, Yves Saint Laurent. En lyxig ögonbrynsmascara som ger ett naturligt resultat. Den konformade borsten separerar stråna och ger lagom med färg i ett drag – men går att bygga på för en mer dramatisk effekt.

Annons: Hitta bästa priset på ögonbrynsmascaran från YSL  – se Prisjakt (extern länk)

https://www.instagram.com/p/BqPoNe2gmFR/?utm_source=ig_embed

För att forma ögonbrynen, till exempel få dem att se mer buskiga ut, kan du även göra så kallade soap brows med hjälp av – ja, du gissar rätt – tvål. Genom att kamma upp brynen med en spolformad brynborste som du gnuggat mot en blöt hårdtvål kan du få till och fixera ett par ordentligt vilda bryn. 

Fyll i och forma med duo-borste från Anastasia Beverly Hills.

Annons: Hitta bästa priset på Anastatisa Beverly Hills #12 Duo brush  – se Prisjakt (extern länk)