Behöver du hjälp att hitta rätt nyans för din hudton?
1 AV 3
Allt du behöver veta om foundation
2 AV 3
Behöver du hjälp att hitta rätt nyans för din hudton?
Foto: Shutterstock
3 AV 3

Skönhetsakuten: Guide till rätt foundation

Att hitta en bra foundation som passar är något av ett projekt. 

Ska den vara heltäckande eller jämna till utan att dölja det naturliga? Ska det vara puder, flytande eller ett krämigt stift? Matt eller skimrande finish? 

Låt makeupartisten Dominika Newelska visa dig hur du lyckas med basen!

Cornelia Thomasson

En av de första sakerna som är bra att ha koll på när man väljer foundation är vilken hudtyp man har, förklarar makeupartisten Dominika Newelska för Hälsoliv i Skönhetsakuten. 

För ett så bra resultat som möjligt bör du vara noga med hudvården, särskilt återfuktningen, men det finns några saker att tänka på:

Välj foundation efter hudtyp

Torr eller yttorr hy: Om du har lätt att flagna kan puder framhäva ojämnheter på ett oönskat sätt. Istället tipsar Dominika om att välja en flytande foundation med lägre täckningsgrad och satsa på glow framför en matt produkt. Har man torr hy kan man med fördel välja en oljebaserad foundation framför vattenbaserad.

Annons: Hitta bästa priset på populära flytande foundations som återfuktar – se Prisjakt (extern länk)

Känslig hy: Den som har en känsligare hudtyp kan må bra av att välja mineralsmink.

Annons: Hitta bästa priset på populära mineralfoundations – se Prisjakt (extern länk)

Fet hy: Undvik oljebaserade foundations eftersom dessa kan vara tilltäppande för porerna och orsaka akne. En krämig eller torr konsistens med matt finish brukar lägga sig fint och gör att huden blir mindre glansig.

Annons: Hitta bästa priset på populära oljefria foundations – se Prisjakt (extern länk)

Osäker på din hudtyp? Här kan du läsa om de olika typerna och få tips på bra dagkrämer som passar just dig - vi har testat över 60 populära dagkrämer.

Så hittar du rätt nyans

När man navigerar i foundationdjungeln är en av största utmaningarna att hitta den rätta nyansen. 

Även om man väljer den ljusaste nyansen från ett antal olika märken kan både färg och djup variera en hel del. Foto: Privat

Det kan vara nog så svårt att hitta rätt en nyans som överensstämmer med hur ljus eller till mörk man är - det finns även undertoner. Ett märke kan ha två foundations som är lika ljusa, men medan den ena har en kall nyans som drar åt rosa drar den andra åt varmt gult. Är man riktigt lyckligt lottad har de ännu fler alternativ i skalan.

Hur vet man vilken underton man har? Dominika har ett knep som hon delar med sig av.

– Man kan titta på sin underarm, på kärlen. Är de gröna har man en varm underton, går de mot blått eller lila så har man en kall underton, förklarar hon.

Varm/gyllene underton: Venerna på din underarm går åt det gröna eller gulgröna hållet.

Neutral undertorn: Venerna är både blå och gröna.

Rosig/kall undertorn: Venerna är blå, blågröna och blålila.

Om du känner dig osäker kan du be om hjälp i en butik inriktad på kosmetik.

Kan bli mörkare över dagen

Tänk på att foundation kan oxidera när de kommer i kontakt med den unika cocktail som utgörs av din hys naturliga oljor, andra produkter och syre. Det betyder att den foundation du tyckte såg perfekt ut när du sminkade dig innan frukost kan vara betydligt mörkare när du ser din spegelbild en stund senare. Därför kan det vara smart att be butikspersonalen om ett prov med dig hem eller en testsminkning innan du slår till.

LÄS OCKSÅ: 4 produkter som ger dig glow

Blanda foundation

Men det är ju inte bara nyansen som ska kännas rätt, utan också konsistens. Kanske har du hittar en foundation som känns fantastisk på hyn, men som inte riktigt matchar din hudton, eller så kanske du ligger mittemellan två nyanser. Då kan det funka att experimentera själv genom att blanda. Tänk också på att du blir solbränd på sommaren och således kan behöva anpassa din foundationgarderob efter det.

De senaste åren har det dessutom blivit populärt med så kallade “foundation drops” som gör att du kan skräddarsy din egna perfekta nyans.

LÄS OCKSÅ: Lätta foundationtricket alla borde kunna