Behöver du hjälp att hitta rätt nyans för din hudton?
Behöver du hjälp att hitta rätt nyans för din hudton? Foto: Shutterstock

Guide: Så hittar du rätt foundation

Att hitta rätt foundation är något av ett projekt. Ska den vara heltäckande eller jämna till utan att dölja det naturliga? Ska det vara puder, flytande eller ett krämigt stift? Matt eller skimrande finish? 

Och när man kommit underfund med vad man är ute efter blir det ännu trixigare: Då är det dags att hitta rätt nyans.

De flesta märken har en skala från ljus till mörkt, som alltsomoftast lämnar en del att önska. Det vanligaste problemet är att de mörkare nyanserna lyser med sin frånvaro, men oavsett hudfärg har nog de flesta haft problem med att pricka in rätt nyans. 

Även om man väljer den ljusaste nyansen från ett antal olika märken kan både färg och djup variera en hel del. Foto: Privat

Så hittar du rätt nyans

Lyckligtvis går utvecklingen framåt och i dag erbjuder många märken inte bara en skala från ljust till mörkt - utan också underton. Ett märke kan ha två foundations som är lika ljusa, men medan den ena har en kall nyans som drar åt rosa drar den andra åt varmt gult. Är man riktigt lyckligt lottad har de ännu fler alternativ i skalan.

Hur vet man vilken underton man har? 

För att ta reda på din underton finns det ett knep: Titta på din underarm.

Varm/gyllene underton: Venerna på din underarm går åt det gröna eller gulgröna hållet.

Neutral undertorn: Venerna är både blå och gröna.

Rosig/kall undertorn: Venerna är blå, blågröna och blålila.

Om du känner dig osäker kan du be om hjälp i en butik inriktad på kosmetik. De erbjuder ofta gratis konsultation och hjälper gladeligen till att hitta rätt nyans.

Kan bli mörkare över dagen

Tänk på att en del foundations oxiderar när de kommer i kontakt med den unika cocktail som utgörs av din hys naturliga oljor, andra produkter och syre. Det betyder att den foundation du tyckte såg perfekt ut när du sminkade dig innan frukost kan vara betydligt mörkare när du ser din spegelbild en stund senare. Därför kan det vara smart att be butikspersonalen om ett prov med dig hem eller en testsminkning innan du slår till.

LÄS OCKSÅ: 4 produkter som ger dig glow

Blanda foundation

Men det är ju inte bara nyansen som ska kännas rätt, utan också konsistens. Kanske har du hittar en foundation som känns fantastisk på hyn, men som inte riktigt matchar din hudton, eller så kanske du ligger mittemellan två nyanser. Då kan det funka att experimentera själv genom att blanda. Tänk också på att du blir solbränd på sommaren och således kan behöva anpassa din foundation-garderob efter det.

De senaste åren har det dessutom blivit populärt med så kallade “foundation drops” som gör att du som är pyssligt lagd kan skräddarsy din egna perfekta nyans.

LÄS OCKSÅ: Lätta foundationtricket alla borde kunna

Tänk på din hudtyp också!

För att knyta an till den inledande texten om att välja rätt formula: Vad du har för hudtyp kan också påverka hur en foundation sitter.

För ett så bra resultat som möjligt bör du vara noga med hudvården, särskilt återfuktningen, men det finns några saker att tänka på:

Om du har…

Torr eller uttorkad hy: Om du har lätt att flagna kan puder framhäva ojämnheter på ett oönskat sätt. Var noga med återfuktningen och välj hellre en flytande foundation med återfuktande egenskaper.

Annons: Hitta bästa priset på populära flytande foundations som återfuktar – se Prisjakt (extern länk)

Känslig hy: Den som har en känsligare hudtyp kan må bra av att välja mineralsmink.

Annons: Hitta bästa priset på populära mineralfoundations – se Prisjakt (extern länk)

Fet hy: Undvik oljebaserade foundations eftersom dessa kan klogga igen porer och resultera i akneutbrott.

Annons: Hitta bästa priset på populära oljefria foundations – se Prisjakt (extern länk)

Osäker på din hudtyp? Här kan du läsa om de olika typerna och få tips på bra dagkrämer som passar just dig - vi har testat över 60 populära dagkrämer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!