Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Vad är en concealerpensel och vilken puderborste är bäst till rouge?
Vad är en concealerpensel och vilken puderborste är bäst till rouge?
Vad är en concealerpensel och vilken puderborste är bäst till rouge?
Dominika Newelska, makeupartist.
Dominika Newelska, makeupartist.
Dominika Newelska, makeupartist.
1 AV 2
Vad är en concealerpensel och vilken puderborste är bäst till rouge?
Foto: Shutterstock (montage)
2 AV 2
Dominika Newelska, makeupartist.
Foto: Christian Ghazal

Guide: Här är sminkborstarna du behöver

Vilka sminkborstar och -penslar ska man använda till vad? Makeupartisten Dominika Newelska förklarar hur du ska tänka och listar de verktyg som du faktiskt behöver för att lägga en hel makeup.

Dessutom tipsar vi om bra makeupborstar för allt från puderrouge till foundation och ögonskugga.

Cornelia Thomasson

Sminkborstar kommer i många olika varianter: Stora och fluffiga, snedställda och kompakta, platta och penselliknande. Men vilka borstar ska användas till vad? Och hur många behöver man egentligen?

Hälsoliv har pratat med makeupartisten Dominika Newelska, som går igenom vilka borstar som funkar till vad, och hur man bäst sköter om dem så att de håller länge.

Vilken typ av borstar man behöver beror på vilken typ av produkter man använder men också på vad för sminkning man vill göra. 

– Ett vanligt misstag är att man väljer fel borste till fel typ utav produkt. Om man ska använda en blöt produkt, i krämform eller flytande, är det viktigt att man använder en syntetpensel. Är borsten av riktigt hår kan stråna brytas av i små bitar.

Makeupartistens checklista: Så många sminkborstar ”behöver” du

1 foundationborste alternativt makeupsvamp 

1 concealerborste 

1-2 borstar till rouge/bronzer/highlight/contour (använder man samma borste här så är det bra att komplettera med borstspray för att ta bort pigment mellan produkterna) 

1-2 borstar för ögonskugga

1 dubbelsidig borste till ögonbrynen.

Källa: Dominika Newelska

Syntetborstar funkar däremot att använda till både blöta produkter och puder. Men hur vet man om borsten man har är av äkta hår eller syntet? För några år sedan var det ingen tvekan om saken men i dag håller syntetborstarna en väldigt hög kvalitet. Lyckligtvis är det också de vanligaste borstarna på marknaden.

– Nio av tio borstar i dag är syntetiska. Dagens syntetborstar, som oftast består av taklon eller nylon, är så bra i kvalitet att det kan vara svårt att märka. Ofta kan man känna att äkta strån är strävare, medan syntetiska strån är helt slätt och ytan är glattare, förklarar Dominika.

Foundation- och concealerborste

Foundation och concealer utgör sminkgrunden för många. En del använder sig båda, medan andra nöjer sig med enbart concealer eller ett lager foundation. Vilken typ av borste eller verktyg som passar bäst beror på hur stor yta man ska jobba med och vilken grad av täckning man behöver, förklarar Dominika Newelska. 

– Först och främst ska man utgå från vilken foundation man ska använda. Är det en blöt produkt eller en torr, som en pulver- eller kakfoundation? Sedan handlar det om hur täckande man vill ha sin foundation. Ju tätare strån desto bättre täckning, säger hon till Hälsoliv.

Om man väljer foundation i puderform ska man satsa på en borste som är fyllig och har en platt eller något rundad topp, som en kabukiborste. 

Använder man flytande eller krämiga produkter upplever många att samma typ av borste fungerar bra, alternativt en kompakt syntetborste med lite korta strån. Dominika tipsar på borsten 102 Silk finish brush från Zoeva, som ger ett ganska täckande resultet.

LÄS OCKSÅ: Lätta foundation-tricket alla borde kunna – för mer lyster

För ett skirare resultat kan man välja en rundad borste med lite glesare strån och fukta den med en mist. Här kan Stippling brush från Real Techniques vara ett bra val.

Det finns också platta syntetborstar som gör att man kan pensla på produkten, men Newelska menar att det här kan kräva en del extraarbete.

– Är man novis rekommenderar jag en rundad foundationborste. Om man använder en platt pensel som ser mandelformad ut ovanifrån skulle jag rekommendera att man går efter med en svamp eller annan borste. Det kan bli lite randigt annars.

Det går bra att använda en sminksvamp, exempelvis en beautyblender, både som komplement eller i stället för en borste. 

Tips på bra foundationsborstar:

1. Zoeva 102 Silk finish brush. 2. IsaDora Perfect face brush. 3. Real Techniques Stippling brush. 4. Nyx Pro Flat foundation brush. 5. It Cosmetics #7 Heavenly luxe complexion perfection brush.

Annons: Hitta bästa priset på Zoeva 102 Silk finish brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på IsaDora Perfect face brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Real Techniques Stippling brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Nyx Pro Flat foundation brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på It Cosmetics #7 Heavenly luxe complexion perfection brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Tips på makeupsvampar:

1. Beautyblender Original sponge2. Real Techniques Miracle complexion sponge3. Sigma Beauty 3DHD blender

Annons: Hitta bästa priset på Beautyblender Original sponge just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Real Techniques Miracle complexion sponge just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Sigma Beauty 3DHD blender just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vad ska man ha för concealerborster? I regel ska borsten vara mindre än den man använder till foundation. 

– Där jobbar man specifikt med ett område, till exempel under ögonen, näsvingarna eller för att täcka blemmor och det kan vara svårt att komma åt med en foundationsborste. Jag brukar utgå från hur mycket som ska täckas. Ibland kanske man bara vill ljusa upp litegrann, då hade jag tagit en glesare pensel. 

En sminkborste för ögonskugga kan användas för det här ändamålet, tipsar hon.

– Om man vill ha ett mer täckande resultat ska man välja en liten med kompakt borste med korta strån. Gärna en snedställd, då kan man lägga den så att den kortare delen hamnar nedåt och den längre kommer åt under ögonen eller vid näsvingarna.

Det finns också mindre sminksvampar som är gjorda för just concealer. 

Tips på bra concealerborstar:

1. Zoeva 142 Concealer buffer brush. 2. Real Techniques Expert concealer brush. 3. Bareminerals Shade & diffuse eye brush. 4. MAC Cosmetics 106S Triangular concealer brush. 5. Lumene 04 Concealer brush.

Annons: Hitta bästa priset på Zoeva 142 Concealer buffer brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Real Techniques Expert concealer brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Bareminerals Shade & diffuse eye brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på MAC Cosmetics 106S Triangular concealer brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Lumene 04 Concealer brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Puderborste

Efter att man har använd foundation och concealer är det många som tycker om att fixera sitt smink, så att det inte flyter omkring. Det här görs med ett transparent eller hudfärgat löspuder som man sveper över ansiktet med en puderborste. Man kan också välja att fixera mindre ytor, till exempel concealern under ögonen, och då kan det vara bra att gå in med en mindre borste.

– Välj storlek efter vad du tycker om. Det kan funka med en rougeborste eller en stor fluffig borste. Med löspuder vill man inte ha en för kompakt borste, eftersom det kan bli kakigt. Det ska kännas lent över allt när det är klart, om det är fuktigt har du inte fixerat sminket och det kan börja flytta sig.

Tips på bra puderborstar: 

1. MAC Cosmetics 135S Large flat powder brush. 2. It Cosmetics #8 Heavenly luxe wand ball powder brush. 3. Real Techniques Setting brush. 4. ELF Beautifully precise powder brush.

Annons: Hitta bästa priset på MAC Cosmetics 135S Large flat powder brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på It Cosmetics #8 Heavenly luxe wand ball powder brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Real Techniques Setting brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på ELF Beautifully precise powder brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Borstar för rouge och bronzer

Rouge, blush och bronzer finns i kräm och flytande form, men det vanligaste är att använda ett pulver eller en kaka. 

– Mycket är en smaksak men också utifrån vad för produkt du har. Krämrouge är bättre att använda med en kompakt borste där man kan pressa på produkten och med ett puder är det bättre med en fluffigare, glesare borste. Vill man lägga pengar på fler borstar tycker jag att man ska ha en separat till rouge och bronzer, så att man inte blandar produkter, säger Dominika.

Det går att använda samma typ av borste till rouge och bronzer, men om man kan tänka sig att ha flera har Dominika några tips på vad man ska tänka på:

– Man vill inte ha en för stor rougeborste, eftersom det är svårt att precisera och kinderna är ett litet parti. Det får gärna vara en toppig borste eftersom kinden är toppig, det blir mer preciserat där kinden är som högst. Real Techniques Multitask cheek brush funkar får både kräm och puder.

– Om man inte är så van vid att sminka sig kan man välja en lite större, fluffig borste för bronzer så att man får en lättare nyansering. Det kan lätt se smutsigt ut.

När det kommer till bronzer eller solpuder vill man ofta täcka en lite större yta än med rouge, men inte ha samma koncentration.

Tips på bra sminkborstar för rouge och solpuder:

1. Zoeva 105 Luxe highlight brush. 2. Bareminerals Blooming blush brush. 3. Lottie London Make me blush brush. 4. Real Techniques Blush brush.

Annons: Hitta bästa priset på Zoeva 105 Luxe highlight brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Bareminerals Blooming blush brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Lottie London Make me blush brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Real Techniques Blush brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Borstar för contouring och sculpting

Contouring eller sculpting handlar om att med hjälp av ett mörkare puder och en highlighter skapa skuggor och skulptera ansiktet. Det vanligaste är att lägga ett mörkare puder under kindbenen för att accentuera dem, men en del använder contouringtekniken för att få näsan att verka smalare och rakare eller för att framhäva käklinjen och göra en eventuell dubbelhaka mindre framträdande.

Borstar som ska användas för att skapa skuggor och skulptera kallas ofta för countouring eller sculpting brushes. 

– Överlag skulle jag säga att man inte ska välja en för kompakt borste när man jobbar med contouring. Till en krämprodukt kan man använda en mindre borste för mer precision alternativt en makeupsvamp så att det går att dutta ut produkten med. Man får oavsett vara försiktigt med mängden produkt, för man vill inte ha en grå rand. Det är bättre att ta lite och sedan jobba med produkten, säger Dominika.

– Jag har en favoritborste som heter Zoeva 110 Face shape. Den är trevlig till krämcontour, en toppig, mindre borste som gör att det går att komma åt smidigare. Om jag var nybörjare skulle jag hellre välja en mindre kompakt toppig borste eller en sned borste, då kan man jobba med vinklingen, man får mungipornas riktning och sveper bak mot hårfästet.

Zoeva 110 Face shape brush är en av Dominikas favoriter för contouring.

Annons: Hitta bästa priset på Zoeva 110 Face shape brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Kompakta contouringborstar med vagt rundad eller platt topp ger mycket produkt och kräver att man är lätt på hand. Lite glesare borstar som är vinklade eller toppiga ger bra precision och är lättare att jobba med om man är ovan eller vill ha ett väldigt naturligt resultat.

När det kommer till sminkborstar för highlighter kan man välja en platt solfjäderliknande borste eller en fluffig mindre borste, så att skimret lägger sig i ett tunt lager.

Tips på bra contourborstar:

1. Make Up Store 405 Contouring brush. 2. Makeup Revolution Ultra flat contour brush. 3. NYX Pro Fan brush. 4. Sigma Beauty F42 Strobing fan brush. 5. Sigma Beauty F40 Large angled contour brush.

Annons: Hitta bästa priset på Make Up Store 405 Contouring brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Makeup Revolution Ultra flat contour brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på NYX Pro Fan brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Sigma Beauty F42 Strobing fan brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Sigma Beauty F40 Large angled contour brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ögonbryn

Om man vill sätta färg på brynen med hjälp av pomada eller brynskugga finns det lite olika sorters borstar att välja på, berättar Dominika. 

– Om man ska jobba med en pomada ska man välja en syntetpensel, men om man ska jobba med en brynskugga är det lättare med en hårdare borste – till exempel svinborst, säger hon och fortsätter:

– Generellt är det också bra att ha en spoolie (spolformad borste som separerar, reds. anm.) så att man kan borsta bort överflödig färg och kamma till stråna. Om det inte sitter en på borsten kan man spara en gammal mascaraborste eller ta en tandborste. 

Det man är ute efter när man ska fylla i sina ögonbryn är en smal och platt borste som går att jobba med både vertikalt och horisontellt. Det finns snedställda sminkborstar som automatiskt ger en vinkel, men som kan vara lite svår att jobba med om man vill göra en markerad linje. Är man osäker på handen är det bättre att välja en som inte är vinklad, enligt Dominika.

– En rak borste, nästan fyrkantig funkar bra att vinkla och använda spetsen på. Man kan använda den på båda hållen, det vill säga måla strån, och samtidigt få en skarpare kant.

Om man har glesa ögonbryn och vill jobba upp en 3D-effekt ska man välja en smalare borste. Det kan till exempel funka med en liten pensel som annars används för att måla eyeliner med.

Tips på bra sminkborstar för ögonbryn: 

1. Sigma E15 Flat definer brush. 2. Anastasia Beverly Hills #12 Duo brush. 3. Laura Mercier Sketch & intensify double ended brush. 4. Depend Eyebrow duo brush.

Annons: Hitta bästa priset på Sigma E15 Flat definer brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Anastatisa Beverly Hills #12 Duo brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Laura Mercier Sketch & intensify double ended brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Depend Eyebrow duo brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ögonskugga och eyeliner

Om det är någon typ av sminkborstar som man verkligen kan samla på sig många av så är det ögonskuggsborstar. Men hur många behöver man egentligen för att lägga en ögonmakeup?

– Det finns jättemånga olika borstar, men där skulle jag säga att man ska utgå från hur mycket man sminkar sig. Om man bara har en ögonskugga kanske man klarar sig med en fluffig halvstor borste att svepa över ögonlocket. Vill man jobba med flera skuggor är det kanske bra att ha en till mörka färger och en till ljusa färger, säger Dominika och fortsätter:

LÄS OCKSÅ: Makeupartistens guide: Så fixar du sotade ögon och röda läppar

– Modell på borsten hänger också på hur stor yta man ska jobba på. Om man ska lägga en grundfärg på hela ögonlocket kan man använda en större och fluffigare borste. Vill du kunna precisera och kanske göra en globlinje behöver du en lite mindre och toppigare. Vill du att pigmentet ska vara mer kompakt ska man välja en platt i stället för en fluffig borste. Som grundregel rekommenderar jag också att ha en suddpensel som bara används för att blenda ut skuggorna. Den ska vara fluffig och mjuk men inte för stor. 

1. Zoeva 228 Luxe crease.2. MAC Cosmetics 219 Pencil brush.3. Bareminerals Double ended precision brush.4. MAC Cosmetics 275 Medium angled shading brush.5. Fenty Beauty Tapered blending brush.

Annons: Hitta bästa priset på Zoeva 228 Luxe crease just nu – se Prisjakt (extern länk) 

Annons: Hitta bästa priset på MAC Cosmetics 219 Pencil brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Bareminerals Double ended precision brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på MAC Cosmetics 275 Medium angled shading brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Annons: Hitta bästa priset på Fenty Beauty Tapered blending brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Läppstift

Läppstift, behövs verkligen en borste till det? Egentligen inte. Det absolut vanligaste sättet att applicera läppstift är att göra det direkt från stiftet. En läppensel kan vara bra om man vill ha en skarp läppkontur men saknar en matchande läppenna eller om man tycker att läppstiftet blir för tjockt.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test: Ögonfransböjare

– De flesta märkena som säljer läppstift har ofta en pensel i sitt sortiment, för den som vill applicera med pensel. Det är lite lättare att precisera och göra skarpa linjer med sig. Det kan vara bra att välja en pensel med hylsa, så att man kan ha med sig i handväskan. Det finns en smidig från Bareminerals, med en hylsa som innehåller en liten platt pensel och en liten fluffigare borste. En fluffig borste ger mer stänk av färgen, så att det inte blir så täckande, säger Dominika Newelska.

Bareminerals Double ended perfect fill lip brush

Annons: Hitta bästa priset på Bareminerals Double ended perfect fill lip brush just nu – se Prisjakt (extern länk)

Så tar du hand om dina sminkverktyg

Det är viktigt att hålla sina makeupborstar i gott skick. Dels gör det att de håller längre, dels blir det lättare att få ett snyggt resultat. Här kommer rengöringen in i bilden. Enligt Dominika är det bra att få in en rutin med att tvätta sina sminkborstar och svampar en gång i veckan ungefär.

– Men man ska vara försiktig. Gnugga inte för hårt när du tvättar dem – det är ju inte hår som växer ut på nytt. Vattnet ska inte vara för varmt eftersom det kan lösa upp limmet i borsten.

Diskmedel rengör effektivt, men Dominika tycker att det är bättre att lägga pengar på en anpassad sminkborstrengöring.

LÄS OCKSÅ: Så rengör du din beautyblender i mikron

– Diskmedel är inte så snällt mot penslarna. Det kan vara värt att lägga pengar på en bra rengöring anpassad efter stråna i borsten, precis som du väljer schampo och balsam efter ditt hår. Personligen föredrar jag att använda olika hårdtvålar.

När man rengör sina borstar blöter man dem i ljummet vatten och masserar upp ett lödder med försiktiga rörelser. När man sköljer ska pigmenten följa med, och man kan behöver upprepa proceduren för att få bort alla rester. 

– Om man har äkta strån eller syntet som känns som äkta kan man använda lite balsam ibland – räkna till tio och skölja av, tipsar Dominika.

Efter tvätt ska borstarna torka. Här varnar Dominika för att ställa tillbaka dem i koppen:

– Om de står upp rinner vattnet ner i skaftet och löser upp limmet. Låt dem ligga plant och torka, till exempel på en handduk.