Hur applicerar du din foundation?
Din hudtyp avgör vilken typ av foundation som passar just dig.
1 AV 3
Hur applicerar du din foundation?
2 AV 3
Din hudtyp avgör vilken typ av foundation som passar just dig.
Foto: Michèle Constantini
3 AV 3

Foundation - här är 10 misstag att undvika

Foundation orsakar många huvudbry.

Enligt makeup-artister som Huffington Post pratat med är det väldigt vanligt att misslyckas med såväl inköp som applicering.

Här är 10 vanliga foundationmisstag som de önskar att du hade koll på.

Att basen i din makeup är det viktigaste, det visste du nog redan.

Men även om man lägger ner både tid och pengar på sin foundation är det ändå lätt att hamna i de vanliga fällorna.

Huffington Post bad 10 makeup-artister avslöja vilket foundationmisstag de önskar att vi skulle sluta med. Här är deras svar.

LÄS MER: 5 frisyrer som gör att du ser äldre ut.

1. Väljer fel typ av foundation

"Om du har torr hy kommer en matt foundation få din hy att se uttorkad ut. Och ofta väljer folk med oljig hy en puderfoundation eftersom de tror att de gör sin oljiga hy en tjänst, när en vattenbaserad foundation egentligen är den bästa", säger Sir John, makeup-artist på L'Oréal Paris.

2. Testar sin foundation i fel ljus

"Ljuset är extremt viktigt om du vill köpa rätt färg. Prova att testa en foundation på din hy och efter 15 minuter – ta dig till dagsljus. Foundation tenderar att oxidera med värmen i din hy efter några minuter, så det är bäst att låta produkten sätta sig och sedan titta på den i klart ljus", säger Stephanie Flor på Clinique.

3. Väljer en för ljus foundation

"Bara för att du har en ljus hudton betyder inte det att du behöver den allra ljusaste produkten. Om du väljer emellan två nyanser, ta den mörkare, den kommer att bli mer precis", säger Sarah Vickery på CoverGirl.

LÄS MER: Läppstift - 5 misstag som gör att du ser äldre ut.

4. Försöker få till en bränna med sin foundation

"Välj i stället en foundation som matchar din hudton och använd bronzer efteråt för en solkysst look", säger BareMinerals Thang Dao.

5. Applicerar med fingrarna

"Många gånger, när kvinnor applicerar en foundation med sina fingrar, blir det linjer över hela ansiktet. De suddar heller inte ut färgen vilket gör att ansiktet ser fläckigt ut. Genom att använda en bra svamp får du inte bara ett jämnt resultat, du får även ett mer naturligt slutresultat", säger skaparen av Beautyblender, Rea Ann Silva.

LÄS MER: Torra läppar - så undviker du att bli beroende av cerat.

6. Använder en för "tung" produkt

"Att använda en heltäckande produkt kan bli chict, men det är jättesvårt att få till. Medium-täckande är bäst i verkliga livet. Använd en täckande concealer bara där det behövs och addera en halvtäckande foundation med en mjuk, fluffig borste för att se till att concealern täcks in på ett snyggt sätt", säger Katie Jane Hughes, makeup-artist på Butter London.

7. Glömmer bort att applicera den överallt

"Ett av de största misstagen som jag ser kvinnor göra är att inte applicera sin foundation ner mot halsen, så att ansiktet och halsen får två olika nyanser", säger Mally Roncal, som bland annat har arbetat med Jennifer Lopez.

8. Adderar puder - av bara farten

"Om du använder en foundation och tycker att det ser bra ut i spegeln, addera inte puder bara för att du alltid brukar göra det. De flesta moderna foundations behöver inte pudras. Den här vanan är särskilt dålig om du använder en mineralfoundation som ska ge glow", säger John Stapleton, på M.A.C.

LÄS MER: Röda läppar - steg för steg.

9. Använder samma foundation året om

"När du väl har hittat din perfekta foundation kan det vara svårt att byta. Men i de allra flesta fall har en kvinna inte exakt samma hudton under säsongerna. Byt foundation på sommaren/vintern", säger Janice Daoud på Nars.

10. Struntar i foundation - eller använder för lite

"Det här ser jag varje dag. Mina klienter kommer in och ber mig fixa deras makeup så jag börjar med att tvätta bort det de har på sig. Ofta har de inte tillräcklig mängd på sig, eller ingen foundation alls", säger Lancômes skönhetsexpert Sandy Linter.

SMINKTIPS - LÄS MER:

* Sminktipsen som kan sänka en hel look.

* 8 sminktips som alla borde ha koll på.

* Therese Lindgren testar H&M:s nya smink: "Ojämn kvalitet".

* Så lätt lagar du ett trasigt läppstift.