Hudinfektioner kan bli en av konsekvenserna av att använda smink med farliga bakterier, även om det är ovanligt.
Hudinfektioner kan bli en av konsekvenserna av att använda smink med farliga bakterier, även om det är ovanligt. Foto: Shutterstock

Forskare: Ditt smink kan krylla av farliga mikrober

Din favoritmascara kan vara hem åt potentiellt farliga mikrober.

Öppnad makeup, sminkborstar och beautyblenders kan vara kontaminerade med bakterier som kan orsaka allvarliga infektioner, menar forskare. 

Enligt ny forskning kan öppnat smink och makeupsvampar vara kontaminerade med farliga bakterier, som E.coli och stafylokocker.

I studien som är publicerad i Journal of Applied Microbiology har forskare vid Aston University i Storbritannien upptäckt att nio av tio av de produkter som undersökts innehöll bakterier som kan orsaka hudinfektioner. Vissa av bakterierna kan till och med orsaka blodförgiftning om det kommer i kontakt med ögon, mun eller sår, skriver Forbes

Bajsbakterier på beautyblendern

Forskarna undersökte drygt 460 olika sminkartiklar, bland annat de populära sminksvamparna som används för att applicera foundation, concealer och annat flytande smink. De här svamparna innehöll högre nivåer av potentiellt farliga bakterier än övriga produkter. Antagligen för att de blöts vid användning och sedan förblir fuktiga, något som är en perfekt gromiljö för bakterier. Men det är inte hela förklaringen. Studien visade att två tredjedelar av användarna någon gång hade tappat sin sminksvamp på golvet, och 93 procent hade aldrig rengjort sina svampar.

LÄS OCKSÅ: 7 sminkmisstag du inte inser att du gör

– Konsumenternas bristande hygien när det kommer till makeup-produkter, i synnerhet beautyblenders, är väldigt oroande när man tänker på att bakterier som E-coli - som är kopplat till fekal kontamination - frodas på produkterna vi testat, säger doktor Amreen Bashir, studien huvudförfattare.

Blir man sjuk av sminket?

Att ens makeupprodukter innehåller farliga mikrober betyder dock inte att man kommer bli sjuk av att sminka sig med dem. Det här är bakterier som finns överallt, och vårt fiffiga immunförsvar tar hand om det för det mesta. Risken är större hos personer som av olika anledningar har ett försvagat immunsystem, men det finns ingen forskning som stöder ett samband mellan sjukdom och makeup.

LÄS OCKSÅ: Så kan ditt smink göra dig sjuk

Det här kan du göra själv

Det finns några enkla saker du kan göra för att förebygga hud- och ögoninfektioner:

Släng smink- och hudvårdsprodukter vars bäst före-datum gått ut, samt om de luktar konstigt eller har fått en annan konsistens. Försök inte att ge din torra mascara nytt liv genom att spotta i hylsan eller fylla på med vatten.

Låna inte ut din makeup till andra.

Rengör svampar och borstar med jämna mellanrum.

Förvara ditt smink säkert. Exponering för hög värme kan till exempel förstöra de konserverande, bakteriedödande ämnena i produkten.

LÄS MER: Hacket: Så rengör du din beautyblender i mikrovågsugnen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande