Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Före och efter. ”Jag har alltid velat lära mig att lägga en festmakeup som passar min ålder, eftersom jag har insett att jag inte nödvändigtvis kan sminka mig på samma sätt som när jag var tjugo år. Det här är ju ren magi”, säger Lisbeth som agerat modell.Före och efter. ”Jag har alltid velat lära mig att lägga en festmakeup som passar min ålder, eftersom jag har insett att jag inte nödvändigtvis kan sminka mig på samma sätt som när jag var tjugo år. Det här är ju ren magi”, säger Lisbeth som agerat modell.Före och efter. ”Jag har alltid velat lära mig att lägga en festmakeup som passar min ålder, eftersom jag har insett att jag inte nödvändigtvis kan sminka mig på samma sätt som när jag var tjugo år. Det här är ju ren magi”, säger Lisbeth som agerat modell.
Lisbeth, 45, reporter på norska Tara, fick vara modell när makeaupartisten Janne Skarpeid Hermansen visar hur man lägger en fin vardagsmakeup och hur man sedan uppdaterar den till en festlook med extra glow.Lisbeth, 45, reporter på norska Tara, fick vara modell när makeaupartisten Janne Skarpeid Hermansen visar hur man lägger en fin vardagsmakeup och hur man sedan uppdaterar den till en festlook med extra glow.Lisbeth, 45, reporter på norska Tara, fick vara modell när makeaupartisten Janne Skarpeid Hermansen visar hur man lägger en fin vardagsmakeup och hur man sedan uppdaterar den till en festlook med extra glow.
1 AV 2
Före och efter. ”Jag har alltid velat lära mig att lägga en festmakeup som passar min ålder, eftersom jag har insett att jag inte nödvändigtvis kan sminka mig på samma sätt som när jag var tjugo år. Det här är ju ren magi”, säger Lisbeth som agerat modell.
2 AV 2
Lisbeth, 45, reporter på norska Tara, fick vara modell när makeaupartisten Janne Skarpeid Hermansen visar hur man lägger en fin vardagsmakeup och hur man sedan uppdaterar den till en festlook med extra glow.
Foto: SVEIN FINNEIDE

Expertens sminktips: Från vardagsfin till partyglow

Hösten är en härlig anledning att se över både makeup-garderoben och dina rutiner. För även om du kan det här med smink förändras huden med åren. 

Följ med när vår modell förvandlas från osminkad via vardagsfin till partysminkad med extra allt. 

En snygg vardagsmakeup som med några enkla justeringar blir en härlig festsminkning med glow. Vi vet hur du gör!

Norska makeupartisten Janne Skarpeid Hermansen, som har många kända kvinnor bland sina kunder (till exempel drottning Sonja av Norge), guidar dig steg för steg. Vi börjar med vardagsmakeup. Låt Janne guida dig för att lägga en bra grundsminkning som sitter bra och gör att du känner dig fin hela dagen. Tipsen är anpassade för att passa en hud som är 40+. 

Vardagssminkning: Ögonen

Börja alltid med ögonen, innan du sminkar resten av ansiktet.Börja alltid med ögonen, innan du sminkar resten av ansiktet.Börja alltid med ögonen, innan du sminkar resten av ansiktet.
Börja alltid med ögonen, innan du sminkar resten av ansiktet. Foto: SVEIN FINNEIDE

– Jag börjar alltid med ögonen, ifall ögonskuggan smular ner under ögonen. Då är det enkelt att bara tvätta bort smulorna innan jag lägger resten av makeupen. För att undvika att ögonskuggan smular är det viktigt att först lägga en grund på ögonlocket. Jag brukar applicera en ljus foundation, concealer eller primer för att få ett jämnare underlag. Ett avslutande tunt lager löspuder ovanpå kommer också att få ögonskuggan att fästa bättre och hålla längre. Jag väljer gärna skuggor i neutrala färger som brun, grå eller lila eftersom de passar de allra flesta. Efter det kan du själv lägga till lite av en önskad färg med lite skimmer som en extra effekt. 

– Det är viktigt att du inte applicerar skuggan för långt utanför eller nedanför ögonens yttre kanter, eftersom det då tynger ner din blick och får dig att se tröttare ut. Tänk att du ska sminka uppåt, då får du ett lättare uttryck. Applicera en eyeliner, använd en ögonfranstång och borsta på rikligt med mascara, så får du en riktigt intensiv blick.

Vardagssminkning: Foundation

– Det är väldigt viktigt att välja rätt sorts foundation. En hud som är 40+ passar i regel bäst i en flytande variant som inte innehåller så mycket puder, eftersom den ger en naturlig effekt som inte känns för översminkad eller kakig i ansiktet. En tjockare och mer täckande foundation kan förstärka och även framhäva rynkor och fina linjer i ansiktet. På Lisbeth har jag använt en tunn och flytande foundation, eftersom jag inte vill dölja hennes härliga fräknar. För att dämpa ovälkommen glans har jag också applicerat ett tunt lager transparent puder på hennes panna och näsa.

Tips! För en piggare blick, använd en foundation som är en nyans ljusare än den du använder i ansiktet och applicera den under ögonen. Välj gärna en tunnare variant utan puder i.

Vardagssminkning: Concealer, kinder, läppar och ögonbryn

En lätt dos rouge på kinderna gör mer än vad man kanske tror.En lätt dos rouge på kinderna gör mer än vad man kanske tror.En lätt dos rouge på kinderna gör mer än vad man kanske tror.
En lätt dos rouge på kinderna gör mer än vad man kanske tror. Foto: SVEIN FINNEIDE

– Många behöver en concealer för att dämpa rodnader, pigmentfläckar och mörka ringar under ögonen. Välj en variant som matchar din hudton.

– Lägg en lätt dos rouge på kinderna. Le när du applicerar och applicera färgen på kindernas högsta punkter, de så kallade ”äpplena”. Dra sedan rouget lätt uppåt, mot öronen.

– Måla hela munnen med en läppenna i en neutral färg och lägger till läppglans i samma nyans ovanpå. Ett matt läppstift lägger sig gärna i läppvecken efter en stund och är läppstiftet i fråga för mjukt ”blöder” det gärna ut i de fina linjerna runt munnen. 

– Jag fyller oftast inte i ögonbrynen närmast näsroten, eftersom vi kvinnor som är 40+ lätt kan se lite stränga ut med alltför markerade ögonbryn.

Ett läppstift i mörkt lila nyanser kan lätt ha en osmickrande effekt på mogen hud och få oss som är 40+ att se stränga ut. Satsa på ett tunnare läppglans i din favoritfärg, det ger en mjukare effekt.

Så uppgradera du vardagssminkningen till en festmakeup! 

Foto: svein Finneide / SVEIN FINNEIDE

Då var det dags att uppgradera vardagssminket, för att passa en glittrande utekväll. Tro inte att du behöver börja om från början, eller lägga ner massor av tid. Med bara enkla medel, och genom att fokusera på rätt sak, blir du festfin på bara några minuter. Janne förklarar hur du gör!

Festmakeup: Ögonen

– Vi markerar de redan sminkade ögonen med en svart kajal, applicerar mer ögonskugga på den yttre delen av ögonlocken och avslutar med lite fint glitter mitt på ögonlocket. Många tycker att vuxna kvinnor ska undvika glitterprodukter helt och hållet men jag tycker att vi visst kan använda det, så länge vi inte öser på för mycket. Applicera därför inte glittret över hela ögonlocket utan fokusera hellre på en lätt dos mitt på.

Har du tunga ögonlock kan du lägga en kajal eller eyeliner tätt intill fransraden. Välj gärna starka färger, så får du en piggare blick.

Festmakeup: Lösögonfransar

– Lösögonfransar är fina till fest. Det kan vara lite knepigt att applicera dem, du behöver både tålamod och ett bra franslim. Det kan vara värt att investera i ett kvalitetslim och inte använda dig av det som följer med lösögonfransarna. Ett dyrare lim kan betyda att fransarna fäster bättre och sitter kvar längre.

Festmakeup: Contouring

– Den här tekniken, där huden markeras i olika områden med olika nyanser – använder vi för att skapa djup i ansiktet. Med hjälp av contouring kan du till exempel ge illusionen av en smalare näsa eller högre kindben. Vill du lära dig mer om tekniken finns det mängder av instruktionsfilmer på Youtube.

Applicera bara puder på pannan och på näsan. Du vill att din hud ska stråla, då ser du både friskare och sundare ut.

Festmakeup: Kinder och läppar

– Använd gärna ett rouge som går i rosa eller i korall. Det är också fint om det innehåller lite skimmer.

– Eftersom vi har lagt fokus på ögonmakeupen behåller vi läpparna neutrala och lägger bara till ett läppglans med en lätt rosa nyans.

Tips från experten: Bra produkter för hud som är 40+

Redo för fest. Lisbeth är väldigt nöjd med resultatet. ”Det är helt otroligt vad makeup kan göra, så länge man vet vad man håller på med. Hela mitt ansikte har fått en ny form. Jag tycker att jag ser mycket piggare och slankare ut”.Redo för fest. Lisbeth är väldigt nöjd med resultatet. ”Det är helt otroligt vad makeup kan göra, så länge man vet vad man håller på med. Hela mitt ansikte har fått en ny form. Jag tycker att jag ser mycket piggare och slankare ut”.Redo för fest. Lisbeth är väldigt nöjd med resultatet. ”Det är helt otroligt vad makeup kan göra, så länge man vet vad man håller på med. Hela mitt ansikte har fått en ny form. Jag tycker att jag ser mycket piggare och slankare ut”.
Redo för fest. Lisbeth är väldigt nöjd med resultatet. ”Det är helt otroligt vad makeup kan göra, så länge man vet vad man håller på med. Hela mitt ansikte har fått en ny form. Jag tycker att jag ser mycket piggare och slankare ut”. Foto: Svein Finneide

Age perfect radiant foundation, L’Oréal Paris 

Lystergivande foundation med naturlig täckning.Lystergivande foundation med naturlig täckning.Lystergivande foundation med naturlig täckning.
Lystergivande foundation med naturlig täckning.

Annons: Hitta bästa pris på denna foundation – se Prisjakt (extern länk)

Peptide perfecting concealer, Make the make

Concealer med återfuktande serum.Concealer med återfuktande serum.Concealer med återfuktande serum.
Concealer med återfuktande serum.

Annons: Hitta bästa pris på denna concealer – se Prisjakt (extern länk)

Ombre Mineral Eyeshadow, Clarins 

Ögonskugga som sitter fint under hela dagen.Ögonskugga som sitter fint under hela dagen.Ögonskugga som sitter fint under hela dagen.
Ögonskugga som sitter fint under hela dagen.

Annons: Hitta bästa pris på denna ögonskugga – se Prisjakt (extern länk)

False lashes no 43, Eylure 

Lösögonfransar med dramatisk effekt.Lösögonfransar med dramatisk effekt.Lösögonfransar med dramatisk effekt.
Lösögonfransar med dramatisk effekt.

Annons: Hitta bästa pris på dessa lösögonfransar – se Prisjakt (extern länk)

Flex tip eyeline, Isadora 

Flytande eyeliner med flexibelt stift.Flytande eyeliner med flexibelt stift.Flytande eyeliner med flexibelt stift.
Flytande eyeliner med flexibelt stift.

Annons: Hitta bästa pris på denna eyeliner – se Prisjakt (extern länk)

Brow master sculpting pencil, Bareminerals

Mjuk ögonbrynspenna med inbyggd borste.Mjuk ögonbrynspenna med inbyggd borste.Mjuk ögonbrynspenna med inbyggd borste.
Mjuk ögonbrynspenna med inbyggd borste.

Annons: Hitta bästa pris på denna ögonbrynspenna – se Prisjakt (extern länk)

Lash curler, Hourglass 

Ögonfranstång för piggare blick.Ögonfranstång för piggare blick.Ögonfranstång för piggare blick.
Ögonfranstång för piggare blick.

Annons: Hitta bästa pris på denna ögonfranstång – se Prisjakt (extern länk)

Brush 106 powder,  Zoeva 

Borste för löspuder.Borste för löspuder.Borste för löspuder.
Borste för löspuder.

Annons: Hitta bästa pris på denna borste – se Prisjakt (extern länk)

Monsieur big carbon black, Lancôme 

Mascara med extra svarta pigment.Mascara med extra svarta pigment.Mascara med extra svarta pigment.
Mascara med extra svarta pigment.

Annons: Hitta bästa pris på denna mascara – se Prisjakt (extern länk)

&ref=61427

 

Ultimate lip definer, Becca 

Läppenna med intensiv färg.Läppenna med intensiv färg.Läppenna med intensiv färg.
Läppenna med intensiv färg.

Annons: Hitta bästa pris på denna läppenna – se Prisjakt (extern länk)

AV: Lisbeth Skøelv och Therése Hallberg