Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Så fixar du en snygg halloween-makeup – med smink du har hemma

Enkel guide: Så får du till snyggaste dödskalle-sminket

Vet du inte vad du ska vara på halloween? 

Kör på ett klassiskt skelett!

Här är steg-för-steg-guiden till en dödskallesminkning som är både läskig och enkel.

Så här i slutet av oktober avlöser Halloween-festerna varandra. Medan vissa nöjer sig med att dra ett vitt lakan över sig vill andra sikta högre. Men hur får man till den där riktigt grymma utstyrseln? Well, mycket hänger på sminket. Lyckligtvis har vi en riktig sminkexpert på armlängds avstånd. 

LÄS OCKSÅ: 3 läskiga sminkningar som får dig att briljera på Halloween

Sminket passar dig och dina barn

Alexandra Souihi är project manager på Bonnier News och en hejare på snygga (och läskiga!) sminkningar. I videon ovan visar hon hur man med sitt vanliga smink kan förvandla ansiktet till en dödskalle. 

– Den här sminkningen kan vem som helst göra, både på sig själv eller sina barn. Lägg inte tid och pengar på att köpa dyrt teatersmink, det går att skapa effektfullt halloweensmink med det du har i väskan, säger hon.

DET HÄR BEHÖVER DU FÖR ATT FIXA LOOKEN:

Flytande foundation i ljus ton 

Ljust eller transparant puder

Concealer

Svart ögonskugga (gärna flera i olika mörka nyanser)

Kajalpenna

Flytande eyeliner

Diverse sminkpenslar

https://www.instagram.com/p/BaIzyWRjcNZ/?taken-by=looksbysouihi

Steg för steg: Så gör du dödskallesminkningen

Låt dig inte avskräckas av Alexandras sminkning: Det behöver inte ta särskilt lång tid.

– Den här sminkningen tar allt från 15 minuter upp till en timme, beroende på hur noggrann man vill vara. Det som kan ta längst tid är skuggningen. Men syftet är inte att se snygg ut, utan lite läskig. Det härliga då är att man inte måste vara så noga. Kör på tills du är nöjd.

STEG 1: LÄGG GRUNDEN

Alexandra börjar med att lägga ett lager flytande foundation jämnt över ansiktet, med hjälp av en svamp. Det här skiljer sig inte nämnvärt från den sminkrutin som många har i vardagen – bortsett från att nyansen är ljusare än hennes hudton.

– Har man vitt teatersmink hemma blir det mer effektfullt, men det går att använda den foundation man brukar ha på vintern som är lite ljusare i tonen.

Ovanpå sin foundation använder hon en fluffig borste för att lägga ett tunt lager puder. Det här är för att foundationen ska sitta bättre, men det skadar inte om pudret är lite ljust – för att ge lite extra blekhet.

Med hjälp av en liten pensel duttar hon concealer på ögonlocket, runtom ögonen och på läpparna. Det här får det svarta sminket att sitta bättre. Om man vill kan man använda en primer i stället.

LÄS OCKSÅ: Så förvandlar du ditt ansikte med contouring 

STEG 2: SOTA ÖGONLOCKEN

När concealern är påpenslad är det dags att börja med ögonen. Alexandra Souihi använder en tjock, svart kajalpenna till detta, men säger att man kan använda  ögonskugga om det är vad man har hemma. Huvudsaken är att det går att "sota till".

Hon målar mitt på ögonlocken. Sedan använder hon en shadingborste, en lite fluffigare borste, för att sudda ut den svarta färgen över ett större område. 

STEG 3: EYELINER

När sotningen är klar använder hon kajal för att lägga en svart linje längs med insidan av ögonfransraderna. Det ger en mer distinkt look.

STEG 4: SKUGGA ÖGON OCH ÖGONBRYN

Hittills har sminkningen påmint om en vanlig partysminkning, men nu är det dags att addera de läskiga elementen.

Med hjälp av svart ögonskugga, och gärna lite andra mörka nyanser, börjar Alexandra att skugga runt ögonen.

 – Tänk att du vill framhäva mörka ringar. 

Hon använder också ögonskuggorna för att bygga "arga rynkor" i pannan. Med en mjuk ögonskuggepensel drar hon vertikala streck från nästroten och upp en bit. 

STEG 5: MÅLA NÄSAN

Med en flytande eyeliner målar Alexandra först konturerna av dödskallenäsan. När hon är nöjd fyller hon i med mer eyeliner, tills nästippen är helt svart.

STEG 6: MUNNEN

Med en stor, mjuk borste gör Alexandra några yviga svep över munnen med en ljus, skimrande ögonskugga. Det här är för att öka kontrasten mot det svarta som hon nu ska måla på: Hon målar rikligt med kajal på läpparna.

LÄS OCKSÅ: Halloween-sminkning i sista minuten

STEG 7: SKUGGNING AV KINDER

En dödskalle är inte en dödskalle utan de rätta konturerna. Det görs med hjälp av ögonskugga längs med kinder och vid tinningarna.

– Jag använder svart, grå och brun ögonskugga. Men vill du vara en glad dödskalle – använd färg.

För den som är bekant med contouring sedan tidigare är det här ingen match, men Alexandra har några tips till nybörjaren: Följ kindbenen när du lägger basen, och bygg på med lite smink i taget. För att få till det "ihåliga" i kinderna tar hon en mörkare skugga och gör cirkelrörelser med borsten – som när man lägger på ett rouge.

STEG 8: DETALJERNA PÅ PANNA OCH MUN

Vid det här laget ser du riktigt läskig ut, men inte riktigt som en dödskalle. Pricken över i:et är munnen. Det här finliret gör Alexandra med flytande eyeliner. 

Alexandra drar två horisontella streck från varje mungipa. Tänderna görs med små vertikala streck. Hon använder samma teknik för att fylla i rynkorna i pannan.

Om du hellre vill kan du använda svart ögonskugga och en blöt, snedställd borste för att skapa tunna linjer.

– Linjernas bas är ögonskugga, men för ett intensivare uttryck har jag lagt på flytande eyeliner. Skuggningen gör att det inte blir lika hårt, och ger fina övergångar när man använder den flytande eyelinern. Samtidigt är ju tanken med skull-make att det ska vara lite hårt och rough. Så om man vill kan man strunta i att skugga strecken, säger hon.

STEG 9: GLÖM INTE HALSEN

Så där! Ditt ansikte är färdigsminkat och du är redo att ta festen med storm. Nästan. Alexandra avslutar med att sminka halsen lite.

– Man behöver inte göra det så noggrant, men ett par streck eller lite skuggning ger en snygg övergång. Det viktigaste är att man har kul med sin make up, det finns inga rätt eller fel, säger Alexandra Souihi.