Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trolla bort det glåmiga och få fram din glow. Här är knepen och produkterna för dig med torr hud.
Trolla bort det glåmiga och få fram din glow. Här är knepen och produkterna för dig med torr hud.
Trolla bort det glåmiga och få fram din glow. Här är knepen och produkterna för dig med torr hud.
Dominika Newelska är hudterapeut och makeupartist. Här ger hon sina bästa råd - och tipsar om bra sminkprodukter för torr hy.
Dominika Newelska är hudterapeut och makeupartist. Här ger hon sina bästa råd - och tipsar om bra sminkprodukter för torr hy.
Dominika Newelska är hudterapeut och makeupartist. Här ger hon sina bästa råd - och tipsar om bra sminkprodukter för torr hy.
1 AV 2
Trolla bort det glåmiga och få fram din glow. Här är knepen och produkterna för dig med torr hud.
2 AV 2
Dominika Newelska är hudterapeut och makeupartist. Här ger hon sina bästa råd - och tipsar om bra sminkprodukter för torr hy.

Bästa sminkprodukterna för dig med torr hy

Att sminka sig snyggt är en utmaning om man har torr hy. 

Det gäller att återfukta huden och välja rätt produkter som inte krackelerar för att få till ett resultat med glow och lyster. 

– Jag skulle säga att en bra hudvårdsrutin och primer är A och O om du vill få ett snyggt resultat på en torr hy, säger Dominika Newelska, hudterapeut och makeupartist. 

Det är inte helt enkelt att lägga en makeup på torr hy. Man kan lätt uppleva att huden blir lite glåmig och att det är svårt att arbeta in produkterna. Resultatet blir en matt finish, en ”spacklad” känsla och en ganska stor risk för att sminket ska krackelera. En av orsakerna är att en yttorr hud ofta har så kallade torrhetslinjer. Det är inte rynkor utan tunnare linjer i huden som gör underlaget svårarbetat. 

Men misströsta inte. Visst går det att få till en makeup med glow även om du har en torr hy. Det handlar om att hitta rätt produkter som inte torkar ut huden utan i stället återfuktar och hjälper dig att behålla fukten. 

En ren och återfuktad hy som grund

Med en torr hy är det extra viktigt att inte fuska med grunden. En bra skönhetsrutin kan göra underverk - och på sikt också förbättra ditt utgångsläge.

– Det absolut viktigaste om du har en torr hy är att inte slarva med hudvården. Du kan jämföra det med att måla om en vägg. Om du inte tvättar och lägger en bra grundfärg blir inte heller resultatet bra. Samma sak är det med makeup, har du inte preppat huden innan blir det inte bra i slutändan, säger makeupartisten och hudterapeuten Dominika Newelska. 

Det handlar om att hitta rätt produkter - men också att använda lagom mycket. 

– Man kan tro att man måste lägga på extra mycket produkter för att hantera den torra hyn. Men då kan makeupen bli som suddgummi, det blir som att den rullar av huden. Det gäller att hitta ett bra mellanläge där, säger Dominika. 

Slarva inte med tvätten

Vi som har torr hy vill gärna bespara huden onödiga påfrestningar. Och ett ganska vanligt misstag är att hoppa över morgontvätten. Men det är inte rätt väg att gå, oavsett vilken hudtyp du har.  

– Har man svettats på natten ligger salterna kvar på huden på morgonen. Och där finns också rester från den utrensningseffekt som sker helt naturligt på natten. Dels är det svårt att lägga en jämn makeup ovanpå det, och man vill inte heller kapsla in det som ligger där på grund av bakterierisken, säger Dominika Newelska. 

Morgontvätten ska alltså inte hoppas över. Men det kan räcka med att använda en mildare produkt på morgonen, kanske en micellar-variant som du inte behöver tvätta bort med vatten. 

Här kan du läsa vår hudvårdsguide för torr hud – med ännu fler bra tips som rör den grundläggande hudvården. Där får du bland annat veta vilka ingredienser du ska leta efter när du köper nya produkter och vilka misstag du absolut ska undvika.  

Grunda med fukt

Oavsett hur bra produkter du har så kommer slutresultatet att bli dåligt om du inte återfuktar huden innan du lägger din makeup. Efter tvätten men innan serum och ansiktskräm behöver du preppa huden för att den ska kunna tillgodogöra sig fukten du tillför. Till det har du ansiktsvatten, mist eller en fuktspray. 

– Man kan jämföra huden med en wettextrasa. När den är helt torr så suger den inte åt sig fukten, men om du blöter den lite så har den en enorm förmåga att suga till sig vätska. Det är samma sak med huden. Jag tycker att fuktspray är jättebra. Du kan lägga den efter tvätten och sen en gång till före din foundation. Det man ska tänka på är att inte spreja för nära ansiktet, det ska inte bli som blöta droppar, säger Dominika Newelska.

Smart syrabehandling på morgonen 

Med en torr hy ska man generellt vara lite försiktig med syraprodukter. Men använder man dem med förnuft kan det ge ett fantastiskt resultat. Dominika Newelska tipsar särskilt om milda glykolsyrepads som väldigt effektivt tar bort döda hudceller. Det här är inget man kan använda varje dag, någon gång i veckan är tillräckligt. 

– Det är bomullsrondeller som är indränkta i glykolsyra. Man bara sveper en sådan över huden och får bort döda hudceller samtidigt som det binder fukt till huden och man får lite extra glow. Vanligtvis brukar vi hudterapeuter rekommendera att man lägger sin syraprodukt på kvällen men just de här kan man, vid enstaka tillfällen, använda på morgonen för att verkligen preppa huden innan man lägger på fukt, säger Dominika Newelska.

Det här är dock en rekommendation som bara gäller under vinterhalvåret, då många av oss får lite extra torr hy. Och oavsett årstid är det viktigt att komma ihåg att smörja in ansiktet med solskydd efter behandlingen. 

LÄS OCKSÅ: Bästa skönhetsprodukterna under 150 kronor 

Satsa på en riktigt bra primer

Torra fläckar och torrhetslinjer är en svår grund att utgå från. Därför är primer en bra produkt att ha i sminkväskan. 

– Har man en yttorr hy skulle jag säga att primer är A och O. Det gör sådan skillnad, sminket lägger sig jämnare, sitter bättre och du får en slätare yta att jobba på. Tänk dig att primern är som ett väggspackel som slätar till och ger jämn yta. Det finns en mängd varianter att välja mellan. Men för en torr hy får du gärna välja en som är lystergivande, eftersom huden lätt ser glåmig ut. 

Välj en tunn foundation

Att välja rätt foundation är avgörande för resultatet. Undvik de täckande varianterna eftersom de ofta innehåller mer pigment och kan ge en ”kakig” och väldigt sminkad känsla. Sikta in dig på att hitta en tunn foundation i stället. 

– När man är torr kan man vara lite glåmig i huden och därför bör man inte välja något som beskrivs som matt. Det kan göra att man ser ännu torrare ut och det fastnar dessutom lättare i torrhetslinjer. Leta i stället efter en tunn foundation med en fuktig och ”daggfrisk” finish , säger Dominika Newelska.

Vårdande sminkprodukter

Numera går det att hitta riktigt bra hybridprodukter, och det är ett guldläge för den som har torr hy. Du kan hitta hudvårdsprodukter med sminkegenskaper och makeup med hudvårdande egenskaper. 

– Det finns fantastiska varianter där man till exempel samlat det bästa av en CC-creme, en BB-creme och en färgad dagkräm i ett, säger Dominika Newelska. 

För dig med torr hy är dock utvecklingen av puder det du kanske kommer att uppskatta mest. Du behöver inte längre köpa puder som är baserat på talk, som för en del kan kännas uttorkande.

– Det finns fuktgivande puder. Om du till exempel tar ett löspuder och gnuggar det mellan fingrarna så ska det kännas som sammet, det ska nästan smälta, då är det ett fuktgivande puder, säger Dominika Newelska. 

Men det går också att byta ut pudret mot en settingspray. Om man har någon yta som brukar bli väldigt blank, exempelvis näsvingarna, kan man välja att pudra där men använda settingspray till resten av ansiktet.

Concealer som inte krackelerar

Att lägga concealer på en torr hy, exempelvis i ett torrt ögonparti, är lite av ett konststycke. Grunden är, som alltid, att börja med fukt i form av en riktigt bra ögonkräm. 

– Concealer har mer pigment än foundation för att kunna täcka bättre. Det gör att den kan bli svårare att lägga fint, det kan lätt se kakigt och krackelerat ut. Därför är det viktigt att välja en concealer som är tunn i konsistensen och som man sen kan fixera med puder, säger Dominika. 

Anpassa sminket efter säsong

Glöm inte bort att din hy påverkas mycket av temperatur och luftfuktighet. En produkt som fungerade alldeles utmärkt på sommaren kanske inte riktigt gör samma jobb på vintern på grund av att din hud kräver mer. Generellt blir de flesta lite torrare under vinterhalvåret. 

– Jag brukar tänka att det är samma sak som med kläder. På samma sätt som du behöver en tjockare jacka på vintern, behöver du också en tjockare ansiktskräm. Det behöver inte betyda att det ska vara en fet kräm, utan en som är rikare i konsistensen, som har mer fukt och innehåller mer näring. Sheasmör, glycerin och hyalaronsyra är bra ingredienser för torr hy. 

Bra smink för torr hy - våra favoriter

Smart Peel Pads, Priori

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Ger dig en bra grund att lägga makeup på! Engångspads som är indränkta i 20-procentig AHA-syra (glykol-, mjölk- och mandelsyra). Ska svepas försiktigt över ansiktet för att ta bort smuts och gamla hudceller på hudytan samtidigt som porer och linjer minimeras. Du behöver inte skölja av utan låt AHA-syran sjunka in i huden. Ger dig extra glow och gör att huden lättare absorberar fukt som du tillför efteråt. Det är inte helt igenom skönt att använda de här padsen, kan sticka ganska rejält i huden men det lägger sig efter en liten stund. Tänk på att det inte är en produkt du ska använda dagligen. Börja med en gång i veckan och öka sedan till max tre gånger per vecka. 

Dominikas kommentar: Lyxvarianten av glykolsyrepads, som jag tycker är riktigt bra. Rekommendationen är att använda dem på kvällen, men under vinterhalvåret när huden kan bli extra torr och glåmig tycker jag att man kan använda dem på morgonen innan makeup för att få en riktigt fin glow-effekt. Viktigt att inte glömma solskyddsfaktor efteråt. 

Glow Peel Pads, Pixi

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Pixis variant av glykolsyrepads ligger i mellanprisklassen och har en lystergivande, exfolierande och återfuktande effekt. Svep en pad, som innehåller 20 procent glykolsyra, över ansiktet och låt verka i några minuter innan du sköljer bort. Du kommer känna hur produkten arbetar men stickningarna är milda och inte obehagliga. Glykolsyran har en sammandragande effekt som minskar porer och fina linjer. Ger dig ett bra utgångsläge för att lägga en riktigt snygg makeup. 

Superfood Glow Priming Moisturiser, Elemis

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Det är en verklig wow-känsla att lägga den här moisturisern före makeup. Huden blir silkeslen och känns fantastiskt återfuktad. Innehåller ljusreflekterande mineraler som ger lyster samtidigt som grönt te och prebiotika ger lenhet. 

Dominikas kommentar: Den som inte har torr hy kan använda den här som fuktkräm. Men har man en torr hy är det bättre att använda den som primer efter att först ha lagt en annan fuktkräm. Den ger lyster och fukt samtidigt som den jämnar ut hudtonen en aning och ger en slät yta. En av mina toppfavoriter just nu! 

Luminous Sheer Foundation och Glowing Base, Sensai

Annons: Hitta bästa pris på denna foundation – se Prisjakt (extern länk) 

Annons: Hitta bästa pris på denna primer – se Prisjakt (extern länk) 

Lyster på flaska! Vi som har torr hy vet hur svårt det kan vara att få en foundation att lägga sig snyggt och verkligen gå in i huden. Men den här är som en dröm att jobba med, tunn och lätt att lägga jämnt. Om man dessutom preppar med Sensais primer först så känns det som att man fått en helt annan hud att utgå ifrån. Den har pärlemorpigment för lyster och gör huden fantastiskt len. 

Dominikas kommentar: En foundation som är en all time saver som aldrig slår fel.  Den täcker utan att det blir kakigt, huden ser fortfarande ut som hud men den tar bort det du vill dölja. Den är dessutom byggbar, så känner du att exempelvis kinderna är lite extra röda kan du lägga på ett till lager. 

Complexion Rescue Tinted Hydrating Gel Cream, Bare Minerals

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

En hybridprodukt man längtat efter - som inte bara ger ett superfräscht resultat utan dessutom boostar fukten i huden. Smörjs på med fingrarna och ger lätt täckning och fantastisk lyster. Kan även appliceras med borste för ett mer täckande resultat.

Dominikas kommentar: Ger en lite utjämnande effekt och extremt mycket fukt. Du kan använda bara den, eller använd som en primer om du vill ha en annan foundation över. Man kan beskriva det som det bästa av en CC-creme, en BB-creme och en färgad dagkräm. Man har tagit det gottigaste av de tre produkterna och slagit samman i en och samma. 

Hyaluronic hydra powder, By Terry

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Hurra för puder som inte torkar ut huden. Det här färglösa pudret av mikroniserad hyaluronsyra och kiselmikropärlor har blivit prisat flera gånger om. Men här gäller det att inte ta för mycket, använd en stor borste och bara en liten mängd puder. Det räcker för att fixera din makeup och ge den där utjämnande fina looken. 

Eye Repair Cream, CeraVe

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

 

Ett riktigt bra budgetfund som återfuktar det känsliga området runt ögat, samtidigt som den motverkar svullnad och mörka ringar. Innehåller bland annat hyaluonsyra. 

Resist Anti-Aging Eye Cream, Paulas Chocie

Glycerin och sheasmör i en härlig kombo i den här ögonkrämen som är suverän att lägga som bas innan makeup. Ger en härlig känsla av ökad elasticitetet. 

Under Eye Brightening Corrector, Becca

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Vi är nog många som vet hur lätt det blir ”kakigt” under ögonen. Det här är en produkt som avhjälper det problemet och som funkar fint på torr hy. Kan användas som den är eller under en concealer (om du vill ha mer täckning).  Ljusar upp, återfuktar och kakar sig inte. 

 Treatment Softener Enriched, Shiseido

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

En favorit som funkar även på den riktigt torra huden. Har en krämig konsistens som ger en omedelbar återfuktad känsla och en fantastiskt len hy. Lite serum och dagkräm på det ger ett fint utgångsläge att få till en fin sminkning. 

Superfood Kefir-Tea Mist, Elemis 

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

En multispray som är både återfuktande och fixerande. Perfekt att ha med sig och spreja på när det känns som att man behöver fräscha upp ansiktet eftersom den ger fin lyster. Innehåller bland annat naturlig prebiotika, aloe vera och kokosvatten. 

Dominikas kommentar: Man pratar ju väldigt mycket om fermenterade produkter nu och den här, som innehåller fermenterad kefir och kokosvatten, är en av mina favoriter. Den är fantastisk som settingspray men funkar också bra som primande fuktspray. 

Creme Fraiche Hydrating Mist, Nuxe

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Den här lilla och lätta ansiktsmisten har en given plats i nessecären. Har en fin återfuktande effekt och kan lika gärna användas före ansiktskrämen (för att preppa och göra det enklare för huden att absorbera fukt) men funkar lika fint som settingspray. Ett extra plus för en väldigt mjuk och fin dosering. 

Beauty Elixir, Caudalie

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Ett serum och toner i ett från det franska apoteksmärket Caudalie som minimerar porer och ger lyster. Har en lite kylande känsla och doftar (starkt) av pepparmint. 

Dominikas kommentar: Superbra att använda innan fuktkrämen, du kan ha den ovanpå makeup, du kan också använda under dagen om du börjar känna dig torr och vill fräscha upp din hy. 

SilkyPurifying Cleansing Oil, Sensai

Annons: Hitta bästa pris på denna produkt – se Prisjakt (extern länk) 

Sminket ska sitta snyggt och bra, men du behöver också kunna tvätta av det utan att irritera och torka ut din hud. Sensais rengöringsolja är utformad för att bevara fukten i huden samtidigt som den är oerhört effektiv och löser upp smink och smuts på ett ögonblick. En liten mängd olja räcker, det är lite som magi. 

LÄS OCKSÅ: Experten: Misstag du aldrig ska göra med torr hy
LÄS OCKSÅ:
Från vardagsfin till partyglow - uppgraderar din makeup med enkla knep