Foto: Shutterstock

Bäst i test: Så får du fina och fylliga fransar

Naturligt fluffiga eller vasst konformade – säsongens nyheter bjuder på specialdesignade borstar som separerar, bygger längd och volym samtidigt som fransarna boostas med vårdande ingredienser. 

Elisabet Garcia Dahlbäck

Vem vill inte ha snygga fransar? Förutom att hitta en bra produkt gäller det att lägga på mascaran rätt. Vi ger dig tre favoriter och sex enkla steg till fina fransar: 

1. Välj en mascara med en borste som passar dina fransar och utifrån vilken typ av fransar du vill ha: volym, form eller längd. Knubbiga eller spolformade tjocka borstar passar ofta på en tät fransrad medan kamliknande borstar och borstar med piggar funkar bra på korta glesa fransar. 

2. Använd en fransböjare om du har korta ögonfransar, det krävs en viss teknik för att få böjen längst intill franskanten, men övning ger färdighet. Böj gärna fransarna i tre steg, närmast fransroten, i mitten och längst ut.

3. Sicksacka applikatorn med lätt hand från fransroten ut mot franstoppen. Vill du bygga volym och längd upprepar du proceduren när mascaran torkat. 

4. Tryck och håll fast borsten en kort stund närmast frans­roten så att färgen omsluter fransroten – gäller framför allt om man har ljusa och blonda fransar. 

5. Använd toppen av borsten, eller en mascara­pensel, för att måla den nedre fransraden och för att täcka ögonvråns tunna fransar. Långa underfransar som nuddar huden får lätt mascarafläckar, skydda huden med en bomullsrondell när mascaran läggs eller skippa mascaran.

6. Borsta fransarna med en franskam/borste om du vill ha mer separerade fransar. För många lager mascara får fransarna att se ut som spindelben, ett lager mascara räcker om man vill få en naturlig look.

Big look, Pür cosmetics

Wow-effekt

Den smala långa borsten ger otroligt långa fransar och bygger volym, piggarna separerar och ger en snygg böj på ett enda svep. Att det kommer lite mycket produkt på skaftet kan jag leva med, bara att stryka bort. Lägg till en snygg blank svärta och vårdande ingredienser som arganolja, E-vitamin, antioxidanter och Omega 3 och 9 fettsyror. Faller direkt för den här mascaran!

Lash idôle, Lancôme

Jämn och djup svärta

Oj så lätt det gick att få snygga vassa fransar med den här lite böjda­ silikon­borsten. Piggarna omsluter fransarna från roten och ger raden en snygg djup och jämn svärta. Mascaran ger mina korta fransar fantastiskt längd samtidigt som de separeras. Klassisk lyxig förpackning gör inte saken sämre. En februarinyhet som kommer leva länge.

Superhero volumizing mascara, It Cosmetics

Långa fluffiga

 Mascaran är lättapplicerad och passar både korta och långa fransar, en applicering räcker för att bygga upp en lång fluffig fransrad. Mascaran har en konformad borste som separerar bra – det blir inte ett superjämnt resultat vilket ger en busigare look. Hade den gett lite mer volym från roten hade jag gett full pott.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Krämer mot påsar under ögonen
LÄS OCKSÅ: Så får din torra hy lyster och glow 

Från arkivet: Så fixar du glittrande ögonlock