Trycker du för hårt med sminkborsten?
Trycker du för hårt med sminkborsten? Foto: Shutterstock

7 vanliga sminkmisstag du inte inser att du gör

Lägger du din makeup i rätt ordning?

Här är sju vanliga misstag många gör när de sminkar sig.

Cornelia Thomasson

1. Du håller din sminkborste för hårt 

Ett vanligt misstag när man sminkar sig är att man tar ett stadigt grepp långt ner på borstens skaft. Det ger en falsk känsla av att man har kontroll och kan styra sminket, men resulterar allt som oftast i en hård sminkning där misstagen är svåra att rätta till.

Prova att hålla längre ut och rör borsten med lättare rörelser - repetera tills du fått färgstyrkan du är ute efter. Även om du inte får samma styrsel kommer resultatet att bli mjukare och jämnare. 

2. Du använder vattenfast mascara på daglig basis

Vattenfast mascara kan kännas som Guds gåva en regnig eller svettig dag. Men det finns en baksida.

Oavsett hur effektiv rengöring du har behöver du kämpa lite extra hårt när du sminkar av dig. Resultatet? Ögonfransarna riskerar att följa med i borttagningsprocessen.

TEST: Bästa vattenfasta mascaran 2018

3. Du tvättar aldrig dina borstar

Bakterier frodas i gamla smutsiga sminkborstar, och kan ge upphov till inflammerade finnar. Du behöver inte rengöra efter varje användning, men några gånger i månaden. Borstar i silikon kan tvättas med ljummet vatten och diskmedel. Till borstar med äkta hår fungerar schampo bra.

4. Du försöker sminka dig med en torr beautyblender

Om du är van vid de där sminksvamparna som ofta följde med krämfoundations och andra smink-kit förr kanske det här kommer som en nyhet för dig: Den hajpade beautyblendern ska blötas och vridas ur innan användning. 

Foto: Shutterstock

När den äggformade svampen är mättad med fukt är den perfekt för att lägga underlagsmakeup.

LÄS MER: Så rengör du din beautyblender - i micron 

5. Din foundation har fel underton

Det handlar inte bara om att hitta en foundation som är mörk eller ljus nog för din hudfärg, du måste hitta rätt underton också. Många foundations är märkta med C, N eller W. Cool, neutral eller warm. Om du har en rosa underton är du kall och då ska du välja cool, drar din hy mot gult är du varm och ska välja warm. Om du drar lika mycket mot rosa som mot gult är det neutral som gäller.

Här kan du läsa mer om foundations och misstagen du vill undvika

6. Du lägger krämprodukter ovanpå puder

När det kommer till smink finns det en hel uppsjö av konsistenser: Krämrouge, flytande foundation, puder. Variationen är stor, men du måste tänka på i vilken ordning du applicerar sminket.

LÄS OCKSÅ: 8 enkla sminkhacks som kommer förändra ditt liv

Medan puder alltid går att lägga ovanpå våta produkter, för att få sminket att sitta bättre eller minska glans, är det ingen bra idé att göra tvärtom. När en flytande eller krämig produkt läggs ovanpå en pudrig bas riskerar texturen att förstöras. Pudret släpper delvis och får huden att se torr och fjällig ut.

LÄS MER: Sminkmisstagen som får dig att se äldre ut

7. Du förbereder inte huden

För att få till den där snygga bassminkningen behövs mer än rätt produkter och teknik: Det är också viktigt att vårda huden. Tvätta bort sminket på kvällarna, peela bort döda hudceller emellanåt och se till att huden alltid är återfuktad innan du börjar lägga din makeup. 

Här kan du hitta en dagkräm som passar just din hudtyp.