<p>Funderar du vad du ska tänka på när du köper deodorant? Här är hudspecialistens bästa råd. <br></p>

Funderar du vad du ska tänka på när du köper deodorant? Här är hudspecialistens bästa råd.

Foto: Monkey Business Images

Köpa deodorant? Då ska du tänka på det här

Oroar du dig också för att din deodorant innehåller farliga ämnen? Hälsoliv kontaktade en hudspecialist för att ta reda på hur man ska tänka när man väljer deodorant och antiperspirant. Här är hans råd!

Det har skrivits mycket om deodoranter den senaste tiden, och framför allt om vissa ämnen i produkterna som ibland sägs vara cancer- och allergiframkallande eller hormonstörande. Men hur vet man vem man ska lyssna på? Och framför allt – borde vi undvika vissa deodoranter?

Mikael Alsterholm är hudspecialist på hudkliniken på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Han uppmanar till lugn, och menar att så länge man själv inte upplever att deodoranten man använder ger eksem eller orsakar andra problem, bör man använda den sort man trivs med och tycker fungerar.

LÄS OCKSÅ: Svettas du mycket? Här är lösningen på 3 olika sorters svett

Produkter utan parabener är inte mer säkra

När det talas om skadliga ämnen i deodoranter nämns parabener ofta. Parabener är en form av konserveringsmedel, vilket används för att ge hygienprodukter ökad hållbarhet.

– Parabener har varit väldigt omdiskuterade de senaste 15 åren. De sägs påverka hormonbalansen och vara cancerframkallande, men det finns väldigt lite vetenskapliga data som stöder att det verkligen stämmer. Framför allt ger de sällan orsak till kontaktallergiskt eksem, det vill säga en lokal reaktion i huden där produkten använts, säger Mikael Alsterholm.

Debatten har dock fått stort genomslag i samhället, och många produkter märkta med "fri från parabener" har poppat upp i butikshyllorna. Men är dessa produkter verkligen säkrare att använda? I stället för parabener tillsätts andra ämnen, och vilken effekt de har på vår hälsa är inte fastställt.

– Om en hygienprodukt inte innehåller parabener har man ofta tillsatt en annan typ av konserveringsmedel. Dessa nya sorter kan ge problem med kontaktallergiska eksem, berättar Mikael Alsterholm.

LÄS OCKSÅ: Deodorant - bäst i test för en svettfri vardag

Parfymfria produkter bra för känslig hud

Mikael Alsterholm rekommenderar inte att byta ut sin deodorant bara för att – men om du däremot misstänker att du reagerar på produkten du använder kan det förstås vara läge att byta.

– De flesta av oss får inte allergier eller utslag av sin deodorant, de allra flesta hudreaktioner beror på andra saker. De orsakas alltså inte av produkter vi använder. Men har man känslig hud kan det vara en bra start att testa en parfymfri produkt.

Om det inte hjälper kan din läkare tipsa om andra deodoranter. Har man fått problem av flera produkter kan man få göra ett allergitest för att få reda på om man är överkänslig mot till exempel parfym, aluminium eller konserveringsmedel.

LÄS OCKSÅ: 5 svettsäkra tips - utan att använda deodorant

Här är 5 ämnen det ofta varnas för i deodoranter:

Parabener

En sorts konserveringsmedel som används i många olika hygienprodukter och smink. Sägs ibland vara hormonstörande och cancerframkallande.

– Det finns ingen forskning som säkert visar att detta har betydelse för vår hälsa, säger hudspecialist Mikael Alsterholm.

Aluminium

Används i antiperspiranter. Aluminium har kopplats ihop med ökad risk för bröstcancer, men sambandet är inte fastställt.

– Det finns en liten risk att utveckla kontaktallergi av aluminium, men det är väldigt ovanligt, säger Mikael Alsterholm.

Triclosan

Ett bakteriedödande och konserverande ämne som finns i hygienprodukter, antibakteriella produkter och makeup, för att förhindra tillväxt av bakterier. Triclosan klassas som ett miljöfarligt ämne.

Ftalater

Finns bland annat i hygienprodukter, plastmaterial och tryck på kläder. Vissa ftalater misstänks vara hormonstörande. De kan påverka testiklarna och göra det svårare att bli med barn. De är dock svåra att undvika eftersom de finns i så många produkte ri vår omgivning.

Parfym

Parfym och väldoftande ämnen finns i de flesta hygienprodukter som många använder dagligen, till exempel schampo, balsam, duschtvål, hudkrämer – och deodorant.

– Doftämnen är en vanlig orsak till kontaktallergi, och är man känslig kan det vara bra att byta till parfymfria produkter. Men om man inte reagerar finns ingen anledning att oroa sig, menar Mikael Alsterholm.

Källa: Kemikalieinspektionen, Naturskyddsföreningen

LÄS OCKSÅ: Därför vaknar du upp svettig om natten

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av ToppHälsa + trådlösa hörlurar från adidas. Köp nu!