Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Huden behöver både fukt och fett när kylan tar över.
Huden behöver både fukt och fett när kylan tar över.
Huden behöver både fukt och fett när kylan tar över.
En anpassad rengöring och rätt serum gör stor skillnad för vinterhyn.
En anpassad rengöring och rätt serum gör stor skillnad för vinterhyn.
En anpassad rengöring och rätt serum gör stor skillnad för vinterhyn.
1 AV 2
Huden behöver både fukt och fett när kylan tar över.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
En anpassad rengöring och rätt serum gör stor skillnad för vinterhyn.
Foto: Shutterstock

Vintersäkra din hy med en uppdaterad hudvårdsrutin

Slipp fnasig och torr vinterhy med en uppdaterade hudvårdsrutin.

Genom att se över din rengöring och investera i rätt typ av serum kan du hålla huden i gott skick trots att kylan biter till.

Hälsoliv guidar dig steg för steg.

Hud som stramar och svider, rödflammiga partier och fnasiga hudflagor som flyger upp som locken på en piporgel. Vintern är inte nådig mot hyn, men med rätt hudvårdsrutin går det att minimera förödelsen som kylan ställer till med.

Men du har ju redan en hudvårdsrutin som fungerar bra, tänker du kanske nu. 

Visst, visst. Men är den uppdaterad?

Som hudterapeuten Annice Joensuu så klokt formulerat det tidigare:

– Många tror att man kan ha samma hudvårdsrutin året om och förstår inte att man måste anpassa sig efter årstid.

Du skulle ju aldrig åka runt med sommardäcken på vintern, eller hur?

Hälsoliv har gjort en guide som hjälper dig att vintersäkra alla steg i din hudvård.

1. Rengöringen

När det kommer till tvagningen av ansiktet kan du behöva justera både produkter och rutinen. 

Kolla igenom badrumshyllan och ställ undan produkter med alkohol högt upp på ingrediensförteckningen, liksom produkter som innehåller tensider. De vanligaste tensiderna i hudvård Sodium lauryl sulfate (SLS) och Sodium laureth sulfate (SLES). De här ingredienserna är vanliga i gel och mousse och rengör effektivt, men lämnar ansiktet torrt och sköljer bort de naturliga oljor som bildar en skyddande barriär på vår hud.

Välj i stället fetare rengöringar som mjölkrengöringar, oljor och krämer. De här rengöringarna lämnar huden mindre stram och torr. Men var varsam när du doserar – fett löser fett.

Byt ut:

• Rengöringsgel

• Rengöringsvatten

• Stark rengöringsmousse

Micellärengöringar

Mot:

• Rengöringsmjölk

• Rengöringskräm

• Rengöringsbalm

• Mild rengöringsmousse

• Rengöringsolja

Så ofta ska du tvätta ansiktet

Vattnet kan dra med sig naturliga fuktbindare i huden och därför menar många dermatologer att vi inte borde duscha så ofta som vi gör. Samma sak gäller för ansiktet. 

Många tvättar ansiktet både morgon och kväll, men på vintern är det lämpligt att dra ner till att bara tvätta på kvällen. Genom att tvätta bort ansiktsrengöringen med en fuktad handduk slipper man utsätta huden för onödigt mycket vatten.

LÄS OCKSÅ: Double cleansing: Därför ska du tvätta ansiktet två gånger

2. Peelingen

Få saker är så effektiva mot yttorrhet och så bra på att plocka fram glowet som en peeling. Och eftersom solen inte lyser lika starkt är vinterhalvåret ett ypperligt tillfälle att få in den här rutinen.

Det finns mekaniska peelingar och kemiska peelingar. Mekaniska består av korn och fruktkärnor som skrubbar bort döda hudceller. Kemiska peelingar består istället av syror och något mildare enzymer som exfolierar. Att ha syra i ansiktet låter kanske läskigt, men är ofta skonsammare än korn.

Genom att avlägsna död hud hjälper du cellförnyelsen på traven samtidigt som du förbereder huden så att den kan slurpa i sig mer fukt och fett.

Men det är viktigt att inte peela för mycket eftersom det irriterar huden. En gång i veckan är lagom.

3. Återfuktande serum och oljeserum

Din hud skriker efter fukt. Torr inomhusmiljö i kombination med iskyla bäddar inte för en återfuktad, välmående hy. Du måste helt enkelt se till att fukten stannar kvar i huden.

Välj produkter med hyaluronsyra i. Namnet till trots är det ingen syra utan sockermolekyler som binder fukt i huden, upp till 1000 gånger sin egen vikt faktiskt! Hyaluronsyra finns ofta i serum, men också i fuktsprayer och ansiktsmist.

Det här hjälper huden att hålla fuktbalansen, men du behöver också hålla kvar fukt. Där kommer fettet in i bilden. Oljor och fetare produkter lägger sig som ett lock ovanpå huden och ser således till att fukten stannar kvar. 

Ett perfekt sätt att både tillföra fukt och fett är med hjälp av ett oljeserum. Du kan använda det för sig själv eller droppa i din ansiktskräm.

I vilken ordning ska man göra saker? När det finns så många produkter på marknaden kan det kännas hopplöst svårt att lista ut turordningen, men det är ganska enkelt. Man går från tunnaste konsistensen till den tjockaste.

LÄS OCKSÅ: Test av sköna oljeserum för vintertorr hy

4. Ansiktskrämerna

Under våren och sommaren passar den där tunna fuktkrämen alldeles utmärkt, men på vintern är det dags att ställa undan den. Varför då? Huden behöver ju fukt?

Annica Joensuu förklarar:

– Det finns ämnen i fuktgivande krämer, humektanter, som hjälper huden genom att dra fukt till den från luften. Men när luftfuktigheten sjunker på vintern, då funkar de här krämerna tvärtom. Då drar de fukt från huden till luften i stället, förklarar Annica.

Så i stället för att använda fuktgivande produkter ska du hellre se till att det du använder är fuktbindande och fuktbevarande. Hyaluronsyra och fett, alltså.

Satsa på en ansiktskräm som är fetare och rikare och innehåller mindre vatten. Det senare är viktigt om du tillbringar mycket tid utomhus i minusgrader. 

Tänkt på! Om du har fet hy eller har lätt att få akne kan feta och oljerika produkter täppa till porerna och förvärra aknen.

5. Unna dig en härlig ansiktsmask

Skäm bort huden med riktigt rika ansiktsmasker. Hoppa över sheetmasks och fuktmasker som sköljs av och satsa i stället på krämiga masker som du kan sova med - lite som en hårinpackning fast för ansiktet. 

Du kan också använda en ansiktsolja ovanpå din vanliga nattkräm för en extra boost. 

Det här kan du göra flera gånger i veckan.

LÄS OCKSÅ: Peela huden fräsch med syror

6. Solskyddet

Så var det där med solskyddet. Även om soltimmarna är färre kan du fortfarande behöva skydda ansiktet mot UV-strålarna, om du är känslig eller använder peeling.

Och nej, SPF i ansiktskrämen eller din foundation duger inte. Här kan du läsa mer om hur ska tänka kring solskydd.