Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Hannah Sjöström.Hannah Sjöström.Hannah Sjöström.
Hannah Sjöström. Foto: Nicolina Knapp

Vill du ha naturligt glow? Experten tipsar

Är trenden med extrem lyster på väg att dö ut? 

Inte om man frågar Hannah Sjöström. Journalisten och skönhetsprofilen bakom webbshoppen Naturligtsnygg.se är aktuell med "Hello glow" - en bok om att få glow i huden på naturlig väg.

Hälsoliv fick chansen att ställa några frågor till bokaktuella Hannah, om hur man får glow, eller lyster som det också kallas, på naturlig väg.

När man talar om ”glow” så tänker nog de flesta på skimrande krämer eller puder som ett snabbt sätt att ge huden lite mer lyster. Men i din nya bok ”Hello glow” förespråkar du i stället en naturlig väg att boosta huden. Kan du berätta lite mer?

– Många i dag är helt fokuserade på att huden ska fixas på utsidan och man är bara ute efter quick fixes eller det ultimata serumet som ska fixa allt. Man glömmer helt bort att allt hänger ihop med vad som händer på insidan, att huden har två sidor. Man kan uppnå naturlig glow i huden om man ger den rätt förutsättningar och då får man ett mer långsiktigt resultat. Den där naturliga lystern i huden kan inget smink i världen uppnå. Och det bästa med bra mat, mer sömn och mindre stress är ju att hälsan förbättras och du förlänger ditt liv.

LÄS OCKSÅ: Hannah Sjöström: "Jag är snyggare nu än för tio år sen"

Vad fick dig att börja med naturlig hudvård?

– Jag hade verkligen testat allt; från dyraste krämerna till billigaste på Apoteket. Men inget funkade för mig, jag kämpade i flera år med en trist, torr och glåmig hud. Sen testade jag naturlig och ekologisk hudvård och huden svarade – och även håret! – och det kändes så himla underbart att äntligen få en frisk, fast och glowig hud.

 

Vilka är den strålande hyns främsta fiender?

– Solen är ohotad etta. Hudcellsdödaren. Många i Sverige tror inte att de behöver solskydd här hemma, men solens skador på huden kan aldrig reverseras. Funkar det inte i tarmen brukar det ge utslag i huden. Näringsrik mat som inte är inflammatorisk, till exempel socker och gluten, blir både tarmen och huden glada av. Många inflammatoriska hudtillstånd som akne, rosacea och eksemhud kan bli hjälpta av förbättrad kost. Men andra inre saker kan också ställa till det; sjukdomar, mediciner, hormoner men också stress. Många lider av sömnproblem i dag och hela kroppen och huden går då miste om viktig cellförnyelse - det heter ju skönhetssömn av en anledning. Alkohol och cigaretter behöver jag väl inte nämna, eller?

Måste naturlig hudvård vara dyrt?

– Absolut inte. En bra ansiktsolja kan du få för runt hundralappen och sen kan du köpa en burk kokosolja att ha som rengöring. Det finns naturlig hudvård i alla prisklasser.

LÄS OCKSÅ: Mascaror! Expertens 6 favoriter

Så, vad krävs för att hålla huden frisk och fin?

– Näringstät mat med vitaminer och antioxidanter – grönsaker, bär, fett, frön, fisk, nötter till exempel. Motion. Sömn. Vatten. Stress är en vanlig orsak till inflammation i kroppen och till många hudproblem. Kan man reducera stress i livet kan huden förbättras. Allt som är bra för den generella hälsan helt enkelt. Sen skadar inte ett besök till en hudterapeut, och att skydda huden mot luftföroreningar.

Om jag har förstått rätt så förespråkar du ett helhetsgrepp om huden, eftersom den speglar våra vanor och ovanor. Men det är ju inte alltid tiden finns… Vilket är ditt bästa tips för hur man snabbt fixar ett naturligt glow?

– Har du bara 15 minuter på dig ska du testa en fuktgivande sheetmask, spreja ansiktet med en fuktgivande toner efteråt, gärna en med hyaluronsyra. Sen klappar du in ett par droppar ansiktsolja i huden, duttar en ljusreflekterande concealer under ögonen och borstar på en rouge på dina äppelkinder. Har du däremot några dagar på dig kan du maxa sovtimmarna, ta bort gluten och socker ur kosten och öka intaget av vatten. Och sen gör du allt ovan och lyxar till det med en glowig foundation och highlighter.