Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Hudvård

Publicerad 12 feb 2019 15:58

Trolla bort de svarta pormaskarna - med bästa lermaskerna

Porerna upplevs som större när vi åldras eftersom huden blir mindre elastisk.

Porerna upplevs som större när vi åldras eftersom huden blir mindre elastisk.

Foto: Shutterstock

Aktivt kol, leror och andra talg-absorberande ingredienser rensar och håller huden fri från svarta prickar på kinder, näsa och panna. Det är när porerna inte täpps igen av orenheter och gamla hudceller som de syns mindre.

Porernas främsta uppgift är att hålla huden smidig och balanserad genom det oljiga sekret, talg, som huden producerar. När porerna täpps igen av gamla hudceller och smuts bildas det en talgpropp, när den kommer i kontakt med syre sker en oxidation som gör talget svart, det kan liknas vid äppelskivor som blir bruna när de oxiderar. Klämmer man runt den svarta poren kommer talget ut som en liten svart mask, därav namnet pormask

Porerna upplevs som större när vi åldras eftersom huden blir mindre elastisk. Storleken påverkas också av gener och hormoner, liksom av sol och rökning. Aktivt kol, salicylsyra och renande leror är några ingredienser som absorberar talg och håller huden i schack.

Tips!

Även en torr hy kan drabbas av inflammationer, finnar, eftersom torrheten kan kapsla in talg så att det inte kommer ut. Se därför till att alltid ha en fuktbalanserad hy.

Detox mud treatment, Exuviance

Pris: Billigaste priset på denna ansiktsmask just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Svart lermask med återfuktande Pha-syra och aktivt kol, lera och neoglucosamin som rengör, exfolierar och absorberar talg. Masken, som ska verka upp till 15 minuter, kräver rätt många sköljningar med varmt vatten. Huden känns superren och fräsch, porerna täpps inte igen och syns inte lika mycket. 

LÄS OCKSÅ: Pormaskar? Så blir du av med dem

Instamud 60 seconds pore refining, GlamGlow

Pris: Billigaste priset på denna ansiktsmask just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Pumpförpackning vars lila innehåll blir till ett lite kittlande skum som känns behagligt på huden. Formulan innehåller två olika leror, aloe vera, trollhassel och blekande lakritsrot, och sköljs bort med varmt vatten. Porerna syns något mindre då de är rena, huden känns fräsch och får en snygg lyster.

LÄS OCKSÅ: Så peelar du ansiktet - med syror

Anti blackhead charcoal peel off face mask, Garnier 

Pris: Billigaste priset på denna ansiktsmask just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Svart lättapplicerad ansiktsmask, nästan som att måla ansiktet svart med fingrarna. När konsistensen stelnat dras den försiktigt bort, varpå lite ansiktshår följer med. Innehåller salicylsyra och aktivt kol, huden känns ren och lite stram men det blir ingen skillnad på porerna.