Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det går att bli kvitt torra läppar - utan att bli beroende av läppsyl. Här hittar du expertens bästa råd.Det går att bli kvitt torra läppar - utan att bli beroende av läppsyl. Här hittar du expertens bästa råd.Det går att bli kvitt torra läppar - utan att bli beroende av läppsyl. Här hittar du expertens bästa råd.
Marie Lodén, kosmetikaexpert och VD på konsultföretaget Eviderm Institute.Marie Lodén, kosmetikaexpert och VD på konsultföretaget Eviderm Institute.Marie Lodén, kosmetikaexpert och VD på konsultföretaget Eviderm Institute.
1 AV 2
Det går att bli kvitt torra läppar - utan att bli beroende av läppsyl. Här hittar du expertens bästa råd.
2 AV 2
Marie Lodén, kosmetikaexpert och VD på konsultföretaget Eviderm Institute.

Torra läppar – så undviker du att bli beroende av cerat

Torra läppar och nariga får många att utveckla ett skadligt beroende av cerat och läppbalsam, som lypsyl, nueva och liknande varumärken.

Här får du veta hur du kan få dina läppar friska igen.

Experten Marie Lodén ger sina bästa råd.

Vanliga orsaker till torra och nariga läppar

Orsaken till torra läppar är att de blir fattiga på fukt.  Problemet är vanligast under vinterhalvåret. På vintern utsätter vi läpparna för låga temperaturer utomhus och torr, uppvärmd inomhusluft. Det medför att fukten dras ut vilket får läpparna att börja strama. Läpparna har dessutom mycket tunn hud, bara mellan tre och fem lager hudceller jämfört med de 15 lager hudceller som täcker den övriga människokroppen. Det innebär att läpparna är extra utsatta för kyla och vind.

När läpparna blir torra kan det leda till sprickor, sår och sveda.

LÄS OCKSÅ: STORT TEST: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper

Behandla med mandelolja, bivax eller ricinolja

Det är i första hand återfuktande läppbalsam som ska användas. Populära varumärken är Vaseline, Eos och Maybellines Baby Lips. Välj i första hand produkter som hjälper huden att bli bättre utan att skapa beroende. Lämpliga läppbalsam är sådana som innehåller:

Bivax. Den lägger sig som ett skyddande lager utan att täppa till. Den är dessutom vattenavvisande och lugnar och läker irriterade läppar.

Ricinolja (castorolja). Den mjukgör sårig hud och ligger kvar på läpparna och ger glans. Oljan kommer från ricinträdets frukt.

Mandelolja. Det verkar både återfuktande och skyddande.

Håll dig generellt till naturliga oljor och vaxer. De skyddar läpparna och skapar inget beroende.

Läppbalsam är laddat med bivax, kokos- och solrosoljor, Burt's Bees.Läppbalsam är laddat med bivax, kokos- och solrosoljor, Burt's Bees.Läppbalsam är laddat med bivax, kokos- och solrosoljor, Burt's Bees.
Vårdande läppbalsam med mandelolja, Yves Rocher.Vårdande läppbalsam med mandelolja, Yves Rocher.Vårdande läppbalsam med mandelolja, Yves Rocher.
Läppbalsam med solskyddsfaktor 30 som bland annat innehåller ricinolja, Eco Cosmetics.Läppbalsam med solskyddsfaktor 30 som bland annat innehåller ricinolja, Eco Cosmetics.Läppbalsam med solskyddsfaktor 30 som bland annat innehåller ricinolja, Eco Cosmetics.
1 AV 3
Läppbalsam är laddat med bivax, kokos- och solrosoljor, Burt's Bees.
2 AV 3
Vårdande läppbalsam med mandelolja, Yves Rocher.
3 AV 3
Läppbalsam med solskyddsfaktor 30 som bland annat innehåller ricinolja, Eco Cosmetics.

Allmänna råd

Slicka inte på dina torra läppar. Det hjälper inte. Eftersom läpparna inte skyddas av hår har de inte samma naturliga oljeskydd som resten av kroppen. Att då fukta dem med saliv gör att de torkar ut.

Ifall du inte har tillgång till läppbalsam och känner hur läpparna börjar strama kan du sätta lite olivolja på dem. Det kan lindra besvären.

Om du bara är torr, narig men inte så sårig på läpparna kan du börja med en läpp-peeling. Men var varsam. Ha en lätt hand och gör det inte för ofta.

LÄS MER: Pormaskar? Det här kan du göra åt dem

Vanliga frågor om torra läppar

Marie Lodén är kosmetikaexpert och VD på konsultföretaget Eviderm Institute i Solna. Hon svarar på Hälsolivs frågor:

Hur behandlar jag mina torra läppar bäst? 

– Om torrheten är av "kosmetisk" karaktär så kan man hjälpa sig själv med bra kosmetika. Men först är det klokt att försöka eliminera orsakerna till torrheten.  Självklart går det inte att göra så mycket åt väder och vind, som ligger bakom många personers besvär med torra läppar. Men däremot går vanorna att ändra. Till vanor räknas produkter som läppstift, läppglans, pennor, cerat, tandkräm och munvatten. Liksom vissa ingredienser i maträtter som kan vara irriterande och ge eksem: starka kryddor, peppar, kanel, tomatsås, citrusfrukter är några exempel. Dessutom förstås vanan att slicka sig om munnen.

LÄS OCKSÅ: Torra händer – här är allt du behöver veta

Går det att bli beroende av cerat?

– Vi har i vår forskning sett att vissa krämer kan ge torrare hud medan andra kan ta bort och förebygga torrheten och eksem. Min bedömning är att detta fenomen också gäller för produkter mot torra läppar. Jag vet inget specifikt om just lypsyl, men fenomenet lypsyl tror jag gäller - det vill säga, man maskerar symtomen lite på ytan och gör det underliggande problemet värre. Eventuellt leder det lättare till eksem.

Kan ceratberoendet vara farligt, i så fall på vilket sätt?

– Torra läppar skulle kunna leda till ökad känslighet för andra sjukdomar som till exempel ökad risk för virusinfektioner.

LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag vi gör när vi tvättar ansiktet

Hur går det till att komma ur ett läppbalsam-beroende?

– Om torrheten också beror på andra faktorer, så gäller det att försöka identifiera och undvika. Sen leta bättre alternativ.

Vad är lämpligt att använda i stället för läppbalsam?

– Produkter med skyddande och snälla fetter som exempelvis vaselin. Gärna i kombination med barriärstärkande substanser som karbamid. Sedan har jag en personlig favorit i form av klassikern idomin. Kanske för att den innehåller zinkoxid.

– Däremot är jag tveksam till att ricinolja skulle vara bra. Ricinolja är bra på att lösa färger i läppstift, vilket gör att jag kan misstänka att ricinolja också kanske "löser upp hudens egna fetter i läpparna" och förvärrar torrheten. Samma sak har forskare i England sagts gälla för olivolja, säger Marie Lodén till Allt om mode.

Källa: hudspecialisten.se, damernasvarld.se.