Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Torra händer är vanligt om vintern då luftenär torrare både utomhus och inomhus.
Torra händer är vanligt om vintern då luftenär torrare både utomhus och inomhus.
Torra händer är vanligt om vintern då luftenär torrare både utomhus och inomhus.
Fukt, fukt och åter fukt är hemligheten om du vill undvika torra händer. I artikeln berättar experten om andra knep du kan ta till för att undvika fnasiga torra händer.
Fukt, fukt och åter fukt är hemligheten om du vill undvika torra händer. I artikeln berättar experten om andra knep du kan ta till för att undvika fnasiga torra händer.
Fukt, fukt och åter fukt är hemligheten om du vill undvika torra händer. I artikeln berättar experten om andra knep du kan ta till för att undvika fnasiga torra händer.
Annica Forsgren.
Annica Forsgren.
Annica Forsgren.
1 AV 3
Torra händer är vanligt om vintern då luftenär torrare både utomhus och inomhus.
2 AV 3
Fukt, fukt och åter fukt är hemligheten om du vill undvika torra händer. I artikeln berättar experten om andra knep du kan ta till för att undvika fnasiga torra händer.
3 AV 3
Annica Forsgren.

Torra händer – här är allt du behöver veta

Torra händer besvärar många, särskilt om vintern då luften är torr både inomhus och utomhus.

Här hittar du allt du behöver veta, från orsaker till egenvård och behandling.

Och så ger experten, hudterapeuten Annica Forsgren, sina bästa råd.

Annica Forsgren

Annica Forsgren är hudterapeut och grundare av Skincity.se - en hudvårdssalong på nätet.

Annica bloggar på Hudspecialisten.se.

Vanliga tecken på att dina händer är torr

Den torra huden har inte tillräckligt av de fuktighetsbevarande ämnen som ska finnas i huden. Även den skyddande fetthinnan, som finns ytterst på huden, kan ha tunnats ut. Det gör att fukten lättare dunstar bort.

Följden blir att huden kan:

Kännas ömtålig och irriterad.

Bli rödflammig.

Drabbas av sprickor.

Fjälla.

Strama.

Drabbas av klåda och/eller kliande utslag.

Kännas oelastisk.

Annons: Hitta de populäraste handkrämerna till bästa pris just nu – se Prisjakt (extern länk)

Varför drabbas man av torr hud?

Orsakerna till torra händer och torr hud är flera. Här är de vanligaste:

Torr luft

Den sortens luft dränerar din blottade hud på fukt. Men även inomhus kan det vara torr luft, som är skadlig för huden.  Speciellt utsatta är personer som arbetar i miljöer med papper och textilier. Det är mycket uttorkande för händerna. Om vintern är är luften torrare både inomhus och utomhus.

Överdriven rengöring

Många tvättar sig med tvål flera gånger om dagen. Det kan skada huden. Starka tvålar innehåller aggressiva tensider. De är till för för att lösa fett och smuts, men de kan också lösa upp hudens egen skyddsbarriär. 

Vatten

Vatten är det som torkar ut huden allra mest - hur konstigt det än låter. Allra sämst för huden är hett vatten.

Solen

Vid överdrivet solande avdunstar vatten från huden. Det innebär att hud som nyligen blivit bränd eller brun behöver tillföras med fukt än normalt. Vilket i sin tur gör att huden lätt blir torrare.

Åldrande

Antalet talgkörtlar i huden minskar ju äldre vi blir - och därmed förmågan att hålla kvar fukten. Samtidigt sjunker hudens normala halter av fuktsubstanser med åren.

Ärftlighet

Är torr hud vanlig i din släkt ökar risken att du själv ska drabbas. Torr hud kan också vara medfödd.

LÄS MER: 5 hårmisstag som gör att du ser äldre ut.

Egenvård

Byt tvål mot olja

Tvätta i olja i stället för tvål. Dusch- och badolja eller tvättkräm är bra för att behålla hudens smidighet. Olja löser upp smuts utan att huden torkar ut.  Ska du nödvändigtvis använda tvål - se då till att den har samma pH-värde som din hud: runt 5,5. Då är den som skonsammast mot huden. Tänk på att det bara behövs en ytterst liten mängd tvål för att händerna ska bli rena.

Tvätta i ljummet

När du tvättar händerna är det mycket bättre att vattnet är ljummet i stället för hett. Det gör stor skillnad. Och så ska du klappa huden torr med handuken i stället för att gnugga. När du diskar ska du alltid ha handskar på dig.

Klia inte

Ifall du har besvär med klåda ska du inte klia, gnugga eller riva på den irriterade huden. Det kan göra så att besvären blir värre.

Ha vantar

Bär alltid vantar när det är kallt ute. Det är viktigt att du skyddar dina händer från den torra och kalla luften. Den är mycket elak mot dina händer. En hud som redan är torr brukar dessutom ha svårare att binda fukt än en normal hud.

Packa in

Att peela händerna är bra för att avlägsna gammal och torr hud och starta återfuktningsprocessen. Börja med att skrubba händerna. Smörj sedan in dem med handkräm och och trä på ett par tunna bomullsvantar. Låt gärna vantarna vara på över natten, eller i varje fall ett par timmar.

Bada inte dagligen

Personer med torra händer och torr hud bör inte bada och duscha mer än fyra gånger i veckan. Annars kan huden ta för mycket stryk.

LÄS MER: STORT TEST: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper

Du kan själv förhindra torra händer.

Behandling mot torra händer

Det är fukt, fukt och åter fukt som gäller. Det går knappt att fukta huden för mycket. Och det är krämer som gäller i första hand. De är lämpligare än kladdiga salvor på händerna.

Handkräm

Använd en kräm som verkar återfuktande. Smörj in ofta och med jämna mellanrum för bästa resultat - gärna fem, sex gånger dagligen. Och alltid efter varje kontakt med vatten. Om du känner att dina händer börjar bli torra ska du smörja in direkt. Då minskar du risken att besvären blir värre och mera svårläkta.

Bra handkräm

En bra handkräm återfuktar inte bara torra händer utan skyddar också mot kyla och väta. De innehåller effektiva fuktighetsbevarande och vattenbindande ingredienser som karbamid, propylenglykol och natriumklorid.

LÄS MER: Pormaskar? Det här kan du göra åt dem

Torr hud kan orsaka eksem

Handeksem kan bli följden av torra händer. Mellan 10 och 15 procent av alla kvinnor och cirka fyra procent av alla män i Sverige är drabbade av handeksem. Symptom på handeksem är:

• Klåda - mild till stark.

• Sveda.

• Blåsor.

• Svullnad.

• Torr och fjällande hud.

• Sprickbildningar.

LÄS MER: 7 vanliga misstag vi gör när vi tvättar ansiktet

Så behandlar du din handeksem

Experten, hudterapeuten Annica Forsgren, ger här sina bästa råd om hur du ska bli kvitt torra händer.

Kortisonsalva

För att lugna klådan och inflammationen tills att symptomen försvinner. Kortisonbehandlingen med salva eller kräm pågår vanligtvis nedtrappande under en period av fem till åtta veckor.

Ljusbehandling.

UVA- och UVB-ljus blandas i speciella ljusboxar som händerna stoppas in i. Behandlingen genomförs på hudmottagningar.

Antibiotika.

Är inte en vanlig behandlingsform men kan skrivas ut vid bakteriella hudinfektioner på händerna. Om du har en sådan infektion svider huden och får en vätskande yta.

LÄS OCKSÅ: Guide: Så ska du applicera dina hudvårdsprodukter

Torra händer: Experten guidar

Annica Forsgren är hudterapeut och grundare av Skincity.se - en hudvårdssalong på nätet, samt förestår bloggen Hudspecialisten.se. Hon svarar här på frågorna från Allt om mode om torra händer och ger dessutom sina bästa råd till dem som drabbats.

Hur vanligt är besvär med torra händer?

– Det är ett väldigt vanligt problem, egentligen året om men framförallt nu på höst och vinterhalvåret.

Hur yttrar sig besvären?

– Allt från att du upplever ett obehag med att händerna känns strama och fnasiga till att det kan ge sprickor, eksem och verkliga problem och bli ett handikapp. På vintern får de flesta torrare händer och då är de vanligaste problemet att huden runt nagelbanden spricker. Det kan göra väldigt ont.

Vad beror det på att händerna blir torra?

– Klimatet har en stor del i det hela. På sommaren förekommer inte dessa besvär i den här utsträckningen. Luften är kallare och torrare på vintern. Det gör att vi blir torra och fnasiga. Vi vistas dessutom mer inomhus i torr inomhusluft då vilket gör att huden inte blir konditionerad på samma sätt som på sommaren då klimatet är fuktigare.

LÄS OCKSÅ: Stort test: Skäm bort huden med svalkande och lugnande ansiktsmasker

Hur ska besvär med torra händer bäst förebyggas?

– Det är precis som med övriga kroppen att vi ska klä vår hud efter årstid. Det är ju så självklart att vi tar på en tjockare jacka på hösten och en riktigt varm jacka på vintern medan det räcker med en T-shirt på sommaren. Precis så ska vi tänka med hudvården också. Huden har olika behov olika årstider och vi måste anpassa vår hudvård efter det. Så om vi är förberedda på att det börjar bli kallare så är det klokt att ladda upp hemma med en närande olja och en bra handcreme.

Hur ska besvär med torra händer bäst botas?

– Jag tycker det bästa är att investera i en närande olja. Passa på att ge händer och nagelband en massage - till exempel framför teven på kvällen – och låt det verka över natten. Gör detta gärna varje kväll så kommer händerna att bli ultramjuka. Har du extremt torra händer eller fötter så kan du – efter du masserat en stund med rikligt med olja – sätta på en plastpåse på händerna och låta verka 15 minuter som en inpackning en gång i veckan. Massera sedan bara in överflödet. Dagtid tycker jag att du ska satsa på en lätt handkräm som ger fukt men inte kladdar. Se till att alltid ha den i väskan och återapplicera gärna efter handtvätt.

LÄS OCKSÅ: Torra läppar – så undviker du att bli beroende av cerat

Tre goda råd till den som är drabbad

1.  "En riktigt bra olja för torra händer och även fötter och kropp är Elemis Japanese Camelia Oil Blend. Den är perfekt för djupvårdande behandling och handinpackning."
Annons: Hitta bästa priseet på Elemis Japanese Camelia Oil Blend just nu – se Prisjakt (extern länk)

2.  "Satsa dagtid på en lätt handcréme som ger fukt men inte kladdar. Se till att alltid ha den i väskan och återapplicera gärna efter handtvätt. Jag gillar ekologiska Neals Yard Bee Lovely Handcream. Den doftar dessutom ljuvligt av honung och apelsin."

Annons: Hitta bästa priset på Neals Yard Bee Lovely Handcream just nu – se Prisjakt (extern länk)

3. "Glöm inte peeling en gång i veckan så allt torrt och fnasigt försvinner innan du börjar behandla med djupvårdande produkter."