Sommar på ingång, Hälsoliv testar ekologiska solskydd för varma dagar.
Sommar på ingång, Hälsoliv testar ekologiska solskydd för varma dagar. Foto: Adobe Stock

Test: Skydda dig mot den starka solen

Snart är den efterlängtade sommaren här – se upp så att du inte är oförsiktig med den starka solen.

Hälsoliv har testat åtta ekologiska solskydd utan onödiga tillsatser som kan vara bra att ha med sig till stranden i sommar – och dessutom får du några goda råd från hudexperten hur du undviker att bränna dig.

När solen blir stark är det viktigt att skydda sig – här är goda råd som du borde följa i sommar om du vill bli brun utan att bli bränd.

– Använd alltid hög solskyddsfaktor, det håller inte med fyra eller tio. Jag skulle rekommendera 30 eller 50. Ofta är man för snål med solkrämen, det är viktigt att man använder ett tjockt lager. Sen ska man tänka på att den försvinner snabbt, viktigt att man smörjer in sig på nytt med ett par timmars mellanrum, säger Margareta Frohm Nilsson, överläkare på hudkliniken vid Karolinska Universitetssjukhuset och hudspecialist på Hudläkargruppen i Stockholm.

ANNONS: Upp till 20% rabatt hos Happy Green på brett utbud av ekologiska solskydd (EXTERN LÄNK)

Fem råd om du ska vara länge i solen:

1. Hög solskyddsfaktor

Många använder för låg solskyddsfaktor på krämen för att de snabbt vill bli bruna. Det är en dålig strategi, 30 eller 50 rekommenderas om din hud inte är väldigt van vid stark sol.

2. Använd skugga och kläder

Kläder, skugga och sunt förnuft är det bästa solskyddet. 

3. Var rädd om barnen!

Det är farligare att bränna sig som barn än som vuxen, det är därför solskyddskrämer för barn oftast innehåller de tåligaste skydden.

4. Smörj varannan timme

Smörj in dig med en tjockt lager kräm varannan timme.

5. Håll koll

Hålla koll på dina leverfläckar och nytillkomna hudförändringar, undersök alla sår som inte läker. Undvik att få pigmentfläckar.

– Många verkar tro att sola här i Sverige skulle vara ofarligt, men så är det verkligen inte. Solen här kan vara lika farlig som vid Medelhavet. Det är viktigt att vila från solen ibland, säger Margareta Frohm Nilsson.

HÄLSOLIVPANELEN – TEST AV ÅTTA EKOLOGISKA SOLSKYDD:

Bioregena Sunscreen Lotion Face&Body 

Cirkapris: 250 kr / 90 ml.

Solskydd: SPF30.

Vattenresident lotionsolsprej som är lätt att applicera på hela kroppen, sjunker snabbt in i huden och har en mild gudomlig argandoft. Ger ingen vit hinna på huden och känns inte kladdig på något sätt, perfekt för en lång eftermiddag på stranden.

Certifierad med den franska Cosmebio-märkningen för naturliga produkten – läs mer om den certifieringen på naturligtsnygg.se.

ANNONS: 15% rabatt just nu på detta solskydd hos hälsoshopen Happy Green (EXTERN LÄNK)

Bare Republic Mineral Sunscreen Sport

Cirkapris: 250 kr / 100 ml.

Solskydd: 50 SPF.

Solkräm som är lätt att applicera på huden och sjunker in snabbt och fint. Trivsam konsistens och lukt av kokos och vanilj – och man upplever att solskyddet fungerar mycket bra. 

ANNONS: Bare Republic finns i hälsoshop (EXTERN LÄNK)

Annmarie Börlind Sun Anti-aging cream

Cirkapris: 360 kr / 75 ml.

Solskydd: 30 SPF.

Kombinerad sol- och dagkräm som ger ett väldigt bra intryck under testperioden. Lätt att använda, trivsam och går in i huden på ett okomplicerat sätt. Anti-agingkräm som innehåller havtornsolja och rölleka. Denna ekologiska solkräm är certifierad med den tyska eko-märkningen EcoControl.

ANNONS: 20% rabatt just nu på detta solskydd i hälsoshop (EXTERN LÄNK)

Madara Plant Stem Cell Antioxidant Sunscreen

Cirkapris: 300 kr / 100 ml.

Solskydd: SPF 30.

Solkräm som är något fet och har en kraftfull konsistens, fungerar att använda på hela kroppen. Masseras in i huden utan problem och lämnar inga vita hinnor, dessutom med en trivsam doft.

ANNONS: 20% rabatt just nu på detta solskydd i hälsoshop (EXTERN LÄNK)

Eco Cosmetics solkräm

Cirkapris:  190 kr / 75 ml. 

Solskydd: 30 spf.

Perfekt för en dag på stranden, lätt att smörja in och fungerar bra på både kropp och ansikte. Innehåller ekologiskt blandning av mineralpigment, havtorn och oliv. Tänk på att använda ett ordentligt lager och att smörja in ofta.

ANNONS: 15% rabatt just nu på den här ekologiska produkten i hälsoshop (EXTERN LÄNK)

Evy Sunscreen Mousse

Cirkapris: 150 kr / 150 ml.

Solskydd: 30 spf.

Lätt att använda denna mousse och ger ett bra skydd eftersom den är extra vattenfast, kan kännas lite kladdig i konsistensen när du smörjer in men när den väl är på plats är den perfekt för dig som är i språnget. Svensk produkt utan konserveringsmedel.

ANNONS: 5% rabatt på den här ekologiska produkten i hälsoshop (EXTERN LÄNK)

Madara Plant Stem Cell Age Protecting Sunscreen (för ansikte)

Cirkapris: 375 kr / 40 ml.

Solskydd: 30 SPF.

Specialsolskydd som ska vara anpassat för att undvika solskador i ansiktet. Något svår att applicera på huden och även lite kladdig, men upplevs skydda på ett bra sätt under test.

ANNONS: 20% rabatt just nu på detta solskydd i hälsoshop (EXTERN LÄNK)

Eco Cosmetics Sunlotion

Cirkapris: 220 kr / 100 ml. 

Solskydd: 50 spf.

Ecocertifierad, utan onödiga tillsatser och står emot bra när det blir blött. En kvalitetsprodukt som vi dock tycker är lite svår att smörja in, men när den väl är där så fungerar den fint i solen och ger ett bra skydd. För dig med känslig hud, innehåller gojibär och granatäpple.

ANNONS: 20% rabatt på detta solskydd just nu i hälsoshop (EXTERN LÄNK)

Så gör vi tester

Produkterna har testats av en panel och betyg är satt efter ett användarperspektiv. Panelen har bedömt hur lätt det är att smörja in sig, hur produkten känns i sol, doft, fräschör och helhetskänsla.

Hälsoliv driver en medvetet miljövänlig profil och har därför med regelbundenhet olika användartester av naturliga och ekologiska produkter inom olika områden. Observera att användartester ibland kan upplevas som subjektiva. Detta test är gjort i två omgångar 2018 och 2019.

Här är några andra populära ekologiska tester som vi gjort på Hälsoliv:

• Bästa ekologiska schampo & balsam 

• 18 nyttiga ekojuicer  

• 10 eko-deo utan onödiga tillsatser

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande