Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Hudvård

Publicerad 15 jun 2019 06:00

Bäst-i-test: 6 svalkande fotkrämer som mjukgör

Barfota hör sommaren till – håll fötterna i toppskick med en vårdande fotkräm.

Barfota hör sommaren till – håll fötterna i toppskick med en vårdande fotkräm.

Foto: Shutterstock

Hur blir man av med hälsprickor och torra förhårdnader?

Mycket hänger på smörjet. 

Hälsoliv har testat ett antal mjukgörande fotkrämer – som både återfuktar och peelar fötterna.

Så länge fötterna är instängda i skor och strumpor är de lätta att glömma bort (trots att man inte borde...) men så fort det blir sandalväder blir man påmind om de negligerade fossingarna. Liktornar, spruckna hälar och fotsulor som är så torra att de frasar mot lakanen som sandpapper – allt det här vill man snabbt komma till rätta med.

Och hur gör man det? Ja, förutom att tappa upp ett uppmjukande fotbad och plocka fram den stora filen behöver fötterna smörjas. Gärna med en kräm som både återfuktar och peelar bort döda hudceller.

Hälsoliv satte några fotkrämer på prov – och hittade några favoriter.

SA renewing foot cream, CeraVe

Annons: Här kan du köpa fotkrämen och andra produkter från CeraVe (extern länk)

Att CeraVe har världens bästa handkräm var redan allmänt känt när det här testet tog sig början, och förväntningarna var därför skyhöga inför deras återfuktande fotkräm. Den är parfymfri och mild, och marknadsförs som en hejare på torrsprickor, då den innehåller exfolierande salicylsyra som skalar bort döda hudceller. Det är inte den mest effektiva produkten i testet, men sammantaget skulle vi säga att det är en härlig, mjukgörande kräm till ett vrakpris. 

All in one, Footmender

Annons: Läs mer och köp Footmender-produkter här (extern länk)

Kungen av fotkrämer helt klart. Den är superful och dyr - men vill du förvandla ett par fnasiga sulor till babylena på bara några dagar är detta produkten att satsa på. Den ger sig på allt: Torr hud, förhårdnader, liktornar och hälsprickor. Redan efter en smörjning märks skillnad. Men glöm inte tvätta av händerna efter användning - annars kommer de se ut som russin (vi har testat). Plus för att den kommer i pumpflaska!  Snabbverkande Footmender är svår att klå.

Intensive foot cream, ACO 

Annons: Läs mer och köp fotkrämen från Aco här (extern länk)

Inte på långa vägar så fet som man förväntar sig att en INTENSIV fotkräm skulle vara. Men det har så klart sina fördelar – den är lätt att smörja in och händerna blir inte så där megakladdiga. Efter någon veckas aktivt smörjande har knastertorra fotsulor blivit riktigt anständiga. Sprickor har börjat läka och förhårdnader mjuknat. Härligt! 

LÄS OCKSÅ: Så får du smärtfria och sommarfina fötter

Pink peppermint fotkräm, Lush 

Pris: 219 kr/225 g, Lush

Ah! Doften väcker minnen från barndomens lördagsgodis. För den här pepparmintsdoftande fotkrämen luktar som ett Jenka-tuggummi. Konsistensen är dock allt annat än tuggummi-lik, den påminner mer om lättvispad rosa grädde. Väldigt rinnig och svår att applicera, men den kyler fötterna och drar man på sig ett par bomullssockor håller krämen sig på plats. Perfekt för trötta fötter - och efter några nätter med kräm och sockor känns fossingarna mjuka och sköna.

Heel & elbow dry skin repair, Exuviance

Annons: Läs mer och köp Exuviance kräm för hälar och armbågar här (extern länk)

Denna kräm innehåller en cocktail av olika peelande syror, som AHA och PHA men också vitamin E. Förutom att den tar sig an torr, hård och även sprucken hud på fötterna funkar den också att använda på händerna och armbågarna. Den är fet men går fort in i huden. Men till det lyxiga priset hade vi väntat oss en mer effektiv produkt – den här krämen är bra, men inte bättre än fotkrämer i betydligt lägre prisklass.

LÄS OCKSÅ: Ska man tvåla in fötterna när man duschar? Experterna svarar

Bedtime therapy calming oats overnight foot mask, Mon sun

Annons: Läs mer och köp fotmasken från Mon Sun här (extern länk)

En hundraprocentigt vegansk fotmask med havregryn och exfolierande enzymer som påskyndar hudens cellförnyelse över natten. Den kommer i en rosametallisk tub med skruvlock. Själva tuben ser lyxig ut och får gärna stå framme i badrummet! Krämens konsistens är tjock och väldigt dryg. Den kräver lite arbete innan den har gått in i huden men det är det värt – fötterna är mjuka efter en natts användning. Dessutom doftar den himmelskt!