Får klar hy med C-vitamin.
Får klar hy med C-vitamin. Foto: Shutterstock

Test: 5 härliga serum med C-vitamin – som ger lyster

Glåmig, grå och trött hud?

Ett glowboostande C-vitaminserum kan vara lösningen. 

Hudvårdsingrediensen ger lyster och föryngrar samtidigt som den skyddar och förebygger solskador.

Cornelia Thomasson

När det kommer till att ge huden lyster är C-vitamin, askorbinsyra, en oumbärlig ingrediens. I hudvård har vitaminen många egenskaper: Den har en utjämnande och uppljusande effekt på hudtonen, får huden att kännas lenare och hjälper kollagenproduktionen, så att huden blir mer elastisk. Som om det inte vore nog skyddar C-vitamin dessutom mot fria radikaler och solskador!

Serum C antioxidant, Cicamed

Pris: Hitta bästa priset på detta C-vitaminserum just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Ett citrusdoftande serum från Cicamed som hjälper till att skrapa fram lystern, samtidigt som hyaluronsyra och ekologisk aloe vera återfuktar. Den gelaktiga konsistensen skiljer sig från många andra C-vitaminserum. Flaskan i plast har en smidig pump som portionerar ut en bra mängd serum. 

En keeper, tyckte testarna. Efter sex veckor användning kändes huden klarare och mindre rödfnasig. Det som drog ner betyget var att det tog en stund innan produkten sjönk in ordentligt i huden.

Pure vitamin C21.5 advanced serum, By wishtrend

Pris: Hitta bästa priset på detta C-vitaminserum just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Om du är ute efter ett smidigt serum bör du scrolla vidare, eller läsa och överväga om den här högkoncentrerade godingen ändå kan vara värd besväret. Det är nämligen rent C-vitamin och effektivt som attan. 

Den kommer i en glasflaska med pipett och har en jästliknande lukt. När man öppnar den fräser den till och första gångerna kan det svida och pirra lite i ansiktet. Men om man kan leva med det är chansen stor att man blir väldigt, väldigt nöjd med resultatet, åtminstone blev våra testare det. Efter ett par veckor användning kändes hyn klarare och lenare, med mindre akne och mer spänst. 

Men, för att komma till besväret, som drog ner betyget för testarna: Den ska förvaras i kylen för hållbarhetens skull. Det innebär att man måste komma ihåg att ta fram och ställa tillbaka den varje dag. Inte supersmidigt direkt.

LÄS OCKSÅ: Bäst-i-test: Oljeserum som gör under för torr hy

Freshly juiced vitamin drop, Dear Klairs

Pris: Hitta bästa priset på detta C-vitaminserum just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Ett stabilt, rent C-vitaminserum som kommer i en gullig glasflaska med en pipett, och ska passa alla hudtyper. Och ja, godkänt får den, men inte mycket mer. 

Vid applicering kom en kittlande, stickande känsla i huden, sådär som ett bra C-vitaminserum ofta känns, tillsammans med en seglivad rodnad på kinder och haka. När pirret efter några sekunder gått över upplevdes serumer snarare som en olja. Efter ett tag kändes mjukare, men den där lystern som testarna så gärna ville ha trädde aldrig fram. 

Vitamin C super serum, Gilda cosmetic

Pris: 30 ml/739 kr, gildacosmetic.se

Svenska märket Gilda cosmetic är kända för att ta fram produkter för känslig hy, men det går inte att förneka att det är sting i deras antioxidantserum. Vitamin C super serum med rent C-vitamin är både vatten- och oljefritt och dessutom parfymfritt. Flaskan kommer med en hygienisk pump som gör det lätt att dosera och väl på huden sjunker den in snabbt. 

Efter ett par veckor upplevde testarna att huden kände återfuktad och glowy samt att hudtonen blev jämnare.

LÄS OCKSÅ: Stort test av 63 dagkrämer – för alla hudtyper

AF vitamin C20 serum capsules, Exuviance

Pris: Hitta bästa priset på detta C-vitaminserum just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

MVG i smidighet! De här gyllene bowlingkäglorna med serum i föll testarna i smaken.  Det är väldigt smidigt att dosera och att plocka med sig några stycken om man ska resa bort.

Precis som väntat upplevde testarna en stickande känsla i huden vid applicering, för vissa gick det över och för andra höll det i sig. Konsistensen på serumet var, enligt utsago, ”som glasyr” och gjorde att man fick jobba in den en stund i huden. I mixen ingår också ett patenterat aminosyrederivat som ska göra C-vitaminet ännu effektivare. Resultatet kom omedelbart för vissa och lite senare för andra, men de var överens om att huden kändes len och återfuktad av serumet. Fina linjer reducerades och huden kändes fastare.

LÄS MER: Så fungerar c-vitamin i hudvård – och därför ska du satsa på superingrediensen (DAMERNAS VÄRLD)