Vilken metod passar dig bäst? Klicka dig fram i bildspelet för att se hur de 10 olika metoderna fungerar.
1 av 11: Vilken metod passar dig bäst? Klicka dig fram i bildspelet för att se hur de 10 olika metoderna fungerar.
1. HyvelEn bra hyvel är det snabbaste sättet till lena ben, men man måste raka sig ofta och helst tillsammans med rakskum för att minska risken för skärsår. De flesta klarar ett par dagar innan de behöver raka på nytt, men med kraftig hårväxt kommer stubben dagen efter.Så funkar det: Rakning skär av hårstrået vid hudytan vilket ger en vass stubb. Fungerar bäst efter duschat när vattnet mjukat upp hår och porer.Plus: Snabbt och enkelt.Minus: Ger stubbig utväxt redan efter några dagar. Kan bli dyrt i längden eftersom rakbladen kostar en slant.Pris: Från 200 kronor.Tips!Var rädd om din rakhyvel, skölj av och förvara den ett torrt ställe med skaftet nedåt så håller den längre.
2 av 11: 1. HyvelEn bra hyvel är det snabbaste sättet till lena ben, men man måste raka sig ofta och helst tillsammans med rakskum för att minska risken för skärsår. De flesta klarar ett par dagar innan de behöver raka på nytt, men med kraftig hårväxt kommer stubben dagen efter.Så funkar det: Rakning skär av hårstrået vid hudytan vilket ger en vass stubb. Fungerar bäst efter duschat när vattnet mjukat upp hår och porer.Plus: Snabbt och enkelt.Minus: Ger stubbig utväxt redan efter några dagar. Kan bli dyrt i längden eftersom rakbladen kostar en slant.Pris: Från 200 kronor.Tips!Var rädd om din rakhyvel, skölj av och förvara den ett torrt ställe med skaftet nedåt så håller den längre.
2. Rakning med rakapparatDagens moderna rakapparater är uppladdningsbara, vattentåliga och följsamma med rörliga huvuden. De har ofta flera funktioner, från trimmer till att de tar bort döda hudceller.Så funkar det: Inbyggda följsamma rakbladssystem fångar upp hår som växer i olika riktningar och skär av strået jäms med huden.Plus: Har flera smarta funktioner och en längre livstid än en rakhyvel.Minus: Tar lite längre tid är rakhyvel, ger stubbig utväxt efter några dagar.Pris: Från 399 kronor.Tips!All rakning fungerar bäst på en spänd hud, sträck på benen – men böj på knäna låt rakapparaten följa hårets riktning. Raka dig medhårs så minskar du risken för röda prickar och hudirritationer.
3 av 11: 2. Rakning med rakapparatDagens moderna rakapparater är uppladdningsbara, vattentåliga och följsamma med rörliga huvuden. De har ofta flera funktioner, från trimmer till att de tar bort döda hudceller.Så funkar det: Inbyggda följsamma rakbladssystem fångar upp hår som växer i olika riktningar och skär av strået jäms med huden.Plus: Har flera smarta funktioner och en längre livstid än en rakhyvel.Minus: Tar lite längre tid är rakhyvel, ger stubbig utväxt efter några dagar.Pris: Från 399 kronor.Tips!All rakning fungerar bäst på en spänd hud, sträck på benen – men böj på knäna låt rakapparaten följa hårets riktning. Raka dig medhårs så minskar du risken för röda prickar och hudirritationer.
3. SlipningEtt redskap med en sandpappersliknande beläggning av fina kristaller eller vetefibrer slipar bort hårstråna på benen. En metod som framför allt fungerar bra när man vill ta bort utväxt efter rakning. Metoden finns i olika utföranden, allt från sandpappersvantar till batteridrivna redskap.Så funkar det: Cirkulära rörelser över huden slipar bort hårstrået vid hudytan. En regelbunden användning hämmar hårväxten och ger mjukare och finare hårstrån som det går lättare att få bort.Plus: Enkel att använda, man riskerar inga skärsår och huden får samtidigt en peeling.Minus: Fungerar inte lika bra på grövre och långa hårstrån.Pris: Från 89 kronor.
4 av 11: 3. SlipningEtt redskap med en sandpappersliknande beläggning av fina kristaller eller vetefibrer slipar bort hårstråna på benen. En metod som framför allt fungerar bra när man vill ta bort utväxt efter rakning. Metoden finns i olika utföranden, allt från sandpappersvantar till batteridrivna redskap.Så funkar det: Cirkulära rörelser över huden slipar bort hårstrået vid hudytan. En regelbunden användning hämmar hårväxten och ger mjukare och finare hårstrån som det går lättare att få bort.Plus: Enkel att använda, man riskerar inga skärsår och huden får samtidigt en peeling.Minus: Fungerar inte lika bra på grövre och långa hårstrån.Pris: Från 89 kronor.
4. VarmvaxningAtt vaxa benen är både kletigt och meckigt, men det sägs att har man väl börjat och lärt sig tekniken är det svårt att sluta. Kanske för att benen blir lena och hårfria i upp till fyra veckor. Vaxning fungerar bäst på hårstrån som är mellan 5 till 6 mm långa, men räkna med att det gör ont.Så funkar det: Det varma vaxet stryks på en ren och återfuktad, men inte fet hy, i hårets växtriktning. Vaxet fäster på hårstråna och när det rycks bort lyfts det upp med roten. Det är därför det gör ont.Plus: Ger lena ben i flera veckor, håret som växer ut blir mjukare. Väl beprövad metod, relativt enkelt, snabbt och billigt.Minus: Smärtar till rejält. Huden och hårsäckarna kan bli rödprickig och irriterad, rodna och få en viss svullnad det närmaste dygnet.Pris: Halva ben på salong från 395 kronor, hemmavax-produkter cirka 120 kronor för ett antal behandlingar.Obs!Har du känslig hy bör du först testa vaxet på en liten yta innan du vaxar hela området. Vänta sedan i ett dygn för att se om huden blir irriterad.
5 av 11: 4. VarmvaxningAtt vaxa benen är både kletigt och meckigt, men det sägs att har man väl börjat och lärt sig tekniken är det svårt att sluta. Kanske för att benen blir lena och hårfria i upp till fyra veckor. Vaxning fungerar bäst på hårstrån som är mellan 5 till 6 mm långa, men räkna med att det gör ont.Så funkar det: Det varma vaxet stryks på en ren och återfuktad, men inte fet hy, i hårets växtriktning. Vaxet fäster på hårstråna och när det rycks bort lyfts det upp med roten. Det är därför det gör ont.Plus: Ger lena ben i flera veckor, håret som växer ut blir mjukare. Väl beprövad metod, relativt enkelt, snabbt och billigt.Minus: Smärtar till rejält. Huden och hårsäckarna kan bli rödprickig och irriterad, rodna och få en viss svullnad det närmaste dygnet.Pris: Halva ben på salong från 395 kronor, hemmavax-produkter cirka 120 kronor för ett antal behandlingar.Obs!Har du känslig hy bör du först testa vaxet på en liten yta innan du vaxar hela området. Vänta sedan i ett dygn för att se om huden blir irriterad.
5. KallvaxHar man aldrig vaxat benen själv förut är kallvax enklare att börja med än varmvax. I varje fall om man väljer preparerade smala pappersremsor med vax som värms upp mellan handflatorna innan de trycks mot benet. Hur ont det gör beror på hur smärttålig du är och hur ofta du vaxar dig, regeln lyder – ju oftare desto mindre ont gör det.Så funkar det: Principen är densamma som med varmt vax, vaxet rycker upp hårstrået med roten.Plus: Kladdar inte, enkelt att använda och lätt att ta med sig på resor.Minus: Preparerade remsor fäster generellt sätt sämre än varmt vax, grövre strån kan vara svårare att få bukt med. Ger rödprickig hud.Pris: Från 79 kronor.
6 av 11: 5. KallvaxHar man aldrig vaxat benen själv förut är kallvax enklare att börja med än varmvax. I varje fall om man väljer preparerade smala pappersremsor med vax som värms upp mellan handflatorna innan de trycks mot benet. Hur ont det gör beror på hur smärttålig du är och hur ofta du vaxar dig, regeln lyder – ju oftare desto mindre ont gör det.Så funkar det: Principen är densamma som med varmt vax, vaxet rycker upp hårstrået med roten.Plus: Kladdar inte, enkelt att använda och lätt att ta med sig på resor.Minus: Preparerade remsor fäster generellt sätt sämre än varmt vax, grövre strån kan vara svårare att få bukt med. Ger rödprickig hud.Pris: Från 79 kronor.
6. KrämerEn sammansättning av kemikalier sprejas eller masseras in på benen där krämen får verka innan produkten dras bort med hjälp av en medföljande skrapa.Så funkar det: Ingredienserna skapar en kemisk reaktion i huden, som gör att proteinet i hårstrået löser upp sig.Plus: Lätt att använda, ger ett mjukare hår och inte lika vass stubb som med rakning.Minus: Starka krämer som kan ge en allergisk reaktion, de svider och fungerar sämre på kraftig hårväxt.Pris: Från 99 kronor.
7 av 11: 6. KrämerEn sammansättning av kemikalier sprejas eller masseras in på benen där krämen får verka innan produkten dras bort med hjälp av en medföljande skrapa.Så funkar det: Ingredienserna skapar en kemisk reaktion i huden, som gör att proteinet i hårstrået löser upp sig.Plus: Lätt att använda, ger ett mjukare hår och inte lika vass stubb som med rakning.Minus: Starka krämer som kan ge en allergisk reaktion, de svider och fungerar sämre på kraftig hårväxt.Pris: Från 99 kronor. Foto: Jonas Eriksson
7. EpilatorEn elektrisk hårutdragare, epilator, rycker ut hårstrået med roten på samma sätt som vid vaxning, skillnaden är att det tar längre tid och gör ondare. I takt med att man fortsätter att epilera blir håret som växer ut mjukare och tunnare, dessutom kan återväxten hämmas.Så funkar det: Roterande rullar drar upp hårstråna med roten, ungefär som en pincett – men med flera strån.Plus: Håret rycks upp med roten vilket ger ett resultat som vid vaxning, cirka fyra veckor. Håret blir på sikt mjukare och tunnare.Minus: Tar tid, gör ont och huden riskerar att få hårsäcksinflammation liksom inåtväxande hårstrån.Pris: Från 799 kronor.
8 av 11: 7. EpilatorEn elektrisk hårutdragare, epilator, rycker ut hårstrået med roten på samma sätt som vid vaxning, skillnaden är att det tar längre tid och gör ondare. I takt med att man fortsätter att epilera blir håret som växer ut mjukare och tunnare, dessutom kan återväxten hämmas.Så funkar det: Roterande rullar drar upp hårstråna med roten, ungefär som en pincett – men med flera strån.Plus: Håret rycks upp med roten vilket ger ett resultat som vid vaxning, cirka fyra veckor. Håret blir på sikt mjukare och tunnare.Minus: Tar tid, gör ont och huden riskerar att få hårsäcksinflammation liksom inåtväxande hårstrån.Pris: Från 799 kronor.
8. DiatermiEn gammeldags salongsbehandling som måste utföras av utbildad skicklig hudterapeut eftersom den utförs med precision och tunna nålar. Diatermi påstås ge en permanent lösning, men det är ingen garanti. Bäst fungerar diatermi på enstaka strån och mindre ytor. Undvik att sola under behandling.Så funkar det: En tunn nål som leder ström från diatermiapparaten förs ner i hårsäcken och när strömmen slås på skadar värmen hårsäcken så att hårstrået inte kan växa ut igen.Plus: Ger en mer permanent lösning, men det är ingen garanti.Minus: Inget för dig som är rädd för nålstick och smärta, bedövningskräm och kylsprej kan lindra. Tidsödande, kräver en skicklig utförare och många behandlingar.Pris: Från 550 kr/35 minuter.
9 av 11: 8. DiatermiEn gammeldags salongsbehandling som måste utföras av utbildad skicklig hudterapeut eftersom den utförs med precision och tunna nålar. Diatermi påstås ge en permanent lösning, men det är ingen garanti. Bäst fungerar diatermi på enstaka strån och mindre ytor. Undvik att sola under behandling.Så funkar det: En tunn nål som leder ström från diatermiapparaten förs ner i hårsäcken och när strömmen slås på skadar värmen hårsäcken så att hårstrået inte kan växa ut igen.Plus: Ger en mer permanent lösning, men det är ingen garanti.Minus: Inget för dig som är rädd för nålstick och smärta, bedövningskräm och kylsprej kan lindra. Tidsödande, kräver en skicklig utförare och många behandlingar.Pris: Från 550 kr/35 minuter. Foto: Gefleskincare.se
9. Gentle laser - BÄST I TESTEn väldokumenterad effektiv metod speciellt framtagen för hårborttagning som ger ett långvarigt resultat, men räkna med att det kostar en rejäl slant. Hur många behandlingar som krävs är individuellt och beror på vilken hud och hårtyp du har men generellt räknar man med sex till åtta gånger. Är huden ljus och håret mörkt får man vanligtvis ett snabbare och bättre resultat.Så funkar det: Starka ljusblixtar med rött ljus tränger igenom huden till hårsäckens väggar som bränns och slutar att fungera, det känns ungefär som en gummisnodd som snärtar till.Plus: Har en inbyggd smärtlindrande funktion som kyler ner vävnaden. Påstås ta bort håret permanent.Minus: Dyrt, en investering över tid som kräver flera behandlingar. Fungerar bara på mörka hårstrån som innehåller pigment, men huden får inte vara alltför mörk. Kan irritera och ge svullnad.Pris: Från 2 250 kronor per behandling av båda underbenen och man räknar med 6 till 8 behandlingar, www.lenhud.nu
10 av 11: 9. Gentle laser - BÄST I TESTEn väldokumenterad effektiv metod speciellt framtagen för hårborttagning som ger ett långvarigt resultat, men räkna med att det kostar en rejäl slant. Hur många behandlingar som krävs är individuellt och beror på vilken hud och hårtyp du har men generellt räknar man med sex till åtta gånger. Är huden ljus och håret mörkt får man vanligtvis ett snabbare och bättre resultat.Så funkar det: Starka ljusblixtar med rött ljus tränger igenom huden till hårsäckens väggar som bränns och slutar att fungera, det känns ungefär som en gummisnodd som snärtar till.Plus: Har en inbyggd smärtlindrande funktion som kyler ner vävnaden. Påstås ta bort håret permanent.Minus: Dyrt, en investering över tid som kräver flera behandlingar. Fungerar bara på mörka hårstrån som innehåller pigment, men huden får inte vara alltför mörk. Kan irritera och ge svullnad.Pris: Från 2 250 kronor per behandling av båda underbenen och man räknar med 6 till 8 behandlingar, www.lenhud.nu Foto: Justin Nugent
10. IPLEn salongsmetod som utförs med ett intensivt pulserande ljus, IPL, som bland annat kan användas mot hårborttagning när hårsäckarna är i sin aktiva tillväxtfas. För att bli helt hårfri ska man gå igenom en hel hårväxtcykel med sex till åtta regelbundna behandlingar.Så funkar det: En kall gelé appliceras på huden innan området som ska behandlas bestrålas med ett synligt infrarött ljus som leds ner i huden där hårsäckarna förstörs.Plus: Påstås ta bort håret permanent om man gör flera behandlingar, en del beskriver att det snärtar till lite medan de flesta tycker att behandlingen är helt smärtfri.Minus: Eftersom håret växer i tre olika faser kan bara en tredjedel tas bort i taget. Blonda, rödlätta och gråhåriga svarar sämre och vitt eller ljusblont hår går inte alls att behandla liksom mörkhyade.Pris: Från 3 500 kronor, www.powerlite.se
11 av 11: 10. IPLEn salongsmetod som utförs med ett intensivt pulserande ljus, IPL, som bland annat kan användas mot hårborttagning när hårsäckarna är i sin aktiva tillväxtfas. För att bli helt hårfri ska man gå igenom en hel hårväxtcykel med sex till åtta regelbundna behandlingar.Så funkar det: En kall gelé appliceras på huden innan området som ska behandlas bestrålas med ett synligt infrarött ljus som leds ner i huden där hårsäckarna förstörs.Plus: Påstås ta bort håret permanent om man gör flera behandlingar, en del beskriver att det snärtar till lite medan de flesta tycker att behandlingen är helt smärtfri.Minus: Eftersom håret växer i tre olika faser kan bara en tredjedel tas bort i taget. Blonda, rödlätta och gråhåriga svarar sämre och vitt eller ljusblont hår går inte alls att behandla liksom mörkhyade.Pris: Från 3 500 kronor, www.powerlite.se

Stort test: 10 metoder för att få slätare ben

Rakhyvel, rakapparat, slipning, varmvax, kallvax, krämer, epilator, diatermi, gentle laser och IPL.

Metoderna för att få släta ben är många - vilken hårborttagningsmetod passar dig bäst?

Läs om 10 olika metoder och vilken som får högst betyg av oss.

Hålelr du med?

Vissa kan du göra  hemma andra kräver flera salongsbesök.

Aktuellt just nu