Hur ofta ska man tvätta ansikte?
Hur ofta ska man tvätta ansikte? Foto: Photographer: Chepko Danil Chepk

Största misstaget när du tvättar ditt ansikte

Ansiktstvätt, hur svårt kan det vara?

Tja, knepigare än du tror i alla fall.

Det största misstaget du gör är faktiskt att tvätta för mycket – och för ofta.

Tillhör du de som dagligen gnuggar fejset med en hel arsenal sminkborttagningsmedel, ansiktsvatten, peeling och oljor?

Lägg genast av med det. Eller gör det mer sällan i alla fall. Enligt den amerikanska dermatologen Barry Resnik är det den största missuppfattningen folk har om ansiktstvätt att målet måste vara en fullkomligt ren hy.

Då försvinner skyddande oljor

Men ett alltför ihärdigt tvättande kan tvärtom leda till en osund hy där alla de skyddande oljor som våra talgkörtlar producerar avlägsnas.

– Ja, fett kan vara dåligt om vi låter det samlas och täppa igen porer och förstöra allt vårt fina smink. Men det existerar för en anledning: för att mjuka upp och skydda vår hy, säger Barry Resnik till Huffington Post.

 

√ Läs också: Så här tvättar du ansiktet på rätt sätt - 5 steg

Så får du bort föroreningarna i ansiktet

Det kan vara svårt att förstå att för mycket tvätt kan vara dåligt men det är de "dåliga" oljorna, smutsen och andra luftburna föroreningar som ska bort, inget annat.

– Huden kommer att ersätta oljan med ny olja men den upprepade misshandel som tvättandet leder till kommer leda till en rodnad och irritation i ansiktet. Det gör också det svårare för huden att fylla på med kollagen, vilket behövs för att vi ska fortsätta se vackra ut. Trött och irriterad hy med många linjer är inte ett bra slutresultat!

 

√ TIPS: Har du testat multimasking? Kanske perfekt för din hy?

Tvätta ansiktet en gång om dagen

Hur många gånger ska man tvätta ansiktet då? Enligt Barry Resnik räcker det med en gång om dagen. Han rekommenderar en mild och ickelöddrande tvätt utan syntetiska ingredienser som kan reta känslig hy.

 

√ Det här lilla blå gör under för din hy - inifrån och ut

Aktuellt just nu