STOR GUIDE: Ge huden fukt och lyster med syror – hudspecialistens bästa råd
AHA-, BHA- och PHA-syror blir ett allt vanligare inslag i svenskarnas hudvård. Men vad är syror för något?
Hudexperten Annica Forsgren Kjellman berättar mer om vad syror är och hur du använder dem på huden för att maximera lyster och spänst och samtidigt förebygga ålderstecken och akne.
Syra på huden? Det låter farligt, men faktum är att olika sorters syror länge använts inom hudvård. De finns i serum, ansiktskrämer, ögonkrämer och i peelingar och masker. Genom att använda produkter som innehåller de här kemiska föreningarna kan man ta ta bort döda hudceller och ge fukt och lyster till huden.
Vad är syror för något och hur används de i hudvård?
– Syror exfolierar huden och städar bort gamla gråa hudceller på det yttersta hudlagret och ger plats åt nya fräscha hudceller att komma fram. Syrorna ökar cellförnyelsen, så att dessa nya, friska och fina hudcellerna skapas snabbare, säger Annica Forsgren Kjellman, hudterapeut och grundare av Skincity.se.
LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit
VILKA SYROR ÄR VANLIGA I HUDVÅRD?
När man pratar om syror i hudvård är samlingsnamnen AHA, BHA och PHA de vanligaste.
– AHA-, BHA- och PHA-syrorna är de som vi använder mest inom hudvården. AHA-syrorna är de allra vanligaste och det är en hel grupp syror. Syrorna har olika uppbyggnad och fungerar därför på olika sätt på huden, förklarar Annica.
En hudterapeut kan hjälpa till att hitta en typ av syror som passar bäst för din hud. Om man inte har råd eller tid att besöka en hudterapeut har flera återförsäljare på nätet hudterapeuter som man kan chatta med. På Skincity kan man chatta med utbildade hudterapeuter och kostnadsfritt fylla i ett hudvårdstest som hjälper en att hitta rätt produkter.
LÄS OCKSÅ: Här öppnar Skincity en fysisk butik (DAMERNAS VÄRLD)
AHA-syror jämnar ut hudton och ojämnheter
AHA är samlingsnamnet för de syror som är vanligast i hudvård. AHA är en förkortning av alpha hydroxy acid, alfahydroxisyra på svenska.
– AHA-syrorna är vattenlösliga och framställs av fruktsyror och mjölksyror och är mästare på att binda fukt och ge lyster, säger Annica.
Det här är AHA-syror
• Glykolsyra
• Mjölksyra
• Citronsyra
• Äppelsyra
• Vinsyra
• Mandelsyra
– Glykolsyra och mjölksyra är vanligast. AHA hjälper till att ljusa upp huden och passar bra vid behandlingar av pigmenteringar, solskador och ojämn hudton. AHA ökar nybildningen av kollagen och jobbar så med rynkor, ojämnheter och ärr. AHA-syror, framför allt glykolsyra, har mycket små molekyler och penetrerar huden fint, det vill säga passerar det övre hudlagret och kan verka djupare ner i huden.
BHA-syra är bra mot akne och pormaskar
BHA är en förkortning för beta hydroxy acid, betahydroxisyra. Inom kosmetik är det salicylsyra man menar med BHA.
– BHA-syran har med sin salicylsyra en antiinflammatorisk egenskap, lugnar huden och dämpar rodnad. BHA-syra är fettlöslig och löser så upp fett i porerna och med sina stora molekyler rengör den både på hudens yta och inne i porerna. BHA-syra är främst bra för en lite fetare hud och av behandling av akne och pormaskar, säger Annica.
PHA-syra passar känslig hy
PHA-syra, polyhydroxi acid eller polyhydroxisyra är en relativt ny syra som börjat bli allt mer populär. Den utvinns ur fruktsyror, men förekommer också naturligt i kroppen. Liksom AHA-syran tillför den fukt till huden, men eftersom molekylstorleken är större tar det längre tid för PHA-syran att tränga igenom hudens översta lager. Exfolieringen blir därför mildare och irriterar inte lika mycket som AHA-syror.
Enligt Annica passar den därför utmärkt för torr och känslig hy, men även för hudtillstånd som eksem och rosacea.
LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling
Retinol - inte en syra men slipar ändå
En annan ingrediens som ofta nämns i kombination med syror är retinol. Retinol är egentligen ingen syra, utan en form av A-vitamin. Molekylerna är små och når ner till det undre hudlagret.
– Retinol har en "cellkommunicerande" förmåga som får gamla celler att bete sig som unga celler igen.
Med andra ord: Retinol håller huden spänstig och ung.
Men är det en produkt för alla?
– Om man är en van användare av syror och har en hud som inte är allt för känslig så kan man uppgradera sin hudvårdsrutin ytterligare med att även addera in retinol. Då pratar vi verkligen hudvård 2.0! säger Annica.
Annons: Hitta bästa priset på populära retinolserum just nu – se Prisjakt (extern länk)
Kan man blanda olika syror?
En fråga som många ställer sig när de ska börja med syror är om det går att blanda olika syror. Det funkar för det mesta, det finns många produkter som innehåller olika sorters syror. Men Annica tycker att man ska vara lite försiktig:
– Det går fint att kombinera olika syror eftersom de jobbar på olika sätt i huden. Men mitt råd är att kombinera syraprodukter från samma hudvårdsmärke i den dagliga hudvårdsrutinen, om man vill vara på säkra sidan. Syrorna kan fungera annorlunda när man mixar, de kan ha olika PH-värden, som avgör hur kraftfulla de är. Det kan då bli svårt att veta hur starka produkterna slutligen blir om man börjar kombinera i den dagliga rutinen ifrån olika märken.
LÄS OCKSÅ: Stort test: Bästa ansiktskrämerna för alla hudtyper
Annica slår också ett slag för att våga blanda retinol och syror, eftersom det gör det förstnämnda mer effektivt.
– Att kombinera både syror och retinol är en effektiv men kraftfull kombination. Syrorna hjälper till att städa och öppna upp och retinolen kan då penetrera ännu djupet ner i huden. Man skapar alltså ett perfekt samarbete mellan syror och retinol. Men som sagt ingen som passar alla utan alltid bäst att konsultera med en hudterapeut innan.
Kan det vara farligt att använda syror i sin hudvård?
– Det finns några faktorer som man ska tänka på när man använder sig av syraprodukter i sin hudvård. Först och främst att välja rätt syrabehandling utifrån sin hud. Även tänka på att vänja in huden ordentligt och börja suggestivt och trappa upp användandet stegvis för att undvika reaktioner i huden. En annan viktig faktor är att alltid använda ett solskydd med en hög solskyddsfaktor då huden blir extra känslig vid användning av exfolierande syraprodukter.
Solskyddet är superviktigt! Hälsoliv har tidigare gjort en stor guide till bästa solskyddet för hela kroppen. Spana in det här.
LÄS OCKSÅ: Hudvårdsforskaren: Här är ingredienserna du ska satsa på i din rutin
Kan man blanda syra med peeling?
Syror blir ett allt mer populärt verktyg för att exfoliera huden, men många använder sig också av peeling med korn i, så kallade mekaniska peelingar.
Kan man kombinera kemisk peeling med mekanisk peeling?
– Vid hudvård på kroppen är det en ganska vanlig kombination av både kemisk och mekanisk peeling som brukar fungera utmärkt då huden på kroppen är lite tjockare. Det går även att kombinera till ansiktet men inte lika vanligt längre. Mekanisk peeling kan lätt bli lite för kraftfullt och i värsta fall ge små skador på hudytan om man har en felaktig mekanisk peeling, säger Annica Forsgren Kjellman.