Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Hudvård

Publicerad 6 apr 2018 16:04

Sola smart – för den snyggaste brännan

Var särskilt noga med att välja hög solskyddsfaktor i början av säsongen.

Var särskilt noga med att välja hög solskyddsfaktor i början av säsongen.

1/2

Foto: Shutterstock / Shutterstock

2/2

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Klart att du ska njuta av solen, men i lagom dos och med rätt solskydd.

Här guidar vi dig till en solsäker sommar! Du får tips på solkräm för både barn och vuxna, veta hur du bäst applicerar solkrämen och när du ska vara extra försiktig.

Helt enkelt hur du får en snygg, säker och hållbar färg i sommar.

Redan i början av maj är solen starkare än vi tror. Sätter du dig i lä en solig dag kan du riktigt känna solens värme. Och det är lätt att bli sittande där - utan en tanke på solskydd - eftersom det är så otroligt skönt efter den långa, mörka vintern.

– Solen tar jättemycket redan nu och det gäller att sakta vänja huden vid solen och vara försiktig, säger Britta Hedefalk som är sjuksköterska och sakkunnig i solfrågor på Cancerfonden.

Det är lätt att tro att bara för att solen känns så mycket starkare utomlands, så är den inte lika farlig här i Sverige. Det gör att vi kan bli lite mer oförsiktiga här, men den nordiska, ljusa huden är inte gjord för så mycket sol, menar hon.  

Det är framför allt viktigt att skydda barnen. Om huden blir röd i solen - vilket faktiskt är en lätt brännskada - påverkar det hur man kan drabbas av sjukdomar i äldre ålder, förklarar Britta Hedefalk.

LÄS OCKSÅ: 5 gyllene regler att bli brun utan att bli bränd  

"Använd en handfull kräm till kroppen och när det gäller ansiktet ska det bli nästan vitt av krämen. Då har du rätt mängd", tipsar Britta Hedefalk, sjuksköterska och sakkunnig i solfrågor på Cancerfonden

Foto: Pressbild

Tänk på: Då är solen som starkast

Samtidigt behöver vi solljuset – vi får vårt D-vitamin till stor del via solen. Men på sommaren kan det räcka med 15 minuter sol några gånger i veckan, sedan mättas upptaget och att ligga och pressa gör mer skada än nytta. 

– Se upp särskilt mellan klockan 11 och 15 på dagarna – då är solen som starkast och tänk på att det går att njuta även i skuggan.

Skugga, kläder och solfaktor - den ordningen borde vi rätta oss efter, tycker Britta Hedefalk.

– Solfaktorn skyddar mot ytliga brännskador, den skyddar inte mot malignt melanom så fokus borde egentligen vara på hur vi beter oss i solen och inte på vilken faktor vi har. 

Tänk också på att du får färg även i skuggan och att du kan skydda med kläder. Ju tätare tyg desto bättre skydd - en tunn T-shirt motsvarar exempelvis endast solskyddsfaktor 7. 

Det bra att börja med 30-50 som solskyddsfaktor och sedan kan man trappa ned lite när man fått lite färg

Men visst behöver vi solskyddsfaktor – särskilt viktigt till exempel om vi ska vara på stranden. 

– Det bra att börja med 30-50 som solskyddsfaktor och sedan kan man trappa ned lite när man fått lite färg, men det är olika hur känsliga vi är, påpekar Britta Hedefalk.

Tipset är: Smörj dig åtminstone 15 minuter innan du går ut i solen så den hinner sjunka in ordentligt. Var särskilt noga med att välja hög solskyddsfaktor i början av säsongen innan huden hunnit vänja sig. 

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om solskydd och SPF på 3 minuter – så solar du säkert 

"När det gäller ansiktet ska det bli nästan vitt av solkrämen"

SPF står för solskyddsfaktor och ger oss ett hum om hur länge vi kan vara i solen med den som skydd jämfört med att vara utan den. Om du till exempel blir röd efter 10 minuter i solen klarar du dig en timme med solskyddsfaktor 6.  

Men har du inte rätt mängd får du inte skyddet som står på burken.

– Använd en handfull kräm till kroppen och när det gäller ansiktet ska det bli nästan vitt av krämen. Då har du rätt mängd, hälsar Britta Hedefalk. 

Stryk på en omgång till om du är lite längre i solen, varannan timme är en bra riktlinje - och dessutom efter bad.

Huden i ansiktet är också känsligare och behöver högre faktor. Se till att solkrämen skyddar mot både UVA- och UVB-strålar.

– Vi älskar solen och vill ju kunna njuta av den länge. Men då måste vi vara försiktiga, hälsar Britta Hedefalk.

LÄS OCKSÅ: Solskydd för barn: Bara 3 av 13 får godkänt 

"När det gäller ansiktet ska det bli nästan vitt av krämen. Då har du rätt mängd", säger Britta Hedefalk på Cancerfonden.

Foto: Shutterstock / Shutterstock

Så applicerar du din solkräm - steg för steg:

1. Smörj dig innan

Börja med att smörja in dig med ett lager solkräm redan innan du är ute i solen, minst 20 min innan, så att det hinner sjunka in ordentligt.

2. Snåla inte med krämen

Om du smörjer in dig med en för liten dos kräm, vilket många gör, blir solskyddet lägre än den angivna SPF:n. Solkrämen ska vara täckande över hela kroppen. Efter bad eller efter några timmars lek i solen behöver det bättras på med ytterligare kräm. Glöm inte öron, nacke, läppar och händer och fötter.

3. Kläder som skydd

Täta tyger skyddar mot solen, men en tunnare T-shirt ger endast solkyddsfaktor 7 som skydd. Håll upp plagget mot solen för att se tätheten på plagget. Glöm inte att smörja in de delar som inte täcks av kläder.

Tänk på att barn under ett år inte ska utsättas för direkt solljus och att äldre barn som vistas i stark sol bör skyddas med kläder, solhatt samt solkräm på oskyddad hud. Källa: Läkemedelsverket

Foto: Fotolia

LÄS OCKSÅ: STORT TEST: Bästa ansikts- och dagkrämerna för alla hudtyper 

Kemiskt eller fysikaliskt skydd?

Som konsument hör man ibland talas om att det finns fysikaliska och kemiska filter i solskyddsmedel. Skillnaden mellan dessa filter är att de har olika sätt att ”filtrerar” bort UV-strålningen från huden. Informationen kommer från Läkemedelsverket.

Kemiska filter: Lägger sig på hudytan och "absorberar" den farliga strålningen och omvandlar den till ofarlig strålning.

Fysikaliska filter: Ett fysikaliskt solskydd är gjort på naturliga mineraler. Lägger sig ovanpå huden och reflekterar bort solens strålar. Titanoxid eller zinkoxid är godkända som fysikaliska UV-filter.

Solkräm för barn - 4 favoriter

ACO Kids Sensitive Sun Cream SPF 30

Pris: Hitta billigaste priset på denna solkräm just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Synlig vid applicering så att du inte missar att smörja in vissa områden. Har ett fysikaliskt filter som inte tas upp av huden. 

Sun Spray Parfymfri Solskyddsfaktor 15 från Änglamark

Cirkapris: Drygt 90 kronor (finns enbart på Coop)

Svanenmärkt och fri från parfym.

Loveas solskyddsprodukter inom serien BIO

Pris: Hitta billigaste priset på denna solkräm just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Vattenfasta produkter och fria bland annat från parabener, syntetiska komponenter och färger. Innehåller inga nanopartiklar. Har nominerats för bästa ekologiska solskyddsprodukt av Organic beauty awards 2017. 

Eco Cosmetics Baby & Kids Solkräm

Pris: Hitta billigaste priset på denna solkräm just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Solkräm med hög skyddsfaktor (SPF 50+) för barn. Är vattenfast och innehåller inte nanopartiklar eller kemiska filter. Den är också helt parfymfri. 

Andra solskydd för barn:

Zunblock UV-Set Stars Navy/Red

Kortärmad tröja med matchande shorts som har snörning i midjan. Tröjans dragkedja är utrustad med ett mjukt skydd som gör att kedjan inte skaver. Zunblock har fått bra resultat i tester över solskyddande kläder för barn. 479 kronor, Jollyroom.se 

UV-dräkt med korta ben och ärmar

Randig UV-dräkt i rak modell med korta ben och trekvartslånga ärmar. Alla Kappahls UV-kläder går igenom extern testning för att säkra att dess inbyggda solskyddsfaktor ger ett skydd mot minst 97,5% av solens strålar. 299 kronor, Kappahl.

Kortärmad UV-dräkt

Kortärmad UV-dräkt med skyddande nackkrage och dragkedja framtill samt korta ben i smidigt material. Playshoes torkar snabbt. 269 kronor, barnresebutiken.se

Solglasögon för barn

Solglasögon för barn i tåligt och böjbart material utrustade med spegelglaslinser som skyddar både mot UVA- och UVB-strålning och har högt motstånd mot repor. Shadez är fria från BPA, ftalater, vinyl, PVC och bly. 199 kronor, barnresebutiken.se

Solskyddskeps

Solskyddskeps i ett återvunnet tyg med UV-skydd. UPF 50 (Ultraviolet Protection Factor) innebär ett 98 procentigt skydd mot de farliga UV-strålarna. Solhatten torkar snabbt och har resårband för bra passform. Finns i blått och rosa. 149 kronor, Polarn och Pyret.

Badtröja med UV-skydd

Badtröja med lång ärm i ett återvunnet tyg med UV-skydd. UPF 50 innebär ett 98 procentigt skydd mot de farliga UV-strålarna. Extra mjuka sömmar som inte skaver. Finns även i rosa/turkos. 249 kronor, Polarn och Pyret.

UV-overall

UV-overallen Odessa andas och torkar snabbt. UV-skydd 50. Finns i flera olika färger. 349 kronor, Reima.com

Solkräm för vuxna - 5 favoriter:

Lovea Sun Screen Moisturizing Spray SPF 30 BIO

Pris: Hitta billigaste priset på denna solkräm just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Loveas ekologiska solskyddsprodukter är fria bland annat från parabener, silikon och innehåller över 98 procent naturliga ingredienser. 

Biosolis Melt-In Cream SPF 30

Pris: Hitta billigaste priset på denna solkräm just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Vann kategorin årets solprodukt i Organic Beauty Awards 2017. Innehåller inte nanopartiklar eller zinkoxid. Lämnar inga vita rester på huden om du smörjer in dig ordentligt. 

Cliniderm Tan Boosting Protection SPF 15

Pris: Hitta billigaste priset på denna solkräm just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Har ett komplex som ökar hudens egna melaninproduktion för att gradvis förstärka och förlänga hudens solbruna färg. Lotionen skyddar huden mot solskador och för tidiga ålderstecken. Lotionen är extra vattenresistent, oparfymerad och utan alkohol. 

ACO Sun Lotion SPF 30

Pris: Hitta billigaste priset på denna solkräm just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

Intensivt återfuktande solkräm som absorberas snabbt utan att kladda och är fri från alkohol och färgämnen samt extra vattenresistent. Anpassad för känslig hud och är dermatologiskt testad. Oparfymerad. 

Riemann P20 10HR Sun Protection SPF20

Pris: Hitta billigaste priset på denna solkräm just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)

En produkt som fått gott betyg av användare och godkänt i tester efter skadliga ämnen. 200 ml. 

Skydda dig själv – och naturen

Det finns antingen kemiskt eller fysikaliskt filter i solskyddsmedel. Skillnaden är hur de skiljer bort strålningen från huden. Fysikaliska filter reflekterar bort solens strålar. Kemiska filter suger åt sig den farliga strålningen och gör den ofarlig i en kemisk process – det råder dock lite delade meningar om dessa ämnen är farliga såväl för hälsan som för miljön. 

Naturskyddsföreningen förordar Svanenmärkta solskyddskrämer. Svanen ställer bland annat krav på att kemiska UV-filter inte får spridas i naturen. Nanomaterial i UV-filter får godkänt endast om användningen är bevisat säker för hälsan. Det finns ett sjuttiotal produkter att välja på. Kolla på svanen.se.

Källa: Läkemedelsverket och Naturskyddsföreningen

Bränt dig i solen? Testa lugna med aloe vera

Aloe vera är sedan länge känd för att vara läkande och återfuktande för huden. Urtekram Aloe Vera Gel är helt fri från parabener, syntetiska tillsatser och mineraloljor. Finns bland annat på apotea.se, bodystore.com och cdon.com

Relaterat