Sminktips vid rosacea: Så tonar du ner rodnaden

Man kan dämpa rosacea med hjälp av smink. Här tipsar makeupartisten om hur du gör för att lyckas tona ner rodnaden.

Foto: Shutterstock

Man kan dämpa rosacea med hjälp av smink. Här tipsar makeupartisten om hur du gör för att lyckas tona ner rodnaden.

Rosacea är en vanlig hudsjukdom, som gör huden röd och inflammerad. Det finns inget botemedel, men symtomen går att lindra och sminka över.

Här är makeupartistens bästa tips för att dämpa blossande rodnad med makeup – utan att irritera huden.

Kan rosacea bli värre av smink? Det är väldigt individuellt, men eftersom det handlar om en inflammation i huden finns det vissa saker som kan trigga och förvärra. 

– Det finns inget kort och riktigt svar på den frågan, det många upplever är däremot att starkt parfymerade skönhetsprodukter, eller väldigt feta produkter samt produkter som innehåller mycket alkohol kan förvärra. Men så är inte fallet för alla, säger makeupartisten Dominika Newelska.

Ett generellt råd är att undvika starkt parfymerade produkter och i stället välja sådant som är allergivänligt och anpassat för känslig hy.

Vad är rosacea?

Rosacea är en inflammatorisk hudsjukdom. Den drabbar tio procent av befolkningen och de flesta som får den är mellan 20 och 30. Den yttrar sig som rodnad, knottror och varfyllda blåsor, koncentrerat till pannan, näsan, kinderna och hakan. Vad som orsakar rosacea är oklart, men riskfaktorer är väldigt ljus hy, solskador och solexponering. Det går inte att bota rosacea, men det finns olika sätt att lindra symtomen.

Källa:  Netdoktor.se 

– Många upplever att mineralbaserad makeup är extra bra men det är väldigt individuellt och man får prova sig fram, säger Dominika Newelska.

Mineralsmink finns både i puder och i flytande form, och är gjort på mineraler från till exempel zink, titan och järn som finmalts, och fritt från kemikalier. 

Tänk också på att välja rengöringsprodukter och annan hudvård som också är anpassad för känslig hy.

Foto: Christian Ghazal

Dominika Newelska är utbildad makeupartist och programledare för Hälsolivs webb-tv-serie ”Skönhetsakuten”.

LÄS OCKSÅ: Skönhetsakuten: Så täcker du mörka ringar under ögonen

Hur sminkar man över rodnad?

Många med rosacea vill gärna använda smink för att dämpa den blossande huden. Dominika har ett bra knep: 

– En grön eller gul primer som dämpar det röda kan vara bra att grunda med. Dels för att neutralisera rodnad men också för att hålla din makeup på plats.

Det låter kanske konstigt, men grön och rött är motsatsfärger om man tittar på färghjulet, och det innebär att de ”släcker” varandra om de blandas. Vill man tona ner rodnad i hela ansiktet kan man välja en primer med grönt i. Vill man punktbehandla finns det gröna concealer med mer pigment i. Tricket här är att vara sparsam och bygga upp vid behov. Följ sedan upp med foundation och vanlig concealer.

– Det går bra att sminka över, men kan vara olika svårt beroende på rodnad. Rodnaden i huden kan vara mer blossande ibland och mindre framträdande andra dagar, så därför skulle jag rekommendera en foundation som går att bygga upp täckningsgraden till de dagar och områden du behöver lite mer, säger makeupartisten.

LÄS OCKSÅ: Är din rodnad rosacea? Här är allt du behöver veta om symtom, diagnos och behandling

Måste man undvika rött läppstift?

Rött läppstift och rouge som drar åt rött eller rosa har en tendens att framhäva det röda i ansiktet. Om man har byggt upp en bra täckning med foundation behöver det inte bli ett problem.

Tycker man om rött läppstift eller inte kan motstå riktigt rosigt rouge ska man så klart fortsätta använda detta – det finns inget rätt eller fel när det kommer till smink. Men om man är ute efter att dämpa sin rosacea är det bättre att avstå från rött och rosa och i stället investera i produkter som går mot persikofärgat, brons eller beige. 

PRODUKTTIPS: Smink vid rosacea

1. Bareminerals Barepro performance wear liquid foundation är en flytande mineralfoundation som går att bygga upp till full täckning. 

Annons: Köp mineralfoundation från Bareminerals här (extern länk)

2. Physicians formula är ett budgetmärke anpassat för känslig hy. Den här concealer-duon kommer i grönt och gult – just de färgar man ska använda för att korrigera rödhet.

Annons: Köp korrigerande concealers från Physicians Formula här (extern länk)

3. Maria Åkerbergs läppstift Lip care colour i färgen ”Just nude” är både vårdande och snyggt. Dessutom fri från mineraloljor, en ingrediens som många med rosacea upplever förvärrar rodnad.

Annons: Köp läppstiftet från Maria Åkerberg här (extern länk)

4. Estelle & Thild Biomineral fresh glow satin blush i färgen ”Sweet coral” är ett mineral-rouge i en ljus korallfärg, som passar perfekt om man är rödare i hyn.

Annons: Köp rouget från Estelle och Thild här (extern länk)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här