Slipp torra läppar i vinter – tips på vårdande produkter

Balsam, cerat eller serum? Det finns många vårdande läpprodukter där ute.

Foto: Shutterstock

Balsam, cerat eller serum? Det finns många vårdande läpprodukter där ute.

Måste torra läppar höra vintern till?

Med exfoliering och ett bra läppcerat går det att förebygga fnas och stramhet.

I den här artikeln får du en snabb guide och tips på åtta härliga produkter.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

När luften är torr och kall (det vill säga under en ganska stor del av året i Sverige) brukar det ta ut sin rätt på huden. Inte minst läpparna. De tenderar att bli nariga och för många är svidande torrsprickor vardag. Aj!

Så vad kan man göra åt torra läppar? Det krävs egentligen bara två steg.

STEG 1: EXFOLIERA

Ett vanligt problem när läpparna blir torra är att huden börjar fnasa. Om man drar med fingret över läppen kan man känna tunna hudflagor som reser sig. Det kan strama och svida och ger inte en särskilt bra grund om man till exempel vill bära läppstift. Dessutom är det svårt att återfukta läpparna när död hud ligger i vägen.

Då kan det vara bra att försiktigt exfoliera läpparna. Genom att blöta en vanlig frottéhandduk i ljummet vatten och sedan försiktigt massera läpparna kan man komma långt.

Andra föredrar att använda sig av läppskrubbar för att bli kvitt fnaset. Basen är ofta någon slags olja och peelingkornen som används kan till exempel vara sockerkristaller, kaffe, hela eller delar av fruktkärnor eller krossade havregryn. Skrubbar som man köper i butik kan också innehålla enzymer, vitaminer eller syror som på kemisk väg peelar läpparna och boostar cellförnyelsen.

Man ska vara försiktigt när man peelar eftersom det finns en risk att den känsliga huden på läpparna faktiskt kommer till skada. Helst ska man inte skrubba mer än två gånger i veckan, och det ska aldrig göra ont. 

Lush Mint julips läppskrubb

Annons: Hitta bästa priset på Lush:s mintiga läppskrubb just nu – se Prisjakt (extern länk)

Liten smidig förpackning som är lätt att ha med i necessär eller väska. Det river ordentligt på läppen så man får vara väldigt varsam vid behandling. Skrubben luktar och smakar pepparmynta och lite vanilj. Sockerkornen skrubbar medan jojobaolja återfettar.

Lip scrub, Frank body 

Annons: Hitta bästa priset på Frank body lip scrub just nu – se Prisjakt (extern länk)

En dryg skrubb för kaffeälskare! Med ingredienser som malda kaffebönor och arabicaolja doftar och smakar denna skrubb som kaffe. Tyvärr är det svårt att hålla tungan borta från läpparna. Sockret i skrubben smälter efter ett tag, men inte så snabbt att man inte hinner massera. Beskrivningen utlovar ett plump och put efter användning, vilket inte riktigt stämmer. Men den får bort fnasig hud!

7 herbs lip scrub, Erborian

Annons: Hitta bästa priset på läppskrubben från Erborian just nu – se Prisjakt (extern länk) 

En väldigt snäll läppexfoliering från Korea. Mixen av sockerkristaller och sju olika örter ska både återfukta och peela läpparna på ett skonsamt sätt. Skrubbkornen är få och konsistensen är rik och kladdig. Under massagen känns det inte som att något händer, men när produkten torkas av följer död hud med!

LÄS OCKSÅ: Fnasiga läppar – så botar du dem med hudterapeutens enkla råd

STEG 2: VÅRDA

Det andra steget för att ”bota” torra läppar är att återfukta och återfetta. Fukt behövs för att läpparna ska hålla sig mjuka och smidiga. När det är kallt ute är det svårt för huden att behålla fukt, även om man tillsätter den genom produkter, och därför behövs fett som man låsa in fukten.

Lip serum, Verso

Annons: Hitta bästa priset på Versos läppserum just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett återfuktande och lyxigt läppserum med retinol i. Det här serumet är perfekt att ha på läpparna innan läggdags, så att det får en chans att jobba över natten, eller under ett cerat eller balsam under dagen. Serumet har en tunn konsistens som snabbt går in i huden och huvudingrediensen retinol är känd för att vara cellförnyande.

Shea lip mask, Sephora

Pris: 35 kr/styck, Sephora eller Sephora.se

En sheetmask, fast bara för läpparna… Det känns måhända lite fånigt att ha i ansiktet, men är en 15 minuters snabbkur för torra läppar. Den innehåller olivolja och sheasmör som ska återfukta och hjälpa nariga läppar att läka. När masken väl är på plats sitter den där den ska, och man kan gå omkring och uträtta sina vanliga bestyr under verkningstiden. Efteråt känns läpparna lena och mjuka. Det blir en del överskottsformula kvar i botten som man kan spara och dutta på dagen efter.

Honey trap läppbalsam, Lush

Pris: 119 kr/12g, Lush eller Lush.se

En gudagåva för nariga läppar! När man läser ingredienslistan förstår man att innehållet i den lilla plåtdosan kommer göra underverk: honung, havre, sheasmör olivolja, mandelolja och bivax. Konsistensen är något grynig, men när den värms upp av huden försvinner klumparna och formulan känns mjuk och härlig. Varje applicering sitter länge, och man behöver inte särskilt mycket vid varje påsmetning. Det doftar och smakar verkligen honung och mint. 

Certified organic lip balm, Inika 

Annons: Hitta bästa priset på Inikas ekologiska läppbalsam just nu – se Prisjakt (extern länk)

Ett lyxigt och ekologiskt lypsyl med en doft av pepparmintsolja. Plus för den eleganta och smidiga förpackningen, den är långsmal och har ett lock som klickar på bra och stannar där. Man slipper med andra ord kladd i handväskan på grund av lock som faller av när man i brådskan har missat att sätta på ordentligt. Produkten innehåller sheasmör och kokosolja och ska göra läpparma naturligt mjuka. Den har en ganska fast konsistens vilket gör den lätt att applicera och den efterlämnar inga kladdiga läppar. Funkar också alldeles utmärkt att använda över ett färgat läppstift för en extra mjukhet. Prislappen är hög vilket drar ned betyget men den är dryg och räcker länge.

Lip conditioner, Esse

Annons: Hitta bästa priset på Esses läppmjukgörare just nu – se Prisjakt (extern länk)

Vid appliceringen känns balsamet svalt mot läppen och konsistensen är lite som honung. Det känns som att den under ett kort tag ”flyter runt” på läppen och det tar ett litet tag innan balsamet har sjunkit in. Läpparna lämnas sedan återfuktade efter användning men låser inte in fukten så länge som önskat – det krävs ganska många appliceringar om dagen. Plus är att produkten är vegansk och hela Esse Probiotic Skincare är ekologiskt och rättvisemärkt!

LÄS MER: Torra läppar: Slipp bli beroende av cerat

LÄS MER: Guide: Enkla hudvårdstipsen som gör din hud redo för vintern

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här