Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Har du koll på vad de olika ingredienserna i din hudvård gör?
Har du koll på vad de olika ingredienserna i din hudvård gör?
Har du koll på vad de olika ingredienserna i din hudvård gör?
Vilka hudvårdsingredienser passar dig?
Vilka hudvårdsingredienser passar dig?
Vilka hudvårdsingredienser passar dig?
1 AV 2
Har du koll på vad de olika ingredienserna i din hudvård gör?
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Vilka hudvårdsingredienser passar dig?
Foto: Shutterstock

Det här behöver du veta om din hudvård

Retinol, hyaluron och AHA-syror  – vad är det?

Skönhetsprodukter är fullsmockade med ämnen som passar olika bra för olika hudtyper. Här är ingredienserna du borde ha koll på.

Vad passar på torr hy, vad är bra mot akne och vad är effektivt mot pigmenteringar? Att hitta rätt bland skönhets- och hudvårdsprodukter kan vara svårt. Därför har vi listat några vanliga ingredienser som är bra att hålla koll på.

AHA

Förkortning för Alpha Hydroxy Acid, på svenska alfahydroxidsyra. Det här är ett samlingsnamn för olika slags vattenlösliga syror som utvinns ur sockret från olika frukter och växter. Av den anledningen kallas det även för fruktsyror. Syrorna kan ha olika specialområden men används ofta i exfolierande produkter. Vanligaste syrorna är mjölksyra och glykolsyra.

LÄS MER: Behandla med AHA-syra hemma – produkterna som verkligen fungerar (DAMERNAS VÄRLD)

Aloe vera

Utvinns ur växten med samma namn. Populär ingrediens i många naturläkemedel, då den har inflammationshämmande egenskaper. I hudvård används den bland annat för att lindra torrhet, irritation och solsvedd hud.

LÄS OCKSÅ: Hudexperten: Så slipper du torr hy i vinter

BHA

Står för Beta Hydroxy Acid, betahydroxisyra. Det här är ett annat namn för salicylsyra. Medan AHA är vattenlösliga är BHA-syra fettlöslig, vilket gör att de kan tränga sig djupare in i huden och lösa upp talg i porerna. BHA passar därför bra för fet hy som är acnebenägen. De antiinflammatoriska egenskaperna gör att den också kan användas på rosacea och eksem.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling 

C-vitamin

C-vitamin kallas också för askorbinsyra. Den peelande syran ger huden glow och hjälper också till att ge guden en jämnare ton, till exempel vid melasma och andra pigmentförändringar. Är också en vanlig ingrediens i solskydd.

Glycerin

Vattenlöslig alkohol som återfinns i fett. Inom hudvård används glycerin som en mjukgörande men framför allt fuktbalanserande ingrediens. Den är effektiv när det kommer till att dra fukt till huden. Glycerin finns naturligt i vår hud och hjälper till att skydda huden, påskynda sårläkning och bevarar elasticitet.

Glykolsyra

Gykolsyra utvinns naturligt ur sockerrör. Eftersom den har den minsta molekylstorleken av alla AHA-syrorna kan glykolsyran gå ner i huden snabbt och djupt. Den slipar huden men är liksom alla AHA-syror en bra fuktbindare. Den passa torr hy men är också effektiv mot akne och förstorade porer.

Hyaluronsyra

Finns naturligt i vår hud men är även vanligt i fuktkrämer. En otroligt effektiv fuktbindare som både drar till sig och bevarar fukten i det yttersta hudlagret. När den används i vanlig hudvård är molekylerna för stora för att hyaluronsyran ska kunna tränga ner på djupet och fylla på några naturliga depåer av hyaluron, men den kan den ge huden en tillfälligt "plumpande" effekt.

LÄS MER: Produkterna med hyaluronsyra som är värda att investera i (DAMERNAS VÄRLD)

Mandelolja

En skonsam olja som utvinns ur sötmandel och är rik på E-vitamin. Finns i många skönhetsprodukter, men kan också användas som den är. Den har många användningsområden, från sminkborttagning och hårinpackning till nagelbandsolja. Lämpar sig för känslig, torr hy.

LÄS OCKSÅ: Mandelolja - minst lika bra som kokosolja?

Mjölksyra

En AHA-syra. Mjölksyra hjälper till att ge huden lyster genom att peela bort döda hudceller. Den är även en fuktighetsgivare, eftersom den binder fukt till huden. Specialområden är solskadad hud, reducering av pigmentfläckar och ålderstecken, som fina linjer.

Har du koll på ingredienserna i din hudvård? Foto: Shutterstock

Niacinamide

En aktiv form av Vitamin B3 som är aktiv mot förstorade porer. Den har ingen peelande effekt, utan jobbar i stället med att förstärka hudens naturliga elasticitet. Kan minska uppkomsten av akne och även reducera fina linjer och jämna ut hudtoner. Återfinns ofta i serum- och boosterprodukter.

Panthenol

Även kallad Provitamin B5. I hudvård är det här en ingrediens som både återfuktar och återfettar huden, vilket gör den optimal för hud som har brist på både fett och fukt. Den verkar också lugnande på irriterad hud.

Peptider

Peptider är delar av protein, uppbyggda av aminosyror. De hjälper hudens egen produktion av kollagen, som ger huden sin spänst. Peptider återfinns därför i många anti-age-produkter.

LÄS MER: Bäst i test – produkterna med peptider värda att investera i (DAMERNAS VÄRLD)

Retinol 

A-vitamin är en stor familj av sammansättningar, som ofta går under samlingsnamnet retinoider. En av de mest effektiva och populäraste retinoiderna är retinol. Retinol är känd för att vara djupgående antioxidant som i huden omvandlas till A-syra. Den ökar cellförnyelsen, motverkar bildandet av fria radikaler och är effektiv mot akne eftersom den minskar bakteriebildning. På marknaden finns retinol i till exempel serum.

LÄS MER: Produkterna med retinol som verkligen fungerar (DAMERNAS VÄRLD)

Ubiquinon

Kallas också för Q10 och är en antioxidant som finns naturligt i vår hud. I hudvård sägs den ha antiinflammatoriska egenskaper samt kunna främja produktionen av proteinet kollagen. Dock har det gjorts studier som avvisar att ubquinon kan reducera rynkor. Molekylstorleken är så stor att ubiquinon har svårt att ta sig igenom det översta hudlagret.

Vitamin E

Den här antioxidanten är en populär ingrediens i så väl ansiktsrengöring som toners och ansiktskrämer. Den återfinns också i produkter som är framtagna för att "reparera" huden. Den hjälper huden att bevara fukt och minskar bildandet av fria radikaler.