Anna-Lena Hultgren, medicinsk fotterapeut, ger sina bästa tips för hur man får sina sommarfötter. Man ska till exempel vara tvätta och smörja fötterna varje dag.
Anna-Lena Hultgren, medicinsk fotterapeut, ger sina bästa tips för hur man får sina sommarfötter. Man ska till exempel vara tvätta och smörja fötterna varje dag. Foto: Privat

Så får du sommarfina fötter – experten tipsar

Nu när sommaren är här sätter vi sandaler och flip-flops på fötterna igen. 

Men nageltrång, svamp och vårtor kan göra promenaderna till en smärtsam historia. 

Här är fotexpertens tips för fina sommarfötter. 

– Det är viktigt att man tvättar fötterna och byter strumpor varje dag, säger Anna-Lena Hultgren, medicinsk fotterapeut. 

Nageltrång, vårtor, förhårdnader, liktornar, svamp och torra hälar. 

Tyvärr finns en massa olika åkommor som kan göra sommarens sandalpromenader både smärtsamma. 

Som tur är, är det inte särskilt svårt att sköta fötterna – däremot är det viktigt att hålla efter dem varje dag. Anna-Lena Hultgren, auktoriserad fotterapeut, förklarar: 

 Man ska ha bra skor och så ska man smörja in fötterna varje dag med en bra fotsalva, inte med body- eller hudlotion. Det är viktigt, säger Anna-Lena Hultgren och fortsätter: 

– Och man ska inte klippa sina tånaglar för kort, för då kan man få nageltrång. 

Allra helst ska man klippa tånaglarna lite rakt och sedan fila till kanterna. 

”Många gör fel skoval”

När det gäller fotvård för sommaren med sig ett par särskilda utmaningar. Värmen, som ger svettiga fötter, innebär en ökad risk för hudsvamp. Tyvärr riskerar även vårt val av skor att ställa till det för fötterna. 

– Många gör fel skoval. Man köper en billig sko som är platt, låg, inte har bra sulor eller är uppbyggd inuti för foten. Flip-flops, som många använder nu, är egentligen värdelösa för foten. Det är ingen stryka eller styrsel i dem och man spänner tårna när man går. Det är en akut ”springa-till-stranden-sko”, ingen sko att gå på stan i, säger Anna-Lena Hultgren. 

Behandla torra hälar genom att fila. Smörj med en fet salva.

Särskilda utmaningar på sommaren 

Vad är det särskilt viktigt att tänka på när det är sommar?

– Sola inte för mycket. Det är jätteviktigt att smörja fötterna. Det är A och O när man har sprickor och torra hälar. Man ska undvika att få skoskav, som man lätt får när det är varmt. Och man ska ha skor som sitter bra, säger Anna-Lena Hultgren och fortsätter:  

– När det är varmt svullnar fötterna lättare och då är det bra att veta att det finns stödstrumpor och stödankelsockor att köpa. Det håller svullnanden borta.  

Anna-Lena Hultgren tipsar den som gärna målar tånaglarna att använda underlack.

– Röda nagellack missfärgar ofta naglarna, så det är jätteviktigt att man använder ett underlack. Har man underlack kan man sedan ha lack i vilken färg som helst, säger hon.  

 

LÄS MER: Så blir dina fötter lena – på bara 10 minuter 

 

Så blir du kvitt de vanliga fotplågorna

Fotvårtor 

Symptom: Det är små vårtor som växer inåt eller utåt. Det syns ofta små svarta prickar – som i verkligheten är blodkärl – i dem. Det gör ont när man går på grund av trycket. 

Så undviker du: Gå inte barfota. Ha en bad- eller strandsko när du duschar på gymmet eller i badhuset, så slipper du bli smittad.  

Behandling: Det finns olika sorters flytande vårtmedel och frysbehandlingar att ta till. Kan man inte bli kvitt fotvårtorna själv kan man gå till en fotterapeut. 

 

Torra hälar

Symptom: Man kan få sprickor och hudflagor.  

Så undviker du: Man ska smörja med en lite fetare fotsalva och fila lite lätt med en vanlig sandpappersfil. 

Behandling: Samma som ovan. Det kan även vara en god idé att ha en sko med en hälkappa så att inte foten får svälla ut. Det motverkar uppkomsten av sprickor. 

 

Liktornar och förhårdnader

Symptom: Liktornar ser som ett litet knappnålsöga, som gör jätteont eftersom den trycker in i huden. Liktornar uppstår på grund av hårt tryck. Förhårdnader bildas för att skydda fötterna, men det kan bli "för mycket" och det är då som liktornar bildas.   

Så undviker du: Man ska ha fotriktiga skor som inte trycker. Man ska inte sätta ett vanligt plåster över en liktorn utan i stället avlasta med en slags tåtuta eller ring av skumgummi, gel eller silikon.

Behandling: Ofta kan man inte bli kvitt en liktorn på egen hand eftersom de sitter så djupt. Då ska man i stället gå till en fotterapeut som kan slipa, fräsa, borra ur eller skära bort dem. Sedan smörjer och avlastar man. 

 

Nagel- och hudsvamp

Symptom: Det finns flera olika sorters nagel- och hudsvamp. Nagelsvamp gör tånaglarna gula eller bruna. Hudsvampen gör ofta att man blir torr, sprickig och fnasig mellan de små tårna.   

Så undviker du: Hudsvampen kommer utifrån, medan nagelsvampen oftast kommer inifrån kroppen. Har man hudsvamp ska man tvätta fötterna, torka sig noga mellan tårna och byta strumpor varje dag. Nagelsvampen är svår att undvika. 

Behandling: Har man nagelsvamp ska man gå till en fotterapeut, för då behöver man slipa ner tånaglarna och rensa rent. Sedan finns olika medel man kan sätta på tånaglarna och fötterna samt – i sista hand – tabletter man kan äta för att bli kvitt nagelsvampen. Nuförtiden kan man även behandla nagelsvamp med laser. Mot hudsvamp finns speciella fotbad och därtill kan man smörja med olika svampmedel. 

 

Nageltrång

Symptom: Huden runt nageln kan svälla upp, det blir sårigt och kan bli varigt. Det uppstår ofta på grund av feltryck av skon och för att man klippt tånaglarna fel. 

Så undviker du: Man ska ha skor som inte trycker på tårna och se till att inte klippa tånaglarna för kort. 

Behandling: Har man drabbats av ett svårt nageltrång ska man få till en fotterapeut hjälper till att korrigera nageln. Det finns flera olika metoder för detta. I regel behöver fotterapeuten plana ut nageln, eftersom den ofta är lite rundad. När nageln planas ut minskar trycket ner i nagelvallarna. Man kan även operera nageltrång. 

 

Källa: Anna-Lena Hultgren, auktoriserad fotterapeut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande