Fotterapeuten Carola berättar hur du får fina, lena och smidiga fötter.

Så får du smärtfria och fina fötter

Nageltrång, torra hälar, fotsvamp och vårtor kan göra promenaden till en smärtsam historia.

Här är fotexpertens bästa tips för smärtfria, fina och lena fötter

– Glada fötter behöver omsorg, säger Carola Richardson, auktoriserad fotterapeut.

Enligt tidigare statistik från Sveriges fotterapeuter har tre av fyra svenskar någon gång haft problem med fötterna. Bland vanliga åkommor finns vårtor och svamp.

Vårtvirus och svamp trivs i varma, fuktiga miljöer och smittar ofta i allmänna duschar. Därför kan badskor vara en enkel metod att slippa problemen. Har olyckan varit framme finns behandling, men både vad gäller vårtor och svamp är det viktigt att behandla tidigt.

Presenteras av Nalox

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som Nalox valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Nalox är en medicinteknisk produkt. Läs bruksanvisningen noga före användning. Marknadsförs av Mylan AB. www.mylan.se

Viktigt att behandla dina fötter tidigt

Inte minst om du fått så kallad trådsvamp (Dermatofyt) som ger symtom som sprickor och uppluckrad hud. Problemen startar oftast mellan lilltå och ringtå. På nageln kan trådsvampen ge missfärgning och nageln kan släppa i framkant.

Trådsvampen måste man behandla i ett tidigt skede. Då är den ganska lättbehandlad, men om man går med den länge och den går djupt ner i hud och upp i naglar är den jättesvår att behandla. Men många har svamp utan att veta om det, man kan säga att det är en dold sjukdom, säger Carola Richardsson.

För att ta hand om dina fötter och slippa torra hälar och förhårdnader har Carola Richardsson enkla riktlinjer: Sommarglada fötter behöver omsorg med lite fotbad i bland och fet salva.

– Och smörj, smörj, smörj. Det är nummer ett. Och fila lagom.

Välj rätt skor

Rätt skor är också viktigt för att slippa ledsna, onda fötter. Välj skor som inte trycker och sitter åt, det kan leda till förhårdnader och liktornar. Du kan med fördel välja ett par sommarsandaler med hel hälkappa. Har du helt öppna skor blir huden torr vilket kan leda till spruckna, torra hälar och hälar som redan är spruckna får svårare att läka.

Den som vill piffa naglarna med lite färg kan göra det utan problem. Men det finns ett par saker som är bra att ha i bakhuvudet.

– Använd underlack om du målar naglarna röda. Rött nagellack innehåller gula pigment som kan missfärga naglarna. Och använd inte lack om du har nagelsvamp, då växer svampen ännu mer under det lufttäta lacket, säger Carola Richardsson.

LÄS MER: Stretcha dina fötter! Tre effektiva övningar

Glada fötter – så gör du

Fotvårtor 

Symtom: Vårtor, ofta blomkålsaktiga och cirkelrunda med onda förhårdnader kring, beror på ett virus. Det är lätt att förväxla en vårta med en förhårdnad, men vårtan kan kännas igen på att den oftast har små svarta prickar i mitten. Det finns ett hundratal vårtvirus.

Så undviker du: Vårtviruset trivs i våta, varma miljöer och sprids lätt i offentliga duschar. Använd badskor när du vistas i duschen på exempelvis badhuset eller gymmet.

Behandling: Om olyckan varit framme kan du behandla en vårta med receptfria läkemedel som finns hos apotek och hos fotterapeuter. Du kan också få hjälp hos fotvården som kan skära bort förhårdnader kring vårtan. En del salonger kan även frysa bort den. Du kan fila på en vårta, men var försiktig och använd gärna en speciell fil så att du inte sprider viruset vidare.

Torra hälar är vanligare på sommaren. Foto: Arve Bettum / ARVE BETTUM

Torra hälar 

Symtom: Huden blir sprucken och torr. Torra hälar är vanligare på sommaren eftersom många går barfota eller i öppna sandaler.

Så undviker du: Smörj, smörj, smörj med en lite fetare salva, gärna med karbamid. Det håller huden i god kondition och gör den elastisk. Undvik att gå mycket i öppna sandaler. Välj hellre skor med hel hälkappa.

Behandling: Har du fått torra hälar kan du fila lagom, inte för mycket och för ofta - det triggar ännu mer förhårdnader. Smörj med en fet salva dagligen och undvik öppna sandaler. Sprickor på hälen har svårt att läka om du går i öppna sandaler. Medicinsk fotvård kan hjälpa dig att fixa dina fötter så att du får en bra grund att utgå ifrån.

Liktornar och förhårdnader

Symtom: Förhårdnader på fötterna är till för att skydda fötterna, men det kan bli för mycket vilket kan leda till liktornar. Liktornar är små och runda och kan göra mycket ont. Det uppstår en liten "sten" i förhårdnaden som smärtar när den utsätts för tryck.

Så undviker du: Överdrivna förhårdnader och liktornar uppkommer av en kombination av tryck och torr hud. Välj bra skor och se till att smörja fötterna regelbundet.

Behandling: Har du fått en liktorn kan du köpa liktornsplåster på apoteket. Du kan också få hjälp hos fotvården där man skär bort den lilla "stenen" i liktornen. Använd sedan bra skor som inte trycker där du har en förhårdnad. En del som får problem med förhårdnader och onda liktornar under fotsulan kan behöva få hjälp med speciella inlägg i skorna.

Så här kan nagelsvamp se ut Foto: Colourbox

Nagel- och hudsvamp

Symtom: Det finns tre typer av nagel- och hudsvamp: trådsvamp som är vanligast, jästsvamp och mögelsvamp. Trådsvampen börjar ofta mellan lilltån och ringtån, det blir en spricka mellan tårna, det kliar och i bland blir huden uppluckrad och lite vit. Röda utslag som kliar och fjällar är också vanligt. Svampen kan också angripa en tånagel då den blir missfärgad och lätt går sönder. Går det riktigt långt kan i princip hela fotsulan drabbas av symtomen. Därför kallas svampen också för mockasinsvamp eller kronisk fotsvamp. Jästsvampen ger oftast inga sprickor men luckrar upp huden och det drabbade området ser lite svampigt och vitt ut. Det är trådsvampen som är den allvarligaste infektionen, den tillhör inte normalfloran som jästsvampen gör.

Så undviker du: Svamp trivs precis som vårtor i varma och fuktiga miljöer. Använd badskor i offentliga duschar och var noga med att torka torrt mellan tårna efter dusch.

Behandling: Det är viktigt att behandla trådsvamp i ett tidigt skede eftersom den blir svårare att rå på ju längre tiden går och ju djupare den går i huden och naglarna. Har det gått långt behöver du kontakta medicinsk fotvård eller läkare som kan behandla. För alla svampinfektioner finns receptfria läkemedel på apoteket. Där kan du också köpa självtest som visar om det verkligen är svamp du har drabbats av. Det finns andra sjukdomar som ger liknande symptom psoriasis och eksem. Nagelsvamp kan också behandlas med en ny teknik, medicinsk kall laser, som en handfull fotvårdskliniker i Sverige använder sig av.

LÄS MER: Nagelsvamp? Så blir du av med det

Nageltrång

Symtom: En nagel skär in i huden och problemen drabbar ofta stortån. Huden vid nagelkanten kan bli öm, svullen och rodna. Ibland kan det vara.

Så undviker du: Nageltrång beror delvis på anlag men kan också orsakas av att du klipper naglarna fel. Försök klippa nageln så rakt av du kan och inte för kort. Rätt skor är också viktigt. Har du skor som trycker från sidan trycks nageln ner i huden vilket kan leda till problem.

Behandling: Du kan själv behandla nageltrång genom att försiktigt pilla in en liten kompress med alsolsprit mellan nageln och huden. Fotvården kan hjälpa till om du inte kommer till rätta med problemen. Där kan du också få rådgivning om hur du kan undvika att drabbas framöver.

Källa: Carola Richardsson, auktoriserad fotterapeut 

Aktuellt just nu