Det är härligt med sol men soljuset kan göra huden rynkig och fläckig.
1 av 2: Det är härligt med sol men soljuset kan göra huden rynkig och fläckig. Foto: Peopleimages / GETTY IMAGES E+
Med ökad ålder kan det vara bra att byta ut hudkrämen till en fetare variant.
2 av 2: Med ökad ålder kan det vara bra att byta ut hudkrämen till en fetare variant. Foto: Jean-Paul Chassenet / PANTHERMEDIA / JEAN-PAUL CHASSENET

Så bevarar du brännan och skyddar din hy

En torr och trist hy kan göra att du ser äldre ut. Därför är det viktigt att se till att du återfuktar ordentligt. Här är fler tips på hur du kan ta hand om din sommarhy.

Med ökad ålder kan du behöva byta ut dina krämer till fetare varianter. Använd gärna krämer som är anpassade för äldre hy eller en ansiktsolja.

Satsa på serum

Ett serum kan hjälpa till att binda fukten i huden. Speciellt de varianter som innehåller hyaluronsyra.

Använd ögonkräm

Huden blir tunnare med åldern, och de första fina linjerna syns oftast runt ögonen. Använd därför en ögonkräm som ger fukt och stärker. Gärna en kräm med anti-age-effekt, som till exempel innehåller A-vitaminsyra, vitamin C eller hyaluronsyra.

LÄS MER: Myter och sanningar om solskydd

Använd solskydd & skugga

Solljuset är härligt men kan göra huden rynkigare och fläckigare. Smörj in dig med solskyddskräm med hög solskyddsfaktor om du ska vistas i solen. Håll dig gärna i skuggan mitt på dagen när solen är som starkast, eller skydda dig med en hatt.

 

Skugga. En solhatt med bredd är skönt när du vistas i solen. 199 kronor, Lindex.com.

 

Återfukta. ACO:s Sun nourishing face sun cream skyddar du ansiktet från stark sol och återfuktar huden. Med SPF 30. 89 kronor, Apotea.se

Skrubba bort

Cellförnyelsen kan gå långsammare och det kan leda till glåmig hy. Använd en peeling- eller skrubb­produkt regelbundet för att ta bort döda hudceller.

 

Peeling. Gentle Comfort Exfoliant från Bio Beauté by Nuxe. 159 kronor. Ellos.se

Sluta röka

Rökning gör inte bara att risken för allvarliga sjukdomar som cancer och hjärt-kärlsjukdomar drastiskt ökar. Cigaretterna gör dessutom att blodcirkulationen blir sämre och huden glåmigare och rynkigare. Gulare tänder är en annan ovälkommen effekt.

Sov sött

Sov ordentligt. Under de 3–4 första timmarna av djupsömn produceras massor av tillväxthormon. Det hjälper till att reparera dina celler. En hög halt av tillväxthormon kan göra din benstomme starkare, minska din fettväv och göra huden tjockare.

LÄS MER: Somrig look med bästa brunkrämen

Motverka kisandet

Ständigt kisande eller ett bekymrat ansiktsuttryck kan bidra till rynkor. Använd solglasögon eller solhatt när du är i solen. Kontrollera synen, det kan vara dags för läsglasögon. Gör gärna ansiktsgymnastik för att sträcka ut muskler och hud.

 

Pigg färg. Pigga upp med ett par färgglada brillor! 99 kronor, Lindex.com.

 

 

 

           
    

Aktuellt just nu