Torra händer är ett vanligt problem.
Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet
1 AV 2
Torra händer är ett vanligt problem.
Foto: Andriy Blokhin
2 AV 2
Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet
Foto: TOMMY PEDERSEN

Problem med torra händer? Så blir du av med besvären

Torr och kliande hud kan vara riktigt jobbigt. 

Så här under den kalla delen av året är det extra vanligt med problem.

Även åldern kan påverka hur din hud mår. Här ger Gunilla Hasselgren, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet, sina bästa tips för hur du bäst tar hand om din torra hud.

Gunilla Hasselgren

Läsarfråga: Varför blir min hud bara torrare? Inget hjälper … Jag är en kvinna i övre medelåldern som har problem med att min hy bara blir torrare och torrare, speciellt på händerna.

Varken mjukgörande krämer eller kortisonkräm hjälper, mer än tillfälligt. Vad beror det på? Finns det något jag kan göra?

Läkaren svarar: ”Huden behöver hjälp kontinuerligt”

Huden ändras med åren och behöver som regel mer omsorg. Det är heller inte ovanligt med problem med torr hud i vårt nordiska klimat, där vi vistas mycket inomhus och har mycket kläder på under halva året. 

Se över dina vanor kring dusch och bad. Du behöver inte duscha varje dag och det är bättre att använda duscholja än olika typer av tvål eller duschkräm. Tvål torkar ut huden och man behöver oftast smörja in med mjukgörande kräm efter varje dusch, men är huden torr kan du behöva smörja dig morgon och kväll.

Kortisonkräm är bara aktuellt att använda på eksem och liknande tillstånd. Det är inte nödvändigt om huden ”bara” är torr. Eftersom jag inte sett dina händer vet jag inte om du kanske har handeksem. Misstänker du det bör du kontakta vårdcentralen. Du kan behöva starkare kortisonkräm för att få bukt med ett eventuellt handseksem. Du skriver inget om klåda, vilket är vanligt vid eksem men även vid torr hud. Kanske behöver du en bedömning av hela hudkostymen för att få svar?

Du skriver att det bara hjälper för stunden, och visst är det så att smörjningen måste pågå hela tiden. Det räcker inte att smörja sig ordentligt någon gång ibland. Huden behöver hjälp kontinuerligt och än mer med åldern.

 

Fråga läkaren

Gunilla Hasselgren är specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Skicka dina frågor till: lakare@expressen.se