Ditt örngott kan ge dig finnar.
Ditt örngott kan ge dig finnar. Foto: Shutterstock

Problem med finnar? Ditt örngott kan vara boven

Varannan till var tredje dag.

Så ofta ska du byta till ett rent örngott.

Åtminstone om du har problem med akne.

Låter var tredje dag överdrivet? Det kan man tycka, särskilt då många av oss har problem med att följa rekommendationen att byta sängkläder varannan vecka. 

Men om du har en tendens att få blemmor och finnar kan det faktiskt vara en bra idé att byta så här ofta. På kudden samlas nämligen gamla rester från hårvårdsprodukter, hudkräm och svett, skriver Veckorevyn. Något som kan ställa till det för den aknebenägne.

LÄS OCKSÅ: Din vuxenakne kan vara rosacea

Smuts och olja överförs till huden

Att gnugga ansiktet mot kudden kan orsaka acne mechanica, en typ av akne som triggas av värme och friktion.

– Om ditt örngott inte tvättas eller byts regelbundet kommer den smuts och olja som samlats där att överföras till din hy igen. Det här kan täppa till dina porer och orsaka blemmor, förklarar  Dr. David E. Bank, grundare av The Center for Dermatology, Cosmetic & Laser Surgery för Huffington Post.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med pormaskarna

Förklaringen till alla dina besvär?

Om du har akne kan det hjälpa att byta örngott lite oftare och se till att ha en bra hudvårdsrutin morgon och kväll, men det kommer troligen inte att lösa alla dina problem.

Här kan du läsa mer om olika aknebehandlingar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!