Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Det är lätt att bränna sig i solen så här års.
Det är lätt att bränna sig i solen så här års.
Det är lätt att bränna sig i solen så här års.
Gurka kan ha en svalkande effekt på solsvedd hud.
Gurka kan ha en svalkande effekt på solsvedd hud.
Gurka kan ha en svalkande effekt på solsvedd hud.
1 AV 2
Det är lätt att bränna sig i solen så här års.
Foto: FOTOLIA
2 AV 2
Gurka kan ha en svalkande effekt på solsvedd hud.
Foto: FOTOLIA

Lindra solsveda – med saker du har hemma

Somnat i solen eller glömt solkrämen?

Även om det är viktigt att kleta på ordentligt med solskyddsfaktor är det lätt att vara efterklok. Här är tipsen som lindrar solsvedd hud.

Du har säkert flera av dem hemma i skafferiet.

I den gassande sommarsolen är solsvedda en överhängande risk, även om man gör det man kan för att skydda sig. Om faran har varit framme finns det lyckligtvis gott om produkter som är framtagna särskilt för solsvedd hud, men om det är långt till närmaste apotek kan du hitta ett antal nödlösningar i kylen, skafferiet eller till och med på fönsterbrädan.

LÄS MER: Se videon som får dig att använda solskydd 

Äpplecidervinäger finns i mångas kök. Foto: FOTOLIA

Äppelcidervinäger

Nu är det dags att plocka ner flaskan från översta hyllan i skafferiet. Denna mångsidiga vätska har nämligen antiinflammatoriska egenskaper samtidigt som den hjälper till att balansera pH-värdet i den solskadade huden. Spä ut äppelcidervinägern med vatten och badda på det utsatta området. I sin tipslista skriver The Sun att man ska blanda en del äppelcidervinäger med två delar vatten i en sprejflaska.

Saften i aloe vera-växtens blad har läkande egenskaper. Foto: FOTOLIA

Aloe vera

Aloe vera-växten är en betrodd tjänare för många och har en kylande och läkande effekt. Den står med i ingredienslistan i många after sun-produkter. För den som vill ha högre koncentrat går det att köpa högprocentig aloe vera-gel på apotek och i de flesta livsmedelsbutiker. Om du har en aloe vera i kruka hemma kan du bryta av en bit och stryka saften på solskadan. 

LÄS MER: 10 skönhetsprodukter du har i skafferiet 

Naturell yoghurt lugnar huden. Foto: FOTOLIA

Naturell yoghurt

Har du någonsin uppmanats att göra en lugnande ansiktsmask med yoghurt? Naturell yoghurt innehåller probiotika och har länge använts för att lugna och svalka huden. Smörj ett lager osötad, naturell yoghurt på området som är bränt och låt verka en stund innan du sköljer bort den.

Honung har i alla tider använts mot brännskador. Foto: FOTOLIA

Honung

Honung är huskurernas konung, både när det kommer till invärtes och utvärtes bruk. Den tjockflytande vätskan är antiseptiska egenskaper och har genom tiderna använts för att läka sår och lindra brännskador. Stryk ett lager över huden, låt verka en stund och tvätta sedan bort med en fuktig handduk. 

Om du tänkte ha potatis till middag kan du passa på att göra ett omslag av skalen. Foto: FOTOLIA

Potatis

Fram med potatisskalaren! En beprövad gammal huskur säger att ett omslag av potatisskal kan lindra det onda vid solsveda. Skalen läggs på huden med den fuktiga sidan inåt. Potatisen som blir över när du skalat kan du göra god tröstmat på. 

Gurkskivor på ögonlocken har du säkert hört talas om, men visste du att gurkan med fördel kan appliceras på hela kroppen? Foto: FOTOLIA

Gurka

Om du har bränt dig i ansiktet kan du göra en svalkande mask av gurka. Mixa eller mosa gurkan till en smet och lägg på huden för en tillfällig lättnad.