Skratta och le mycket! Boosta ditt humör och din hy med sådant som du tycker om.
Tvätta ansiktet varje kväll. Det var den enda punkten som samtliga kvinnor var helt överens om.
1 AV 2
Skratta och le mycket! Boosta ditt humör och din hy med sådant som du tycker om.
Foto: iStock
2 AV 2
Tvätta ansiktet varje kväll. Det var den enda punkten som samtliga kvinnor var helt överens om.
Foto: iStock

Kvinnor med drömhy avslöjar 9 hemligheter

I ungdomen bryr man sig föga.

Men ju högre ålder, desto mer uppmärksam blir man på att hyn i ansiktet förändras.

Kanske lägger man i en extra växel för att ha en chans att utvecklas som de där äldre kvinnorna som fortfarande "strålar".

Här delar några av dem med sig av sina bästa hudvårdsknep.

Vem minns inte åren då man kunde festa flera dagar i sträck, sova med sminket på – och ändå skina som en sol dagen därpå? Den ljuva ungdomen då hyn fortfarande var spänstig och fläckfri – och kunde parera både sömnbrist och skräpmat rätt väl.

Men vid 25 blev man plötsligt varse om sin egen dödlighet, när en sen natt resulterade i svullna ögonlock och rödfläckiga kinder morgonen därpå. Och man hajade ÄNTLIGEN att man kanske borde pyssla om sitt ansikte lite mer: åtminstone tvätta bort makeupen och smörja in sig både morgon och kväll.

Nåväl, har man tur så är skadan från de unga och dumma åren inte alltför stor – och förhoppningsvis har man insett betydelsen av att kratta inför framtiden. För vem vill inte se ut som de där strålande äldre kvinnorna som man springer in i på varuhuset?

Huffington Post letade upp ett antal välbevarade damer, med glow i hyn och utan rynkor. Här listar vi nio av deras bästa tips.

LÄS OCKSÅ: 12 expertråd för en naturligt vacker hy

1. Ha roligt

Alla ser bättre och friskare ut med ett leende på läpparna, eller med ett skratt nära till hands. Alltså blir hyn i ansiktet snyggare när vi är lyckliga och mår bra. Motsatt blir huden sämre under stress och oro, vilket kan utlösa sjukdomstillstånd som eksem, rosacea och psoriasis. Så boosta regelbundet ditt humör med sådant du tycker om.

LÄS OCKSÅ: Allt om rosacea: Symtom, diagnos och behandling

2. Gör en ansiktsbehandling en gång i månaden

Kvinnorna i artikeln rekommenderar alla att göra en ansiktsbehandling en gång i månaden. Det är som att gå till tandläkaren: man blir av med smuts och överflödigt fett, som man har svårt att få bort själv. Om man inte har råd med en professionell behandling bör man se till att pyssla om ansiktet hemma, med hjälp av masker och skrubber som man enkelt kan blanda till av honung, olja, bakpulver och andra ingredienser som brukar finnas i skåpen. Sök på nätet för beprövade och populära recept.

3. Håll uppsikt på huden

Gör det till en vana att någon gång i månaden själv undersöka huden i ansiktet, för att bli uppmärksam på eventuella förändringar. Till exempel bör man vara vaksam på födelsemärken som blöder, alternativt ändrar form eller färg. Det kan också vara bra att någon gång per år besöka en ögonspecialist och dermatolog, för att kunna avskriva eventuella skador på näthinnan respektive cancer.

LÄS OCKSÅ: Akne och knottror runt munnen - det kan vara perioral dermatit

4. Skyl dig

Det finns flera skäl till varför en keps, hatt, mössa eller scarf på huvudet eller runt ansiktet är att rekommendera i alla väder. Dels skyddar det mot sol, som kan orsaka både hudcancer och rynkor. Dels stänger det ute kyla, som kan göra hyn torr och narig. Genom att skyla sig håller man även borta smuts, som kan täppa till porerna och leda till inflammation. Så på med huvudbonaden när du ska vistas utomhus.

5. Tvätta och smörj in ansiktet varje kväll

Enda punkten som samtliga av de medverkande kvinnorna var benhårda på. Att tvätta bort lort och fett från ansiktet varje kväll är a och o för att hålla hyn fräsch i längden. De flesta av proffsen använder vanlig mild tvål – och smörjer sedan in sig med en mjukgörande, hyfsat billig kräm. Se till att inte ha för varmt vatten, eftersom det kan irritera huden.

6. Använd solskyddsfaktor

Ett vanligt fel som många gör är att endast bry sig om solskyddskräm i samband med semesterresor. Men solen kan vara lika farlig vid andra tidpunkter på året – och även i ett nordligt land som Sverige. För att motverka hudcancer och rynkor bör man alltid bära solskyddsfaktor i ansiktet, minst spf 30 enligt kvinnorna i Huffington Posts artikel. Många bra dagkrämer har i dag inbyggt solskydd, så spana på burken eller tuben.

LÄS OCKSÅ: Få yngre hud och slipp rynkor – med solkräm

7. Sov

När vi sover repareras och återhämtar sig våra celler. Kroppen läker sig själv, så att säga. För lite sömn märks direkt på hyn, i form av exempelvis mörka ringar kring ögonen, finnar samt obalans mellan flottig och torr hy. Försök få till mellan sex och åtta timmar per natt – och sök hjälp om du lider av insomni eller andra sovproblem.

8. Ät och drick nyttigt

Jodå, hur och vad du äter påverkar även andra områden än vikten. Kemiska tillsatser i skräpmat och godis är till exempel direkt hämmande för hyn, som kan bli inflammerad, finnig och glåmig av dålig kosthällning. Satsa på ren och naturlig mat, med mycket grönsaker, frukt och omättat fett. Att dricka vatten är också viktigt, eftersom fukt hjälper till att hålla hyn spänstig och fyllig.

LÄS OCKSÅ: Ät dig till fräsch hy

9. Träna

Allt som är bra för hälsan generellt gör även gott för huden. Fysisk aktivitet håller i gång syretillförseln till hyn i ansiktet, som i förlängningen blir av bättre kvalitet och ser yngre ut.