Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Krämer med kollagen i, är det nyckeln till ungdomlig hud?
Krämer med kollagen i, är det nyckeln till ungdomlig hud?
Krämer med kollagen i, är det nyckeln till ungdomlig hud?
1 AV 2
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Krämer med kollagen i, är det nyckeln till ungdomlig hud?
Foto: Shutterstock

Kan kollagen verkligen föryngra huden? Hudforskaren svarar

Den hetaste av alla hudboostande ämnen just nu är kollagen.

Fiberproteinet blandas i ansiktskrämer och tas som kosttillskott och hyllas för sina anti age-egenskaper.

Men kan man verkligen förebygga rynkor genom att spetsa sin smoothie med kollagenpulver?

Hälsoliv frågar hudforskaren.

Ungefär en tredjedel av kroppens protein utgörs av kollagen. Kollagen bygger upp hår och naglar och ger struktur och stadga till skelett, senor och blodkärlsväggarna. Det är också kollagen som gör att huden håller sig spänstig och slät. 

– Kollagen är ett protein bygger upp hela vårt dermis. Det är kollagen som ser till att vi inte får rynkor, förklarar hudforskaren Johanna Gillbro.

Med ålder bryts kollagenet ner snabbare, vilket gör att huden åldras och blir rynkig. Därför är det kanske inte så konstigt att det blivit en oerhört trendig ingrediens i hudvård och som kosttillskott. 

Men får man verkligen yngre hud av att smörja in sig med kollagen? Johanna Gillbro slår hål på myten om dessa krämers anti age-effekt. För att en molekyl ska ha en chans att penetrera hudens översta lager måste den ha en molekylvikt som är lägre än 500 dalton. Kollagen ligger på 300 000 dalton. Molekylerna är helt enkelt för stora för att kunna penetrera hornlagret och bidra till någon slags nybildning.

– Det ger ungefär samma effekt som att daska en fläskfilé mot huden, alltså ingen.

Däremot är det en ingrediens som binder fukt, och bidrar till att huden håller sig återfuktat. Men det finns det andra, billigare ingredienser som också gör, exempelvis hyaluronsyra. 

En kollagensmoothie, tack?

De senaste tre åren har trenden att tillsätta kollagen i mat och dryck blivit allt större. Hälsokostbutiker säljer kollagenpulver utvunnet ur alger och i Japan säljs hudboostande kollagenklubbor som snacks.

Men det finns i dag inga vetenskapliga belägg för att kollageninfuserade tillskott tas upp av huden. Frågar man Johanna Gillbro är det finns det inte en chans att kollagenet skulle gå direkt ut i huden, oavsett om du dricker en kollagen-smoothie eller får i dig proteinet genom kött, kyckling eller sojaprodukter.

– Kollagen som man dricker och äter landar inte heller i huden, för du har ju hela mag- och tarmsystemet som bryter ner kollagenet på samma sätt som när du äter en bit kött. Så du får en massa aminosyror i stället. Dessa aminosyror kan också ha god effekt på huden, förvisso, men det är inte kollagen, säger hon i en tidigare intervju med Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: Är det värt pengarna? Hudforskaren om 9 hajpade hudvårdsingredienser 

Hur boostar man kollagenproduktionen?

Betyder det att det inte går att boosta kollagenet? Jodå. Det finns faktiskt ämnen som kan stimulera kollagenproduktionen.

– Det finns vissa ämnen som boostar kollagen, som man kan ta via huden eller kosten. Ett exempel är retinol eller vitamin C, säger Johanna Gillbro.

Vitamin C är en liten molekyl som i teorin borde kunna tränga in i huden med lätthet, men den är också vattenlöslig vilket gör att det krävs en hög koncentration för att vitaminet ska nå ner till cellerna som producerar kollagen och stimulera.

Retinol, vitamin A, en av de mer beprövade ingredienserna i hudvård, är fettlöslig och kan därför tränga djupare ner i huden, där den ansamlar sig i de vävnader där den behövs. Det gör den till en effektiv kollagen-stimulerare. Men det gör också att den är lätt att överdosera.

Ett annat problem med de här ingredienserna är att de inte är stabila kemiska föreningar och därför förstörs effekten snabbt om man inte förvarar dem rätt. 

LÄS OCKSÅ: 6 livsmedel som är bra för huden

Men misströsta inte. Det finns studier som tyder på att vitamin C-rik mat som apelsin, vinbär och kiwi också kan ge kollagenproduktionen skjuts, liksom morötter och andra livsmedel med vitamin A. Åtminstone till en viss gräns: 

– Vissa kosttillskott och vitaminer går direkt ut i huden genom blodet eftersom molekylerna är så små att de inte kan brytas ner på vägen. Betakaroten och astaxanthin som är en karotenoid är exempel på detta, säger Johanna Gillbro och tillägger:

– Det är ingen idé att börja ta en massa kosttillskott med vitamin C, för det kommer inte att ge någon större effekt. Kroppen tillgodogör sig bara en viss del av vitaminet, resten kissar vi ut.