Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Hudvård

Publicerad 7 jun 2016 13:30

"Jag är snyggare nu än för tio år sen"

1/8

Foto: Nicolina Knapp

Naturligt Snygg av Hannah Sjöström (Bonnier Fakta).

Naturligt Snygg av Hannah Sjöström (Bonnier Fakta).

2/8

<span>HANNAHS 5 SKÖNHETSFAVORITER:</span><span>Weleda, Citrus Creamy Body Wash</span>

HANNAHS 5 SKÖNHETSFAVORITER:Weleda, Citrus Creamy Body Wash

3/8

Rodin, Olio Lusso Body Oil.

Rodin, Olio Lusso Body Oil.

4/8

Moonsun Organics, Beeswax Body Oil

Moonsun Organics, Beeswax Body Oil

5/8

Naturligtvis , Sockerskrubb med solrosolja

Naturligtvis , Sockerskrubb med solrosolja

6/8

Dr Hauschka, Lavender Sandalwood Body Moisturizer.

Dr Hauschka, Lavender Sandalwood Body Moisturizer.

7/8

8/8

Foto: Nicolina Knapp

Naturlig skönhet har blivit Hannah Sjöströms passion.

– Jag har fått bättre hud och starkare hår, säger hon.

Nu vill hon få fler att upptäcka ekologiska skönhetsprodukter - och göra en grön skönhetsdetox. Hennes nya bok finns redan i butik.

I flera år har Hannah Sjöström bjudit Allt om LCHFs läsare på skönhet utan kemiska tillsatser. Dessutom har hon drivit en blogg på samma tema vid sidan av sina chefsjobb i medievärlden. Nu kommer boken: "Naturligt snygg - så gör du en grön skönhetsdetox" på Bonnier Fakta.

Vi fick en pratstund med Hannah.

Du berättar i boken hur din väg in i naturlig skönhet började med att du av en slump hamnade hos en ekologisk frisör. Du måste ha haft åtminstone en öppenhet inför det ekologiska redan då?

‪– Njae. Jag var ganska hooked på konventionella skönhetsprodukter, skulle jag säga. Jag var definitivt något av en skönhetsjunkie som hamstrade alla poppis märken på Sephora i New York och så.

LÄS MER: Larm: Sju av tio deodoranter innehåller skadliga ämnen

– Jag har alltid haft en känsla för nya trender. Jag visste att jag var något nytt och hett på spåren - men jag är ärligt talat väldigt förvånad över att den gröna vågen har sköljt så långsamt över landet. Åtminstone över skönhetsdiskarna.

– Men precis som LCHF började som något av en subkultur med fokus på riktig mat, så ser jag eko-skönheten på samma sätt - snart kommer allt fler bli medvetna om innehållet i skönhetsburkarna, precis om man har blivit medveten om innehållet när det gäller maten.

Hur har din kropp påverkats av att du bytte?

– Bättre hud, starkare hår!

Hannah Sjöström: "Först bytte jag ut allt som jag smorde på utsidan"

Fick det dig att fundera igenom hur du levde i övrigt? Gjorde du några förändringar?

‪– Först bytte jag ut allt som jag smorde på utsidan. Sen kom funderingarna på vad jag stoppa de i mig. Och hur det också påverkar min hud, min mage och min allmänna hälsa.

– När jag började äta enligt LCHF ( i samband med att magasinet startade och jag var redaktör) blev jag till exempel av med mina magsmärtor som jag haft i 10 år! I dag äter jag liberal LCHF, glutenfritt och fritt från kött/fågel.‬

‬Känner du dig snyggare nu än då?

– Mycket! Vilken skillnad i lyster i huden! Och när man slutar med gluten och socker blir huden ännu mer strålande.

För dig tänker jag att ekoskönhet är en del av ett helhetstänk, du utövar yoga också och verkar sträva efter balans?

– Ja, det blir ju mer och mer så, ett holistiskt tänk. Yoga gör mig balanserad och när jag tränar bra blir det lättare att hålla ett hälsosamt flow när det gäller maten.

– Men jag lever verkligen inte alltid som jag lär. Ibland slinker det ned alltför mycket rosé, choklad och pommes i min kropp också!

Du vill med din bok inspirera människor att göra en skönhetsdetox. Ofta associeras ordet detox till att dricka stora mängder gröna juicer, det här är något annat?

‪– Ja, detox: "abstain from or rid the body of toxic or unhealthy substances". - det innebär ju att man rensar bort hälsofarliga och milijöförstörande ämnen från det man smörjer på kroppen, eller tvättar sig med.

– Är man noga med vad man äter, borde man tänka på att huden också "äter", så det kan vara läge att se över det man "matar" huden med.‬

LÄS MER: Hannah tipsar – 10 ingredienser att se upp för i skönhetshyllan

"Ta en grej i taget, i takt med att de konventionella produkterna tar slut"

Hannahs förslag är att man genomför detoxen område för område. Man börjar med kroppen, byter ut tvålar och krämer i takt med att de gamla tar slut. Sedan ser man över hårprodukter, ansiktsprodukter. När det är klart byter man ut produkterna för händer, naglar, intimprodukter och smink.

Efter hur lång tid märker man skillnad?

– Byter du ut din konventionella duschkräm till en mild naturligt eller ekologiskt baserad märker du av effekt troligen direkt. När det gäller ansiktskräm, schampo och annat tar det lite tid, så ha gärna tålamod i ett par månader.

Måste man kasta alla sina gamla produkter?

– Absolut inte. Det är ju inte så miljövänligt. Ta en grej i taget, i takt med att de konventionella produkterna tar slut.

Vad tyckte du själv var krångligast att byta ut?

– Schampo. Håret reagerade ganska dåligt först, det blev fett och sen supertorrt. Men efter ett par månader gick det över och nu är håret starkare och friskare än någonsin.

Blir det inte väldigt dyrt?

– Nej, inte om du inte enbart har köpt dina skönhetsprodukuter på Ö&B tidigare. En ansiktskräm som är ekologisk kommer ju i olika prisklasser, precis om de konventionella varianterna. Här finns allt från ganska basic produkter till lyx.

LÄS MER: Den bästa deon gör du själv – med kokosolja

"Alla ingredienser står hemma i köket - jag SKA göra egen deo"

Vilka är de mest förbisedda skönhetsmedlen vi redan har hemma?

– Oljor! Alltså, vegetabiliska, gärna ekologiska och kallpressade. Passar utmärkt att sminka av sig med, tvätta sig med och smörja in sig med. Kokosolja kan man dessutom steka mat med, stoppa ned i smoothien och gurgla munnen med (oil pulling.)

Vilka är miljövärstingarna i skönhetshyllan?

‪– Oj! Triklosan är jobbigt, eftersom det inte bryts ned. Annars är flera olika silikoner också svåra att bryta ned i våra vattenreningsverk, vissa syntetiska solskydd bryts inte heller ned i vår miljö, och mikroplaster kan inte heller brytas ned. Dessa ämnen hamnar i den yttre miljön och påverkar ekosystemen.

– Men förutom att konventionella skönhetsprodukter innehåller miljöbovar, innehåller de även hälsobovar som hormonstörande ämnen som kan påverka vår förmåga att fortplanta oss.

‬Jag gillade ditt recept på deodorant på kokosolja. Säkert att det funkar? Använder du det själv?

– Jag använder en färdiggjord (någon annan som har gjort och säljer) deo som bygger på samma recept och ja - den funkar! Men alla ingredienser står hemma i köket - jag SKA göra egen deo. Det är ju värsta hipster DIY - juh!

Relaterat