Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Hudvård

Publicerad 19 feb 2019 20:00

Hudvårdsforskaren: 9 hajpade ingredienser – här är de du ska satsa på

Johanna Gillbro har doktorerat inom experimentell och klinisk dermatologi vid University of Bradford i England. I vår är hon aktuell med boken Hudbibeln.

Johanna Gillbro har doktorerat inom experimentell och klinisk dermatologi vid University of Bradford i England. I vår är hon aktuell med boken Hudbibeln.

1/2

Foto: Pressbild/Bookmark förlag

2/2

AHA-syror, C-vitamin och retinol. Det finns många aktiva ingredienser inom hudvård som utlovar mer lyster, klarare hy och mindre rynkor.

Men vad fungerar egentligen och när ska man hålla i pengarna?

Hudforskaren Johanna Gillbro reder ut.

De går att förändra huden med hjälp av hudvård, menar hudforskaren Johanna Gillbro. Aktiva ingredienser kan hjälpa till att reducera rynkor, jämna ut en oregelbunden pigmentering och få bukt med finnar.

– Hudvård i sig kan verkligen ha en otrolig effekt på huden även om det inte sker över en natt, säger hon.

Men det betyder inte att alla ingredienser som marknadsförs som super verkligen är så himla bra, något som Johanna Gillbro skriver om i sin bok Hudbibeln. 

Här reder hon ut vilka ingredienser som är värda pengarna, och vilka som är onödigt hajpade.

1. Peptider

Vad är det? Kemiskt sett en kedja av aminosyror. I hudvård används de för att öka hudens fasthet, släta ut rynkor, främja fuktbalansen och en massa andra saker.

Här hittar du dem: I allt från rengöring till krämer.

Expertens utlåtande:

– Vissa peptider kan ge effekt, men det beror på molekylvikten och om den är fettlöslig. Men konsumenten kan inte veta om peptiden har en låg molekylvikt eller inte. Många gånger görs effektstudier i cellkulturer, där peptiderna hamnar direkt på cellerna i ett provrör, till exempel. Då kan de ge fantastiska effekter, men i naturligt tillstånd kan det vara svårt för dem att penetrera huden och nå cellerna.

LÄS MER: Allt om peptider – och här är bästa produkterna (DAMERNAS VÄRLD)

2. Vitamin C

Vad är det? En antioxidant som i hudvård används för att ge jämnare hudton och lyster, fuktbalans och minska rynkor.

Här hittar du den: I rengöring, serum, krämer, masker.

Expertens utlåtande: 

– Vitamin C kan stimulera kollagenproduktionen samt bromsa nedbrytningen av kollagenet i huden, men det kräver noggrann förvaring och hög koncentration. Molekylstorleken är liten, men eftersom den är vattenlöslig har den svårare att tränga igenom huden än fettlösliga molekyler. De flesta antioxidanter är väldigt känsliga mot syre och temperatur. Precis som att ett äpple blir brunt om man delar det, har antioxidanter en tendens att degradera och förstöras i produkter. I forskningssammanhang förvarar vi ofta antioxidanter i kyl eller frys, men det gör man som bekant inte när man transporterar eller i butik. Det gör att antioxidanter i produkter kan ha hunnit bli effektlösa innan man får hem dem. 

– Man har dock framställt mer stabila varianter av vitamin C, exempelvis Ascorbyl-6-Palmitate, Magnesium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucoside, med varierad effekt men det är i alla fall inte lika känsliga mot luft eller temperaturhöjningar.

LÄS OCKSÅ: Test: 6 lystergivande serum med C-vitamin

3. Vitamin E

Vad är det? En fettlöslig antioxidant som i hudvård används till allt: mot torr hud, eksem, sår och hudåkommor som triggats av inflammation.

Här hittar du den: I rengöring, serum, krämer, masker.

Expertens utlåtande: 

– Forskning visar att Vitamin E, som kallas Tocopherol eller Tocotrienol på INCI, också delvis kan skydda mot solskador. Men som de flesta antioxidanter är Vitamin E väldigt känslig mot syre och temperatur. Man har precis som med Vitamin C framställt mer stabila varianter som passar dagens hudvård, exempelvis Tocopherol acetate på INCI.

4. Niacinamide

Vad är det? Niacinamide är Vitamin B3 i aktiv form. I hudvård används den för att den jämnar ut och ljusar upp hudtonen, stärker barriärfunktionen samt minskar oljeproduktionen från talgkörtlarna i huden. 

Här hittar du den: I serum, krämer och produkter som marknadsförs som anti-age eller mot akne, pormaskar och torr hud.

Expertens utlåtande:

– Det här är bra ingrediens! Det har gjorts många studier på niacinamide som visar på de bra effekterna. Den är stabil, vilket betyder att man kan vara ganska säker på att man får det man betalar för.  

LÄS OCKSÅ: Skönhetstrender 2019: Smink, hudvård, naglar och hår

5. Retinol

Vad är det? Retinol är A-vitamin och används inom både kosmetisk och medicinsk hudvård för dess ”föryngrande” egenskaper. 

Här hittar du den: I serum, krämer och produkter som marknadsförs som anti-age.

Expertens utlåtande:

– Det här är en av de mest välstuderade hudvårdsingredienserna men finns också helt naturligt i vår hud. Retinol stimulerar kollagen och elastin i huden vilket ger färre rynkor och mer elastisk hud. Eftersom den är fettlöslig har den lätt att tränga ner i huden. Rent retinol är dock väldigt känsligt för temperatur och luft, men här har man kommit på att man kan göra stabila varianter. Varianter av retinol börjar alltid på retinyl i stället. Problemet är att de inte är lika effektiva

– Vissa människor är överkänsliga mot retinol, särskilt på vintern.

LÄS MER: Allt du behöver veta om retinol – och här är produkterna som verkligen fungerar (DAMERNAS VÄRLD)

6. AHA-syror

Vad är det? AHA är ett samlingsnamn för alfahydroxisyror där de vanligaste är glykolsyra och mjölksyra. De används som kemisk peeling eftersom de exfolierar det översta hudlagret. Den marknadsförs som effektiv för hudförnyelse, pigmentfläckar, förstorade porer och akne.

Här hittar du dem: I peelings, rengöring, ansiktsvatten, serum, masker och krämer.

Expertens utlåtande: 

– Man får ofta en effekt, men det kan vara kontraproduktivt eftersom man tunnar ut huden och gör den mer ljuskänslig. Många gånger när man gör syrabehandlingar under vår och sommar kan man i stället få fler pigmentfläckar. En tunn hud är heller inte bra för vårt skydd - vi har ju huden av en anledning. 

– Flera forskare, inklusive jag själv, menar att man bör iaktta försiktighet när det gäller syror, speciellt kronisk användning och inte under perioder när man vistas mycket ute i solen.   

7. BHA-syra

Vad är det? Den vanligaste BHA-syran är salicylsyra. I medicinskt syfte har den historiskt används för att behandla psoriasis. Inom hudvård används den ofta i produkter anpassade för oljig och aknebenägen hud.

Här hittar du den: Rengöring, peeling, serum, krämer.

Expertens utlåtande: 

– BHA fungerar som AHA men är fettlöslig och kan tränga djupare ner i porerna, därför används den ofta i produkter mot akne. Men precis som med AHA ska man vara försiktig med att överanvända.

LÄS OCKSÅ: Psoriasis - här är allt du behöver veta 

8. PHA-syra

Vad är det? PHA är samlingsnamn för försockrade syror, som exfolierar och har en fuktbindande effekt i huden.

Här hittar du den: Rengöring, peeling, serum, krämer.

Expertens utlåtande: 

– Bland syror är det här det senaste tillskottet. Den har större molekyler och irriterar inte huden på samma sätt som AHA och BHA.

9. Hyaluronsyra

Vad är det? Hyaluronsyra är en sockermolekyl som finns naturligt i huden och är en riktig mästare på att binda fukt.

Här hittar du den: Rengöring, serum och krämer.

Expertens utlåtande:

– Den är väldigt komplex. Injicerar man den, som man gör vid läppförstoring eller utfyllning av rynkor, binder den massor av vatten i huden och ger en plumpande effekt. Men det är också en väldigt stor molekyl, så den kan inte tränga igenom huden om man smörjer in sig med den. Det finns tillverkare som försökt göra mindre molekylvikt av hyaluronsyran, då kallas det för LMWH, low molecule weight hyaluronic acid. Men för att penetrera huden ska molekylstorleken inte överstiga 500 dalton. Men de flesta LMWH ligger på 50 000 dalton, alltså är det fortfarande svårt för dem att penetrera huden.

LÄS MER: Allt om hyaluronsyra – och här är produkterna som är bäst i test (DAMERNAS VÄRLD)