Är det farligt att peela ansiktet när man är gravid?
Är det farligt att peela ansiktet när man är gravid? Foto: Shutterstock

Hudvård för gravida – det här ska man tänka på

Huden påverkas vid en graviditet – och kan bli mycket känsligare än tidigare.

Därför kan det vara bra att tänka på vilken hudvård du använder.

Hudterapeuten Annica Joensuu berättar vad du ska undvika och vad du ska använda mer av.

Cornelia Thomasson

När man är gravid är det många saker som går från självklart till oklart. Kan man äta halloumiburgare på restaurang? Är det farligt att simma i klorerat vatten? Och hur mycket kaffe är egentligen säkert?

Om man är intresserad av hudvård är det också ett område som kan väcka funderingar och oro. Gällande mat kan man luta sig mot Livsmedelsverket rekommendationer, som bygger på forskning, men när det kommer till skönhetsprodukter är det inte lika lätt. 

Det finns inte särskilt mycket forskning rörande hudvård och graviditet, och tillverkare förhåller sig olika. Vissa avråder gravida helt från att använda deras produkter, en del råder att utesluta produkter med aktiva ingredienser och vissa ger grönt ljus för alla produkter.

Hälsoliv har pratat med Annica Joensuu, auktoriserad hudterapeut och ordförande för Sveriges hudterapeuters riksorganisation. 

Hormonförändringar påverkar huden

Hon förespråkar att man ska använda milda produkter, i synnerhet under första trimestern. Syrabaserade produkter och retinol tycker hon, i likhet med många andra hudterapeuter, att man ska vara försiktig med. 

– Man bör veta att hormonbalansen i kroppen ändras, så man ska vara försiktigt med vad man använder för ingredienser och gör för behandlingar. Särskilt under de tre första månaderna, eftersom man lättare får pigmentförändringar då, säger Annica Joensuu.

Det är inte ovanligt att gravida får melasma. Det beror på att hormonförändringarna gör huden känsligare mot solen. Det är inte farligt, men svårt att bli av med om man väl fått det. Därför är det extra viktigt att använda solskydd.

Annica Joensuu avråder därför också från att använda eteriska oljor, som cypress, citrongräs och jasmin, direkt på huden. Samma sak gäller för peeling på salong, kroppsskrubbar med korn i, vaxning och andra behandlingar som gör huden känslig mot solljus.

LÄS OCKSÅ: Husbristningar – går det att förebygga och bli av med dem?

Fosterskador och retinol

Något som många oroar sig för är huruvida aktiv hudvård kan vara skadligt för fostret – i synnerhet produkter med retinol i. Det finns ingen forskning som säger att aktiv hudvård är skadligt för fostret, eftersom ingredienserna då måste ta sig ner i blodet.

Anledningen till att just retinol väcker oro är för att det är ett slags A-vitamin, och släkt med isotretinoin. Det senare är ett syntetiskt A-vitamin som används i bland annat Accutane (för detta Roaccutane), ett starkt läkemedel mot akne som kan leda till fosterskador. Därför får gravida kvinnor inte förskrivas produkter med isotretinoin i, och fertila kvinnor som vill behandlas får inte försöka bli gravida samtidigt.

Dock är isotretinoin mycket starkare än det retinol som man hittar i hudvårdshyllorna.

Inte alltid som huden blir sämre

I slutändan är det upp till var och en hur man vill göra med sin hudvård under graviditeten. En del fortsätter att behandla med syror utan att få pigmenteringar eller på annat sätt reagera.

Även om många får känsligare hud under graviditeten är det inte en sanning som stämmer för alla, förklarar Annica Joensuu.

– En del får finare hy under graviditeten. Hela kroppen byggs upp och blir stark, vilket gör att man kan få mindre känslig hud. 

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan om vanliga besvär under graviditeten