1 av 2: Doktorn ger dig råd
2 av 2 Foto: Shutterstock/Sarah Rudd/Facebook (montage)

Hjälper hudkräm från Lush och goda bakterier mot eksem?

Sockerlösning med goda bakterier och hudkräm från Lush.

Kan dessa två få bukt med envisa eksem när hydrokortison inte hjälper?

Eksem är en av våra vanligaste hudsjukdomar, ungefär 10 procent av den svenska befolkningen tros ha problem med de torra, röda och kliande utslagen. Och hos bebisar världen över är det ännu vanligare med problemen.

För det mesta hjälper hydrokortisonkrämer att få bukt med utslagen, men de receptbelagda krämerna biter inte på alla. 

Kan Lush Dream cream bota eksem?

En av många som kämpat med utslagen är Sarah Rudd från Poole i England. Receptbelagda krämer till trots lyckades hon inte att få bukt med sin bebis eksem. Barnet hade stora utslag i pannan som han gång på gång kliade sönder.

"Han sov inte på fyra månader eftersom han kliade utan uppehåll hela nätterna", skriver Rudd i ett facebookinlägg.

I sitt desperata sökande efter en lösning blev småbarnsmamman rekommenderad att prova en hudkräm från brittiska hudvårdsmärket Lush, mest känd för sina färgglada badbomber.

I inlägget på Facebook visar Sarah Rudd hur sonens utslag gravid försvann efter en veckas användning av krämen:

https://www.facebook.com/sarah.rudd.581/posts/1848836475150441

Efter sju dagars användning försvann utslagen. I inlägget, som fått spinn på Facebook och plockats upp av flera medier internationellt, rekommenderar Sarah Rudd personer med eksem att prova krämen.

LÄS OCKSÅ: Vilken typ av eksem har du? Symtom och behandling

Havremjölk kan ha effekt på hudutslagen

Det ser onekligen ut som att krämen har hjälpt, men kan man verkligen förlita sig på en vanlig hudkräm när det kommer till eksem? På Hälsoliv bestämde vi oss för att kontakta en hudläkare.

Vi mejlade innehållsförteckningen till ett antal hudläkare i Sverige. Till slut fick vi svar från Carl Swartling, hudläkare på Svettkliniken. 

Den ingrediens han tror kan spela roll är havre. Han skriver så här:

"Krämer i sig är mjukgörande, binder vatten till hudens hornlager och kan förhindra och underlätta läkning av eksem. En del krämer utan kortison, har också mer eller mindre anti-inflammatoriska egenskaper, t ex havre som finns i den beskrivna innehållsförteckningen. För att nå den högsta evidensen krävs mer omfattande, kontrollerade studier, och det saknas för denna typ av krämer."

Kort sagt: Hudkräm kan förebygga och hjälpa eksem att läka. Dessutom kan havre ha en antiinflammatorisk effekt på huden, även om det behövs mer forskning för att avgöra om det faktiskt funkar.

LÄS OCKSÅ: Eksem? Så gör doktorerna själva 

Studie: Goda bakterier kan läka eksem

Lider du av eksem som inga krämer tycks bita på? Håll ut! Det verkar som att ett nytt läkemedel kan vara på ingång, om än i en avlägsen framtid. I en ny studie har forskare vid National institutes of health, NIH, i USA testat en ny metod som verkar lovande: Goda bakterier.

Forskarna lät behandla tio vuxna och fem barn med eksem, genom att spreja dem med en sockerlösning med "goda" bakterier i under några veckors tid. Samtidigt fick de fortsätta med sin ordinarie behandling. Resultatet? Sex av tio vuxna och fyra av fem barn upplevde att deras eksem förbättrades, skriver Daily Mail.

För att förstå varför detta funkar får vi gå tillbaka till tidigare studier, som föreslår att personer som lider av eksem har en större population av "dåliga" bakterier på sin hud. Det här beror på att de "goda" bakterierna som lever på huden inte är lika starka hos personer med eksem som hos andra och således inte kan bekämpa de ohälsosamma bakterierna som samlas på huden, enligt NBC News.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!