Gilette, Venus & Olay rakhyvel, 210 kronor.En klassiker som hela tiden förnyar sig själv med olika förbättrande tillbehör. Den senaste modellen har hela 5 blad och det ingår små "krämkuddar" som hjälper till att återfukta.Skär riktigt nära huden då den har ett rörligt huvud.Metod: Rakning med rakhyvel.
1 av 10: Gilette, Venus & Olay rakhyvel, 210 kronor.En klassiker som hela tiden förnyar sig själv med olika förbättrande tillbehör. Den senaste modellen har hela 5 blad och det ingår små "krämkuddar" som hjälper till att återfukta.Skär riktigt nära huden då den har ett rörligt huvud.Metod: Rakning med rakhyvel.
Wilkinson sword. Rakhyvel quattro for women, 120 kronor.En batteridriven hyvel som går att använda i duschen och har fyra rakblad och en återfuktande remsa. Smal och smidig vilket gör att den är perfekt även till bikinilinjen. Har även en trimmer med fyra olika lägen.Metod: Rakning med elhyvel.
2 av 10: Wilkinson sword. Rakhyvel quattro for women, 120 kronor.En batteridriven hyvel som går att använda i duschen och har fyra rakblad och en återfuktande remsa. Smal och smidig vilket gör att den är perfekt även till bikinilinjen. Har även en trimmer med fyra olika lägen.Metod: Rakning med elhyvel.
Velvet Touch. Hårborttagningshandske, Body, 119 kronor,Det fina slippappret tar effektivt bort både hårstrån och döda hudceller och fungerar även som megapeeling. Benen blir superlena efteråt.Metod: Sandpapper.
3 av 10: Velvet Touch. Hårborttagningshandske, Body, 119 kronor,Det fina slippappret tar effektivt bort både hårstrån och döda hudceller och fungerar även som megapeeling. Benen blir superlena efteråt.Metod: Sandpapper.
Veet. Spray on hårborttagningscreme, 95 kronor, 150 ml.En sprejbar hårborttagningskräm med sheasmör. Verkar efter bara 3 minuter och efteråt skrapas håret och krämen bort med den medföljande spateln.Metod: Hårborttagningskräm.
4 av 10: Veet. Spray on hårborttagningscreme, 95 kronor, 150 ml.En sprejbar hårborttagningskräm med sheasmör. Verkar efter bara 3 minuter och efteråt skrapas håret och krämen bort med den medföljande spateln.Metod: Hårborttagningskräm.
Andrea Naturals. Naturals hair removal systems, 115 kronor.Ett kallvax för hemmabruk som är färdigt att använda. Bygger på naturliga fruktextrakt som är vattenlösligt vilket är bra då det ska sköljas bort.Metod: Kallvax.
5 av 10: Andrea Naturals. Naturals hair removal systems, 115 kronor.Ett kallvax för hemmabruk som är färdigt att använda. Bygger på naturliga fruktextrakt som är vattenlösligt vilket är bra då det ska sköljas bort.Metod: Kallvax.
Veet, warm wax- orientalisk formel, 90 kronor, 250 ml.Ett varmvax för hemmabruk som läggs direkt på huden och täcks med en medföljande tygremsa som rycks bort då vaxet svalnat något. Effektivare än kallvax men kräver övning och precision. Det ingår spatel och 12 tygremsor.Metod: Varmvax.
6 av 10: Veet, warm wax- orientalisk formel, 90 kronor, 250 ml.Ett varmvax för hemmabruk som läggs direkt på huden och täcks med en medföljande tygremsa som rycks bort då vaxet svalnat något. Effektivare än kallvax men kräver övning och precision. Det ingår spatel och 12 tygremsor.Metod: Varmvax.
Braun, silképil 7 epilator, 1 899 kronor.En riktig storsäljare då den även fångar upp supersmå hårstrån med rötterna och gör huden hårfri extra länge. Det breda munstycket gör att flera hårstrån rycks ut på samma gång vilket gör att det går snabbt att bli hårfri. Passar hela kroppen och går även att använda i duschen. Ett tips är att först duscha varmt så att hårsäckarna lättare öppnar sig.Metod: Epilering.
7 av 10: Braun, silképil 7 epilator, 1 899 kronor.En riktig storsäljare då den även fångar upp supersmå hårstrån med rötterna och gör huden hårfri extra länge. Det breda munstycket gör att flera hårstrån rycks ut på samma gång vilket gör att det går snabbt att bli hårfri. Passar hela kroppen och går även att använda i duschen. Ett tips är att först duscha varmt så att hårsäckarna lättare öppnar sig.Metod: Epilering.
Philips Lumea, IPL hair removal system, 5 999 kronor.Det här hårtborttagningssystemet är sladdlöst och hindrar återväxt av håret på hela kroppen så länge du behandlar huden. Om du regelbundet upprepar behandlingen håller du huden len varje dag. Perfekt för hemmabruk och gör inte ont. Passar även känslig hud och känsliga kroppsdelar.Metod: IPL för hemmabruk.
8 av 10: Philips Lumea, IPL hair removal system, 5 999 kronor.Det här hårtborttagningssystemet är sladdlöst och hindrar återväxt av håret på hela kroppen så länge du behandlar huden. Om du regelbundet upprepar behandlingen håller du huden len varje dag. Perfekt för hemmabruk och gör inte ont. Passar även känslig hud och känsliga kroppsdelar.Metod: IPL för hemmabruk.
Metod: Soprano XL, wibergklinikken.com i Malmö.Hur fungerar metoden: En infraröd diodlaser som även tar bort fina och lite ljusare hårstrån. Skickar genom ett munstycke ner energi-impulser genom hudytan och värmer upp och dödar de underliggande hårsäckarna. Huden tar inte skada. Går även att behandla solbränd och mörk hud.
9 av 10: Metod: Soprano XL, wibergklinikken.com i Malmö.Hur fungerar metoden: En infraröd diodlaser som även tar bort fina och lite ljusare hårstrån. Skickar genom ett munstycke ner energi-impulser genom hudytan och värmer upp och dödar de underliggande hårsäckarna. Huden tar inte skada. Går även att behandla solbränd och mörk hud.
Metod: Gentle-lase, kraftmedical.se, ak.seHur fungerar metoden: Gentle-lase är en modern laserteknik som tar bort håret med ett högpulserande ljus. Laserenergin omvandlas till värme och förstör hårsäcken utan att skada huden.
10 av 10: Metod: Gentle-lase, kraftmedical.se, ak.seHur fungerar metoden: Gentle-lase är en modern laserteknik som tar bort håret med ett högpulserande ljus. Laserenergin omvandlas till värme och förstör hårsäcken utan att skada huden.

Hårborttagning - 10 vägar till hårfria ben

Nu är det högsäsong för hårborttagning.

Det är bara att välja om du vill bli hårfri för stunden, några veckor eller resten av livet.

Expressens Jessica Berghult testar 10 olika metoder.

Här är 10 metoder/produkter som tar bort oönskad hårväxt:

 

1. Gilette, Venus & Olay rakhyvel, 210 kronor

En klassiker som hela tiden förnyar sig själv med olika förbättrande tillbehör. Den senaste modellen har hela 5 blad och det ingår små "krämkuddar" som hjälper till att återfukta.Skär riktigt nära huden då den har ett rörligt huvud.
Metod: Rakning med rakhyvel.
Hur fungerar metoden: Den vassa hyveln skär av hårstrået längs med hudytan. För att komma så nära som möjligt utan att skära sig är det bra att använda ett rakskum. Om det inte finns i badrumsskåpet kan en vanlig hudlotion eller hårbalsam tillsammans med vanligt vatten också ge bra glid.
Effekt: Benen blir hårfria och lena direkt.
Långtidseffekt: Max ett par, tre dagar, sedan börjar de små stubben sticka upp från hudytan.
Smärta: Ingen smärta men det finns en liten risk för skärsår. Den riviga stubben kan också orsaka klåda.
Getingbetyg:

(prisvärd, snabb och enkel att ha med sig i väskan om det skulle behövas)

LÄS MER: Så slipper du knottrig hud när du rakar dig.

2. Wilkinson sword. Rakhyvel quattro for women, 120 kronor

En batteridriven hyvel som går att använda i duschen och har fyra rakblad och en återfuktande remsa. Smal och smidig vilket gör att den är perfekt även till bikinilinjen. Har även en trimmer med fyra olika lägen.
Metod: Rakning med elhyvel.
Hur fungerar metoden: Precis som med en vanlig rakhyvel skär elhyveln av hårstrået längs med hudytan och kommer nästan lika nära huden. Ibland finns det olika munstycken beroende på var på kroppen du ska raka; armhålor, bikinilinje, ben etc.
Effekt: Benen blir lena på en gång.
Långtidseffekt: Kortare än med vanlig hyvel, har du mycket hårväxt kan stubben komma redan nästa dag.
Smärta: Ingen smärta och heller ingen risk för skärsår.
Getingbetyg:

 

3. Velvet Touch. Hårborttagningshandske, Body, 119 kronor

Det fina slippappret tar effektivt bort både hårstrån och döda hudceller och fungerar även som megapeeling. Benen blir superlena efteråt.
Metod: Sandpapper.
Hur fungerar metoden: Det fina sandpappret slipar bort hårstråna på benen samtidigt som benen får en peelingomgång.
Effekt: Du blir hårfri och len direkt.
Långtidseffekt: Lika länge som vid rakning, det vill säga ett par dagar.
Smärta: Ingen smärta om du är lätt på handen men minsta lilla tryck med pappret och oaktsamhet och du har ett ont svidande brännsår på benet.
Getingbetyg:

 

4. Veet. Spray on hårborttagningscreme, 95 kronor, 150 ml

En sprejbar hårborttagningskräm med sheasmör. Verkar efter bara 3 minuter och efteråt skrapas håret och krämen bort med den medföljande spateln.
Metod: Hårborttagningskräm.
Hur fungerar metoden: Lägg på ett jämnt lager med kräm och låt verka några minuter (exakt står på förpackningen) innan du skrapar eller duschar bort krämen. Håret följer med då krämen har löst upp keratinet i hårstråna på kemiskt väg.
Effekt: Hårfri direkt
Långtidseffekt: Hårfri något längre än vid rakning.
Smärta: Enkel och helt smärtfri metod men läs bruksanvisningen noga och följ appliceringsråden och verkningstiden till punkt och pricka. Den starka krämen luktar illa och kan vara irriterade på känslig hud. Testa på mindre hudyta först.
Getingbetyg:

5. Andrea Naturals. Naturals hair removal systems, 115 kronor

 Ett kallvax för hemmabruk som är färdigt att använda. Bygger på naturliga fruktextrakt som är vattenlösligt vilket är bra då det ska sköljas bort.
Metod: Kallvax.
Hur fungerar metoden: Hårstråna rycks ut med rött-erna då de fastnar på de medföljande vaxremsorna.
Effekt: Hårfri direkt om du lyckas få med dig allt håret på remsan. Hårsäcken kan vara irriterad och huden lite prickig direkt efteråt men det lägger sig.
Långtidseffekt: Då hårstrået rycks upp med roten sitter effekten längre än vid rakning som skär längs med hudytan. I bästa fall kan det hålla upp mot ett par veckor.
Smärta: Självklart gör det ont då hårrötterna rycks upp, men tack och lov går det snabbt. Lite jobbigt att spara ut hårstråna till en längd som fäster i vaxet.
Getingbetyg:

 

6. Veet, warm wax- orientalisk formel, 90 kronor, 250 ml

 Ett varmvax för hemmabruk som läggs direkt på huden och täcks med en medföljande tygremsa som rycks bort då vaxet svalnat något. Effektivare än kallvax men kräver övning och precision. Det ingår spatel och 12 tygremsor.
Metod: Varmvax.
Hur fungerar metoden: Varmvax är vanligt salonger men finns även för hemmabruk. Det varma vaxet läggs direkt på huden och täcks med en tygremsa som rycks bort när vaxet svalnat något. Kan vara lite kladdigt och trixigt att få till om du är ovan.
Effekt: Hårfri direkt men lite prickig då hårsäcken är irriterad.
Långtidseffekt: Längre än vid kallvax men inte längre än 2-3 veckor.
Smärta: Om du bränner dig på vaxet gör det riktigt ont men annars är det en vanesak. Det är som om huden vänjer sig efter några vaxningar och blir mer härdad.
Getingbetyg:  om du har fått in rätta knycket, annars

 

7. Braun, silképil 7 epilator, 1 899 kronor

En riktig storsäljare då den även fångar upp supersmå hårstrån med rötterna och gör huden hårfri extra länge. Det breda munstycket gör att flera hårstrån rycks ut på samma gång vilket gör att det går snabbt att bli hårfri. Passar hela kroppen och går även att använda i duschen. Ett tips är att först duscha varmt så att hårsäckarna lättare öppnar sig.
Metod: Epilering.
Hur fungerar metoden: Epilatorn är en eldriven multipincett som tar tag i hårstråna och rycker ut dem med rötterna.
Effekt: Bra effekt men du måste spara ut håret innan för att pincetterna ska få grepp. Ger rodnad direkt efteråt och huden ser småprickig ut.
Långtidseffekt: Precis som vid vaxning håller resultatet upp till ett par veckor. Hårväxten minskar även efter flitigt användande.
Smärta: Gör lika ont som vaxning men tar längre tid. Bit ihop eller ta en ipren och kom ihåg att det är värst första gången.
Getingbetyg:

(prisvärd, enkel att använda och smärtan är övergående och en vanesak)

 

8. Philips Lumea, IPL hair removal system, 5 999 kronor

 Det här hårtborttagningssystemet är sladdlöst och hindrar återväxt av håret på hela kroppen så länge du behandlar huden. Om du regelbundet upprepar behandlingen håller du huden len varje dag. Perfekt för hemmabruk och gör inte ont. Passar även känslig hud och känsliga kroppsdelar.
Metod: IPL för hemmabruk.
Hur fungerar metoden: IPL står för Intense pulsed light och är vanligt på hudvårdssalonger. Denna IPL är ett hårborttagningssystem för hemmabruk som med lätta ljuspulser stimulerar hårroten att gå ner i vilofas. Håret ramlar då av naturligt och återväxten hämmas. Fungerar inte på rött, grått eller blont hår. Huden får heller inte vara solbränd eller brun.
Effekt: Det krävs många ljuspulser under hårets samtliga tre växtfaser för att hårsäcken ska somna in.
Långtidseffekt: Om du använder maskinen regelbundet är du helt hårfri då hårroten inte vaknar till liv.
Smärta: Själva ljuspulsen kan ila/sticka till lite.
Getingbetyg:

 

9. Metod: Soprano XL, wibergklinikken.com i Malmö

 Hur fungerar metoden: En infraröd diodlaser som även tar bort fina och lite ljusare hårstrån. Skickar genom ett munstycke ner energi-impulser genom hudytan och värmer upp och dödar de underliggande hårsäckarna. Huden tar inte skada. Går även att behandla solbränd och mörk hud.
Effekt: Då huden är helt nyrakad vid behandlingstillfället är det svårt att se effekten direkt men efter en kur på 6-9 gånger brukar de flesta vara hårfria.
Långtidseffekt: Det finns ingen behandling som gör dig helt hårfri livet ut, inte heller denna. Men flera år kan du räkna med.
Smärta: Helt smärtfri förutsatt att du är helt hårfri på behandlingområdet.
Pris: 2 250 kr/gång för underben och 1 000 kronor per gång bikinilinjen men billigare vid kombinationsbehandlingar.
Getingbetyg:

 

10. Metod: Gentle-lase, kraftmedical.se, ak.se 

Hur fungerar metoden: Gentle-lase är en modern laserteknik som tar bort håret med ett högpulserande ljus. Laserenergin omvandlas till värme och förstör hårsäcken utan att skada huden.
Effekt: Huden är nyrakad vid behandlingstillfället och minst 5 behandlingar krävs för att täcka alla tre tillväxtfaser hos håret samt inte missa något litet strå mellan behandlingarna.
Långtidseffekt: Inte heller denna maskin gör dig helt hårfri för all framtid men om du inte utsätts för hormonella förändringar eller ändrar levnadsvanor, kost eller annat kan du vara helt hårfri i flera år.
Smärta: Huden skyddas med en kylspray och de nyaste maskinerna känns inte mer än ett litet insektsbett. Huden måste vara blek och håret mörkt, alltså inte solbränd och ljusa hårstrån utan pigment.
Pris: Underben 4 500 kr/gång och bikinilinje 3 000 kr/gång. Minst 5 behandlingar behövs.
Getingbetyg:

Köpställen

Andrea Naturals www.apotea.se 08-750 92 20
Braun www.pg.com 020-213321
Gilette www.gillettevenus.se 020- 21 33 21
Philips Lumea www.philips.se 08- 598 52 000
Veet www.veet.se 08-7251405
Velvet Touch www.scandinavianhb.se 040-238237
Widbeg Klinikken www.wibergklinikken.com
Wilkinson sword www.wilkinson-sword.com 08- 50 00 89 50

Aktuellt just nu