Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Skönhet>Hudvård

Publicerad 9 dec 2017 14:30

Håll dina porer rena – så syns de mindre

Hur stora porerna är avgörs till största delen av gener, hormoner och ålder.

Hur stora porerna är avgörs till största delen av gener, hormoner och ålder.

1/4

Foto: Fotolia

Phyto-peeling lotion, 365 kr/150 ml, Cinq mondes.

Phyto-peeling lotion, 365 kr/150 ml, Cinq mondes.

2/4

Blackhead pore original pack, 275 kronor/ Caolin.

Blackhead pore original pack, 275 kronor/ Caolin.

3/4

ASD clear skin active moisturizer, 249 kronor/50 ml, Cicamed.

ASD clear skin active moisturizer, 249 kronor/50 ml, Cicamed.

4/4

Det bästa hjälpmedlet i kampen mot synliga porer är tonic, masker och krämer som håller huden ren och talgproduktionen i balans. Porerna syns mindre när de inte täpps till av orenheter och gamla hudceller.

Synliga porer är förvisso inget skönhetsattribut, men om de inte fanns skulle huden blir torr, fnasig och skör. Porerna är nämligen till för att hålla huden smidig och balanserad genom det oljiga sekret som de producerar. Hur stora porerna är avgörs till största delen av gener, hormoner och ålder – ju äldre vi blir desto mindre elastisk blir huden varför porerna upplevs som större. Därför är det viktigt att ha en bra hudvårdsrutin som håller huden spänstig och elastisk.

En fet hy har ofta större porer, mer talgbildning och sekret, men är en fet hy är också ofta därför tåligare än en känslig torr hy som har mindre porer. 

Tips! Även om det inte helt går att krympa porernas storlek kan krämer, masker och lotion minimera synligheten med rengörande och talgreducerande ämnen som till exempel salicylsyra, zink, vitamin A och olika rengörande leror.

LÄS OCKSÅ: Ansiktskräm - test av 16 fuktgivare till din hy

ASD clear skin active moisturizer, 249 kronor/50 ml, Cicamed

Lätt krämig lotion som funkade bra på min känsliga hy. Även om jag inte sett att porerna blivit mindre i storlek har de absolut blivit renare vilket gör att de syns mindre. Gillar också doften som påminner om en mild tandkräm och att huden även känns återfuktad.

apotea.se

Phyto-peeling lotion, 365 kr/150 ml, Cinq mondes

Alkoholfri toner som känns skön och svalkande. Innehåller alfahydroxisyror och blåbärsextrakt som ska dra ihop porerna – svårt att säga om de krymper, men huden blir fräscht ren med snygg lyster. Doftar gott och ger en lätt spakänsla.

cinqmondes.se

Blackhead pore original pack, 275 kronor/ Caolin

Lättapplicerad tvåstegsmask med peelingeffekt och en kylande sammandragande känsla. Efter avslutad behandling känns huden ren och fräsch, men jag ser inte om porerna verkligen blev mindre. Känslan efter är i alla fall härligt och ren.

sephora.se