Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Trenden att använda ekologisk hudvård växer – här är 4 fördelar

Guide: Vad är ekologisk hudvård?

Nyfiken på grön och ekologisk hudvård?

Här är en guide till vad eko och naturligt innebär när det kommer till smink, skönhet och hygien.

Ekologiska skönhetsprodukter gått från att vara något som ryms på ett hyllplan i hälsokosten till att de senaste åren ta mer plats i folks badrum, liksom ekologiska livsmedel förekommer i allt högre utsträckning på matbordet.

Att ett livsmedel är ekologiskt odlat betyder att det drivits upp utan kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel, och således innehåller mindre onaturliga gifter än mat som odlas med konventionella metoder.

Men vad innebär det att en ansiktskräm, ett läppstift eller ett schampo är ekologiskt?

 

Få saker är 100 procent ekologiska

Först och främst bör det klargöras att få av dem är 100 procent ekologiska. Det kanske låter som falsk marknadsföring, men är inte så konstigt då något bara kan vara ekologiskt om det kan odlas. Bortser man från vissa oljor och salvor är det ovanligt att en skönhetsprodukt består av enbart ingredienser som härstammar från växtriket.

Grön hudvård - definitioner

Ekologiskt: Eko ingredienser är plantbaserade och har drivits upp med ekologiska metoder. Avokado, havregryn, ringblomma och eucalyptus är exempel på ekologiska ingredienser.

Naturligt: När man talar om naturlig hudvård syftar man till produkter som ofta innehåller ekologiska ingredienser men också andra ingredienser som förekommer i naturen - till exempel mineraler eller något så självklart som vatten. Produkterna brukar innehålla få eller inga syntetiska ingredienser.

Betyder detta att alla växtbaserade ingredienser i en ekoprodukt är just ekologiska?

Nix, inte nödvändigtvis. Till skillnad från ekologisk mat finns det inga regler när det kommer till skönhet och hygien. Det kan stå på flaskan att en duschkräm är ekologisk utan att någon kontrollerat att innehållet är det. Du kan alltså ha ekoprodukter i din badrumshylla som inte har en enda certifierad ekologisk ingrediens. Samma sak gäller för produkter som marknadsförs som naturliga.

LÄS MER: Test av hudvård och skönhet – betyg på tio eko-produkter 

LÄS OCKSÅ: Ingredienser att se upp för i skönhetshyllan

Eko-certifieringar

Vill du verkligen säkerställa att de produkter du köper är ekologiska i den mån det är möjligt kan du titta efter följande märkningar:

Cosmos Organic som säkerställer att tio procent av ingredienserna är ekologiska.

Natrue som har olika märkningar för produkter med 50 respektive 70 procent ekologiska ingredienser.

Ecocert innebär att 95 procent av innehållet ska vara naturligt och minst 10 procent ekologiskt.

BDIH är en certifiering som innebär att produkten inte innehåller syntetiska doftämnen, etoxilerade råvaror, silikoner, paraffin och andra produkter från petroleum. Det innebär också ett krav på att råvarorna som kommer från växter i största möjliga mån ska vara eko.

USDA 100% Organic är en märkning som innebär att 100 procent av innehållet är ekologiskt, vatten och koksalt uteslutet.

USDA 95% Organic innebär att 95 procent av innehållet (vatten och koksalt uteslutet) är ekologiskt. De sista fem procenten får endast bestå av ämnen som godkänts av USDA.

USDA Made With Organic Ingredients kräver att minst 70 procent av innehållet är ekologiskt. Resten av produkten får vara innehålla ingredienser från USDA:s lista över godkäna ämnen.

The Soil Association innebär att 95 procent av ingredienserna, vatten ej inräknat, ska vara ekologiskt.

Cosmebio Bio är en märkning som kräver att 95 procent av de plantbaserade ingredienserna kommer från ekologisk odling. Totalt ska 10 procent av innehållet vara eko.

Cosmebio Eco innebär i stället att 95 procent av ingredienserna ska vara naturliga och minst 50 procent av de växtingredienser som används måste vara eko.

LÄS OCKSÅ: Bästa ekologiska schampo och balsam

 

Är ekologisk hudvård och smink bättre för huden?

Betyder detta att ekologisk och naturlig hudvård automatiskt är bättre för dig än andra produkter?

Foto: Shutterstock

Det är en fråga utan ett självklart svar. 

Många ekologiska produkter är fria från syntetiska ingredienser, där en somliga är långt i från toppen för miljön. När det kommer till hur syntetiska ingredienser påverkar kroppen är vissa helt ofarliga medan andra har visat sig var hälsovådliga i stora koncentrationer.

Här är några vanliga syntetiska ingredienser som du sällan hittar i naturlig hudvård:

Sodium laureth sulfate, SLS: Det här är en kemisk förening som finns i konventionella schampon, diskmedel - ja det mesta som löddrar. Det är ett starkt lösningsmedel som riskerar att torka ut och irritera huden.

Mineraloljor: Görs av petroleum som man också framställer bensin och fotogen av. Namnet till trots innehåller de inga mineraler. Molekylerna är allt för stora för att tränga igenom hudens barriär utan lägger sig som en hinna ovanpå huden. Vissa menar att de på sikt torkar ut huden, andra att de hjälper till att stänga in fukt.

Silikoner: Syntetiskt framställda silikoner kan ge hår och hud en mjuk och len yta, men är i sig inte vårdande. De är heller inte vattenlösliga vilket gör att det krävs starka lösningar för att tvätta bort från hud och hår. Vissa silikoner har bedömts som farliga för hälsan i hög dos, och även om enskilda produkter inte innehåller särskilt mycket silikoner har det visat sig att de kan lagras i vår fettvävnad,

Parabener: Parabener är en av de mest omdiskuterade ingredienserna i hudvård, där de tjänar som konseveringsmedel. Men faktum är att de parabener som i Sverige används i skönhetsprodukter är noggrant undersökta och bedömda som ofarlig.

Men om man tar bort vissa syntetiska ingredienser behöver de ersättas av annat, för konsistens och hållbarhets skull. Även om dessa ingredienser är skonsammare för miljön är de inte alltid skonsammare för dig. Även ekologiska och naturliga ingredienser kan framkalla obehag och irritation. 

Testa dig fram och se vad din hud mår bra av!